INGEZONDEN : Koloniale achterbaksheid

Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: [email protected]

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discrimeneerende taal inhouden worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we ” RAYMOND SAMBO ” aan het woord…………..

DIT IS de enige conclusie die ik kon trekken toen ik notitie nam van de barbariteiten die Rutte daar in Nederland tentoonspreidde.
Een ware schande, die de eerste minister als een waardeloos staatsman bestempelt en getuigt van weinig intelligentie.

De uitlatingen van Rutte aan de verslaggever van de NRC met de praatjes: als u me morgen belt dat u eruit wilt, dan gaan we dat onmiddellijk regelen, en dat als er ooit nog gepraat moet worden over de staatsinrichting, dan alleen nog maar als jullie uit het Koninkrijk willen, toont alleen het ware gezicht van de makamba.

Hooghartig en arrogant. Maar Rutte vergeet één ding, er bestaat zoiets dat internationaal verdrag heet, al wist Nederland het in het verleden te vertrappen onder andere met de slotverklaring en het annexeren van de BES-eilanden.
Ik denk nu dat de uitlatingen van Rutte te ver gaan.
Rutte weet drommels goed dat het niet zo werkt, dus wie wou hij voor de gek houden, zichzelf misschien?

Pechtold heeft de belachelijke uitlatingen van Rutte genuanceerd door te zeggen dat het voor een historicus ongepast is en weinig diplomatiek.
Ik zeg dat het een historische blunder is en helemaal niet diplomatisch, maar een simpele ordinaire en schofterige uitlating.
Rutte, dit jaar herdenken we 150 jaar afschaffing van de slavernij, maar als ik u zo hoor dan lijkt het volgens mij dat u nog in die tijden vertoeft, waar wij als objecten en niet als volwaardige mensen beschouwd worden.

Het zou veel eleganter van uw zijde zijn geweest als u een klein beetje moeite had gedaan de Tweede Kamer te wijzen op de noodzaak formele excuses namens de staat aan te bieden voor de rol die Nederland toentertijd speelde in de slavernij en slavenhandel, een tragisch feit waarbij de slaven moesten werken en wonen onder mensonwaardige en mensonterende omstandigheden.

Slaven die in een afschuwelijke situatie vanuit West-Afrika over de Atlantische Oceaan naar ons eiland vervoerd werden; slaven die tijdens de overtocht stierven werden slechts gezien als een tragisch feit in economische zin.

Wat ik hierbij wil zeggen Rutte, is dat het makkelijk is om stoer en stom te doen en met woorden te spelen, maar als puntje bij paaltje komt dan krijgen we een heel ander scenario dat het zelfbeschikkingsrecht heet en dan bepaalt het volk van Curaçao over zijn onafhankelijkheid, niet Nederland, niet de Tweede Kamer en u helemaal niet

Dus het is goed dat Rutte en de Tweede Kamer zich meer gaan bezighouden met de kosten van herstel en reparatie van ons slavenverleden en de troep die de Koninklijke Shell hier heeft achtergelaten.

Dat is veel beter en reëler dan racisme en discriminatie in het zogenaamde Koninkrijk te promoveren, shame on you Rutte.

RAYMOND SAMBO
Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *