Ingezonden | Koloniale Zaken

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we John da Silva aan het woord

SCHRIJVER DEZES was vroeger lid van een politieke partij die als doel had om Aruba een gemeente/provincie van Nederland te maken. Dit omdat, net als op de andere eilanden, een paar zakenfamilies achter de schermen aan de touwtjes trekken en de politiek corrumperen. Alleen het moederland zou orde op zaken kunnen zetten, dacht hij. Gaandeweg kwam het besef dat ook in Nederland de politiek een instrument is van het bedrijfsleven; de rol van de Compagnieën is overgenomen door multinationals, zeker als deze het predicaat ‘Koninklijke’ ervoor hebben staan. Voorbeelden te over: daags na het bezoek van een Nederlands staatshoofd aan een tiran in het Midden-Oosten, ligt er een contract klaar voor de Shell. En natuurlijk het feit dat de KLM, met de zege van de staatssecretaris, buitensporig hoge tarieven kon berekenen op de Antillenroute.

De gouverneur had het laatst over een sterk verenigd Koninkrijk maar ze vergeet dat er van een vriendschapsband allang geen sprake meer is. De meerderheid daar wil ons op Marktplaats.nl zetten en volgens recente enquêtes vinden wij dat er te veel Europese Nederlanders hier komen. Blijft er dus een puur zakelijke relatie over tussen de partners in het Koninkrijk. Je zou je kunnen afvragen wat wij er per saldo aan hebben gehad en of we niet een erg hoge prijs betalen voor ‘ontwikkelingshulp’.

Ga maar na, onze afgestudeerden, hogere kader en sporttalenten blijven in Nederland hangen. De Shell heeft een asfaltmeer en een verlaagd grondwaterpeil achtergelaten. Nu zitten we met Ballast Nedam waarvan ir. Weeber had voorspeld dat die de bidding zou winnen voor de bouw van een nieuw ziekenhuis… waarna de totale kosten zouden verdubbelen. Zoals het er nu naar uitziet, gaat hij gelijk krijgen. Wat te zeggen van al die hotels en resorts die buitenlands personeel en stagiairs in dienst hebben, tax holiday genieten en wier tuinen en golfbanen voorrang hebben bij de distributie van kostbaar recycled water, zelfs in deze droogteperiode. De lokale kunukero voelt zich dan net als de Bonairiaan, een derderangsburger. Verder wil de KLM wil met commerciële ruimtevaart komen voor een select groepje miljonairs. Het raketje gaat drie maanden van het jaar vliegen en wij zitten de rest van het jaar met werkloos personeel en onbruikbare infrastructuur opgescheept.

En nu komt Damen Shipyards eraan. Is er echt geen ander bedrijf dat de Dokmaatschappij zou kunnen redden? Damen Shipyards is een van de grootste wapenproducenten van Europa. Toen zedenprekers in de Tweede Kamer waarschuwden voor een invasie van de Venezolaanse vloot, verkocht Damen voor honderden miljoenen euro’s aan fregatten en geavanceerde wapensystemen aan datzelfde land.

Van hieruit kan Damen de rest van Latijns-Amerika bevoorraden zonder zich te hoeven houden aan Europese richtlijnen… en daar gaat het hun om. De niet-gekozen minister zat na het tekenen van de Letter of Intent erbij met een gezicht alsof hij net een pastechi achter de kiezen had.

Vergeet niet dat geweld, geweld uitlokt. Al die landen die nu in het Midden-Oosten aan het bombarderen zijn, krijgen te maken met terroristische aanslagen. Nederland is er tot nu toe van gespaard gebleven. Zou het komen omdat zelfs IS en al-Qaeda zijn afgekocht?

In dat geval is (koop-)vakmanschap pas echt meesterschap!

JOHN DA SILVA

Curaçao

14 Reacties op “Ingezonden | Koloniale Zaken

 1. nooit gehoord van sarcasme?

 2. Ik ben blij dat ik vorig jaar mijn huis nog tegen een redelijke prijs heb kunnen verkopen en dat ik terug ben gegaan naar Europa. Ik heb een mooie tijd op Curaçao gehad maar het wordt er niet beter op. Ik hoop dat de bevolking dit jaar de juiste keuze maakt door opde juiste partij te stemmen maar ik ben er bang voor.

 3. Mensen als John da Silva zijn zo langzamerhand een uitstervend ras geworden. Er komt een nieuwe generatie aan die anders denkt en ook doorheeft dat je het alleen niet redt.
  Let wel ik ben niet tegen onafhankelijkheid, die komt er ongetwijfeld tzt, maar zolang we eens in staat zijn ons huishoudboekje op orde te brengen, duizenden huizen in de verkoop staan, er steeds meer bij komen omdat je ze aan de straatstenen niet kwijtkunt, dan schort er wel degelijk veel niet. Ieder kind moet op eigeen beentjes staan, maar zolang dat niet gaat zul je ze moeten helpen op de goede weg te komen. We zijn nog niet zover.
  Dus laten we proberen er iets van te maken met elkaar, stoppen met die wanstaltige onbeschaamde aanvallen in de knipselkrant en gewoon zeggen: als het me niet bevalt dan ga ik terug dat je namelijk je huis niet kwijtraakt moet je dan maar op de koop toenemen, dat wordt dan verhuren, voor zover dat lukt. Ik vind het jammer dat de knipselkrant meer en meer een uitlaatklep geworden is voor veel gefrustreerde mensen die er LOL in hebben mensen te beledigen, zinnige discussies fotget it.
  Waarvan akte zal ik maar zeggen en alvast een prettige 5 mei gewenst.

 4. Euhm, Sander, kun je eigenlijk wel Nederlands lezen?

 5. Altijd leuk om e.e.a. te onderbouwen met feiten.
  http://www.transparency.org/cpi2015#map-container

 6. je hebt gelijk de politici in NL zijn corrupt tot op het bot.
  en de politici hier zijn heilig…
  toch????

 7. ik wil niet naar de USA, dus geen probleem…
  voor geen goud…
  maar wat wil je hier mee zeggen?

 8. Op zich heeft John gelijk. Alleen zullen we op dit eilandje moeten beseffen dat we altijd afhankelijk zullen zijn. Onafhankelijkheid van Nederland zal direct tot afhankelijkheid van een ander leiden en dan is inderdaad de vraag of we daar beter van worden. Maar een keer ophouden met die huichelachtigheid dat we er in het koninkrijk zijn om elkaar te helpen zou wel fijn zijn. En onze huid zo duur mogelijk proberen te verkopen in plaats van voor die misselijkmakende miniscule pastechies die onze gekozen helden nu achterover drukken.

 9. Op zich gelijk die John, alleen zullen we hier op ons eilandje moeten beseffen dat we altijd aan de goden overgeleverd zullen zijn. Onafhankelijkheid van Nederland betekent linea recta een afhankelijkheid van een ander en dan is het inderdaad de vraag of je daar beter van wordt. Maar ophouden met dat huichelachtige gedoe dat we elkaar helpen in het koninkrijk zou toch wel een keer fijn zijn. En bij elke gelegenheid de huid zo duur mogelijk proberen te verkopen i.p.v. de misselijkmakende miniscule pastechies waarvoor onze gekozen helden nu hun land verkopen.

 10. Sander, Nu kan je nog lekker elk jaar naar de usa gaan zonder visa. straks geen ESTA meer.. 6 maanden voor reisdatum een visumaanvragen en je financiele huishouding van de afgelopen 5 jaar laten zien!

 11. Wanneer was de schrijver lid van een partij die voorstond om Aruba een gemeente /provincie van Nederland te maken? Was Nederland toen het beste jongetje van de klas? Nee toch? Toen handelde Nederland , en alle landen ter wereld durf ik te stellen, op dezelfde wijze als nu.
  Was de schrijver destijds niet zo op de hoogte / geïnteresseerd in het wereldgebeuren?

 12. Uhhh….Da Dinges….wat wil je nu eigenlijk zeggen ??….. 🙂

 13. hij wil heel graag bij Venezuela horen, dat is zijn heilstaat…
  helaas voor hem, heeft hij hier geen grote aanhang.
  de meeste hebben toch net een beetje meer verstand.

 14. caribbeancynic

  Word toch gewoon onafhankelijk. Of sluit je aan bij Venezuela, die zijn veel aardiger dacht je niet?
  Anders moet je dit soort chaotische stukjes blijven schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *