Ingezonden | Koraal Tabak

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we M.K.F. Sommer aan het woord

NA EEN dagje uitwaaien op een familiereünie bij Hofi Fidel, besloot ik de steven naar Koraal Tabak te wenden.

Aan het einde van de weg waar hij zich in tweeën splitst, zag ik in de verte een landhuisje. Ben een kijkje gaan nemen. Het bleek Landhuis Koraal Tabak te zijn stammend uit 1700.

Het dak is kapot, de muren zijn aan het splijten. Het uitzicht op het landschap is deprimerend, daar er lukraak diabaas wordt afgegraven in de omgeving.

Helaas zal er zo zeer binnenkort er weer een stuk historie ter ziele gaan. Een van de vele. Dit is een land dat zichzelf respecteert niet waardig.

Zoals al eerder vermeld is Landhuis San Rafael spoorloos verdwenen na de diabaas afgravingen, gebruikt om het terrein voor Sambil op te hogen.

Het grote landhuis Rif, het mooiste en een der oudste der Nederlandse Antillen, is definitief verworden tot een ruïne en de muren moeten al ingestort zijn.

Ook het landhuis De Drie Gebroeders is verdwenen (Piscadera). Dertig jaar geleden werd het nog bewoond. Ook De Vijf Zinnen en landhuis Saliña verdwenen al. Grote Berg en de politiepost op Kleine Berg (woning van Antoine Maduro) gaan binnenkort inzakken.

Gelukkig is Landhuis Weitje recent gerestaureerd. Helaas is Landhuis Martha Koosje, verborgen achter de uitspanning ‘De Buurvrouw’, in beton nagebouwd, lijkt het .

Dat kan dus allemaal als er praktisch geen regels zijn en de naleving ervan naadje pet is.

Momenteel ogen grote delen van Pariba als een derdewereldland, gezien het achterstallige onderhoud, wrakken, rommel op het erf, leegstaande panden en de meest vreemde bouwsels die in no time uit de grond gestampt worden voor vaak commerciële doeleinden.

Als er schoonheidscommissies in het leven geroepen worden en onderhoud van de woning weer aftrekbaar is van de belasting, is er meer hoop voor een proper ogender Curaçao.

M.K.F. SOMMER

Curaçao

20 Reacties op “Ingezonden | Koraal Tabak

 1. Stanley, ik begrijp dat het vuilnis storten en het verwaarlozen van de landhuizen voor jou extra pijnlijk moet zijn. Vooral omdat jij op Koraal Tabak zo fijn gewoond hebt. Jij zal dit goed begrijpen. Laten we hopen op een betere en vooral verstandige regering, die niet alleen naar haar eigen portemonnee kijkt, maar echt iets om dit eiland en de bewoners geeft. Blijf je hiervoor inzetten! Succes.

 2. Na lange tijd was ik weer eens op Curaçao, waar ik mooie herinneringen aan heb overgehouden. Toen ik rond de St. Jorisbaai reed was ik werkelijk ontdaan over de rotzooi die daar lag. Ik heb het allemaal gefotografeerd, omdat ik daar gewoon de behoefte toe voelde. Ik kreeg plaatsvervangende schaamte. Natuurlijk heb ik ook de bijzondere vegetatie van het natuurpark gefotografeerd en dat maakte me eigenlijk nóg bozer! Natuurpark! Ja, ik hou erg veel van Curaçao, maar ik zou persoonlijk deze regering wel in één klap over de noordkant de zee in willen schuiven. Wat een incompetente mensen om zo dit eiland te laten verloederen. En , als ik het (in mijn eerder schrijven) over de geschiedenis/ architectuur heb bedoel ik natuurlijk de positieve dingen en niet de slavernij. Maar ik denk dat ieder verstandig mens dit wel zal begrijpen. En, La Stiwz, de geschiedenis is zeker om van te leren, maar op het goede mag en moet je trots zijn. Een volk dat niet echt trots hierop is (en nogmaals, dan bedoel ik niet de pikzwarte slavernijbladzijde) heeft eigenlijk niet veel dat mensen verbindt. Probeer vooral ook het positieve te zien. Het eiland verdient beter.

 3. Daar gaan we weer. “Allemaal de schuld van Haitianen?”
  Leer lezen Tuna, leer lezen!
  Het gaat over krottenwijken te Pariba en die zijn van de Haitianen.
  Of wil jij beweren dat er Haitiaanse krottenwijken in resorts staan?
  Hoezo ”demoniseren?” Dit heeft niets met demoniseren te maken maar gewoon met de realiteit. Demoniseren is wat jij hier dagelijks post en hoe jij over de doorsnee Curacaoenaar praat.
  Scroll Tuna, scroll om jou bagger over de doorsnee Curacaenaar zelf te lezen!

 4. Het woord `overal` staat in mijn vraag, eerst even lezen en begrijpen voordat je reageert.
  Gezien de enorme klerezooi hier op dit eiland leek het me sterk dat dit allemaal de schuld van Haitianen zou zijn. Overigens is het onderwerp ” Koraal Tabak” en niet over Pariba waar jij een bepaalde groep aan het demoniseren bent. Dus inderdaad eerst maar leren lezen.

 5. De politiek alhier heeft er alles mee te maken. De politiek alhier heeft toegelaten dat het landhuisje omringd is door een metersdikke laag vuilnis. Waar men vroeger over traptreden omhoog moest om op het entree niveau te komen dat hoeft nu niet meer. Het is volgestort met vuilnis. Het is een egale vlakte geworden van stinkende, smeulende en brandende troep, waar de bewoners in het gebied onder de wind “plezier” aan beleven. Aangiftes, klachten bij milieuzaken, ingezonden stukken, trachten de politiek te activeren het heeft allemaal in de loop der jaren niet geholpen. De landeigenaar verdient goed aan deze stort ( en andere stortplaatsen op zijn terrein) en de rest van de “regelaars” op dit eiland doet alsof er niets aan de hand is, of deelt mee en zwijgt.
  Kijk eens naar Google maps en zie de vlakte vooral aan de zuidzijde van het landhuisje, dit is nu een gladgestreken vuilnisbelt die meters dik is. Curacao laat toe dat men dit landhuisje ingraaft in huisvuil omdat men er beter van wordt. De landeigenaar is een echte YDK die echt veel van zijn land houdt, en hier mee bedoel ik het geldopbrengende eigen land.

  Google eens Koraal tabak landfill, of dumpplaats of wat dan maar ook naar rotzooi aldaar verwijst, bekijk de foto`s eens. Dan krijgt je een idee wat daar allemaal gebeurt en dus volkomen illegaal is, maar met medeweten van de politiek alhier, want niemand kan ontkennen daar niets van te weten gezien de publiciteit in de loop der jaren. Het is overigens dezelfde politiek die hier ook toestaat de de ISLA zo ongeveer elke regel met voeten treed. Op Curacao kan alles, als je maar` de juiste vriendjes` hebt.

 6. Waar staat er dat er ”OVERAL” waar er rotzooi er staat het van de Haitianen zijn? Dit topic gaat over delen van Pariba die op krottenwijken lijken. En daar wonen de Haitianen in hun zelfgebouwde krotten. Sommige Haitianen verkopen zelfs gestolen lampjes grond aan elkaar.
  Dus eerst goed leren lezen!

 7. Dus overal waar het een rotzooitje is daar wonen Haitianen? Nooit geweten dat het er zoveel waren gezien de troep en de wrakken overal.

 8. Laswitz, is net een bakker, die weet ook precies hoe hij zijn deeg moet kneden om de vorm te krijgen dat hij in gedachte heeft… LOL

 9. @Lastiwz, ziet alleen wat ze wil zien. Zo is het ook met de Tafelberg.
  Lastiwz kan zeer goed linkjes zoeken op het internet en hier neerstorten behalve wanneer het gaat om dingen waarvoor Lastiwz haar ogen voor sluit.

  Lastiwz zal een goede reden daarvoor hebben…

 10. Stanley Held

  Maggy, hoe dom kan een mens zijn.???? Jij gaat diep de politiek in. De partij waar jij op doelt gaat het winnen. Gaat puur om landhuizen, trouwens waren van slavenhouders. Kom op kijk goed. Politiek heeft hier echt niets mee te maken.

 11. Zeg het aan Alerta en dat neerhalen is wellicht een goed gevolg geven aan het lering trekken uit de geschiedenis, kan er eindelijk weer wat sprake zijn van nieuw elan.

 12. Ach Stanley, zolang jouw volk het normaal vind dat een MAVO3 moordenaar en fraudeur, veroordeeld tot 3 jaar cel, in de Staten zit hebben we niets meer te verwachten.

  We betalen zelfs zonder morren zijn 4 lijfwachten, om een crimineel te beschermen, en zijn idiote prive fotograaf, de dikke Soemanta.

 13. Als je er zo over denkt, kunnen we de Handelskade en Forti ook wel afbreken.

  Zetten we er wat niet afgebouwde huizen neer en wat autowrakken 2 hoog in de voortuin.

  Ja, nos kultura ta nos kultura.

  Geschiedenis is niet iets waar je trots op moet zijn. Geschiedenis, daar moet je lering uit trekken.

 14. “Een echt stuk geschiedenis waar we trots op mogen zijn”….tja…

 15. Stanley Held

  Beste Alerta. Ik heb een paar jaar gewoond in landhuis Koraal Tabak. Ik neem de overheid diep kwalijk. Ik heb echt daar prettig gewoond. Ik had zeven honden en ging elke dag met de beesten naar het strand. Toen was het gewoon. Jammer. U heeft gelijk.

 16. Zijn er dan geen schoonheidscommissies op Curaçao??? Vreemd! Ook ik constateer met pijn in mijn hart dat de meeste, prachtige landhuizen gewoon verloederen. Velen zijn niet eens meer te herkennen! Dit is nu toch een stuk geschiedenis/ architectuur waar Curaçao trots op moet zijn. Ik snap helemaal niets meer van deze lamlendige regering. Mooi project voor de werklozen. Dan werken ze aan iets dat ook een stukje van henzelf is. Ze leren de dingen waarderen. Maar ja, met een regering die zelf het voorbeeld is van cultuurverwaarlozing kan je de mensen ook niet echt iets bijbrengen. Wat niet in jezelf zit kan je ook niet aan anderen leren. Slechte zaak!

 17. “Veel illegalen doen en laten wat ze willen op het eiland, moet de Curacaoenaar maar eens gaan proberen in de landen waar deze mensen vandaan komen.”

  Jij rijdt zeker met je ogen dicht door vrijstaat “Boca Sami”

 18. Lap grond.

 19. Er wordt maar aangemodderd. Hoorde laatst ook dat ene Dos Sanntoss een behoorlijke lamp grond vlak aan zee van de minister van ruimtelijke ordening gekregen heeft…

 20. Momenteel ogen grote delen van Pariba als een derdewereldland, gezien het achterstallige onderhoud, wrakken, rommel op het erf […]

  Klopt. Deze ”woningen” (krotten) zijn voornamelijk van illegale Haitianen.
  Veel illegalen doen en laten wat ze willen op het eiland, moet de Curacaoenaar maar eens gaan proberen in de landen waar deze mensen vandaan komen.
  Het lijkt net alsof de minister van ruimtelijke ontwikkeling voor niets betaald wordt. Wie de problemen niet kan aanpakken moet plaats maken voor iemand die het wel kan en durft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *