26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Kreet van Venezolanen op Curacao

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Kreet van Venezolanen op Curacao
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Alfredo Limongi aan het woord.

Venezolanen op Curaçao doen het al bijna twee maanden met een consulaat dat wegens een verhuizing die maar nooit plaatsvindt, is gesloten.

Ongeveer een maand geleden zei Marisol Gutiérrez – die, totdat er een nieuwe regering in Venezuela is, de positie van consul van Venezuela op Curaçao bekleedt – in een opinieprogramma van het lokale tv-station TV Direct dat het verhuisproces in de ‘laatste fase’ was. Wat bedoelt zij met de ‘laatste fase’?

We hebben het niet over het verhuizen van een gebouw met meerdere verdiepingen dat gedurende langere periode de inspanning vergt van veel mankracht. Ook spreken we niet van de overdracht van een complex laboratorium met strikte schema’s en gespecialiseerd personeel. We hebben het over het verplaatsen van tien tot vijftien bureaus en hun computers. We praten over het opnieuw verbinden van twee of misschien drie systemen en enkele planken ophangen. Hoe lang kan zoiets duren?

Eerder verhuisde hetzelfde consulaat vanuit de kantoren van Banco Industrial in Punda naar de Scharlooweg. Deze verhuizing werd uitgevoerd in de eerste dagen van januari van het jaar 2009 en werd gedurende een weekend voltooid. Toen werd de dienstverlening die het consulaat wettelijk verplicht is te verstrekken, niet eens één dag verwaarloosd.

Wanneer de consul van Venezuela op Curaçao, Marisol Gutiérrez het heeft over de ‘laatste fase’, denk ik dat de ‘laatste prioriteit’ bedoelt. Er is namelijk geen enkel bewijs dat de problemen van Venezolanen op Curaçao belangrijk is voor haar of haar team.

Ondertussen kunnen tientallen Venezolanen hun paspoorten niet vernieuwen en lopen ze het risico hun wettige status op het eiland te verliezen. Meer dan dertig Venezolanen in de zogenaamde ‘illegalenbarakken’ werden gedwongen tot een hongerstaking om de aandacht van lokale autoriteiten te vestigen op hun gezondheidssituatie en hun recht op asiel. Ten minste acht ongedocumenteerde Venezolanen zitten in de vrouwengevangenis van Curaçao zonder een misdaad te hebben gepleegd, omdat er geen plaats voor hen is in de andere detentieruimtes. Duizenden Venezolanen proberen geld te verdienen om hun families in Venezuela te helpen. Dit doen ze terwijl ze proberen te ontsnappen aan de greep van de lokale politie, terwijl ze eigenlijk beschermd zouden moeten worden vanwege hun vluchtelingenstatus.

Maar de consul van Venezuela ligt nergens wakker van. Dankzij haar positie kan zij vreedzaam in Casa Bolívar wonen; ver van de het trauma dat haar landgenoten op Curaçao meemaken, en nog verder van de ramp die haar regering in Venezuela heeft veroorzaakt.

Als wij geen aandacht van het consulaat krijgen, zou zij ook niet het voorrecht moeten hebben om te genieten, noch van de troost, noch van de veiligheid die verbonden is met het werk dat niet wordt uitgevoerd.

Mevrouw Consul Marisol Gutiérrez; de Venezolanen die op Curaçao wonen, vragen u – in de hoedanigheid van uw werkgever – om het Venezolaans consulaat op het eiland te openen of om anders terug te keren naar Venezuela naar de ellendige omstandigheden die uw regering heeft veroorzaakt.

Alfredo Limongi,
Curaçao

4 reacties

  1. Schandalige toestanden die je zou verwachten in derde wereldlanden maar niet in een beschaafde samenleving.
    Of is het koninkrijk toch niet zo beschaafd zoals het zich voordoet, want het belerende vingertje staat altijd te wijzen naar die landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten!

  2. Alfredo Limongi is een roepende in de woestijn.
    Van de Bolivariaanse regering van het socialisme van de 21ste eeuw hoeft hij niets , maar dan ook helemaal niets, te verwachten dan repressie.
    Van de regering van het Land Curacao evenmin. Ze vertoont geen creativiteit om de zaak Venezolanen op te lossen. Hoe bestaat het dat onschuldige vrouwen in een gevangenis worden opgesloten ? En dan zonder enige vorm van proces! Kafkaëske toestanden op Curacao in 2019.
    Curacao is lid van het Koninkrijk der Nederlanden die mensenrechten hoog in het vaandel draagt. Mensenrechten die de Venezolaanse regering niet kent.
    Er is wel hoop. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
    ‘t kan verkeren

  3. Marisol heeft het consulaat tot voor kort gebruikt voor de gebruikelijke propaganda-activiteiten. Sinds er een nieuwe interim-president is en het gewoon een kwestie van tijd is dat Maduro wordt afgezet, wacht deze dame gewoon af, zonder verdere propaganda te ontplooien en/of de burgers te helpen.
    Zo gaat dat in elk land waar de Maduro-ambassadeurs en -consuls zaten, met stapels paspoorten en brieven op de bureaus onder het stof, maar wel Chavez en Maduro aan de muur en propaganda-materiaal gereed om te worden verspreid.
    Het enige waar men op kan hopen is dat Maduro’s narcobende snel vertrekt en er een echt consulaat wordt gevestigd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties