27 C
Willemstad
• maandag 18 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | ‘Let op de democratie’

HomeAuteursIngezondenIngezonden | ‘Let op de democratie’
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Maria Liberia-Peters aan het woord.

De Koninkrijkscommissie van de Tweede Kamer heeft onlangs na de werkzaamheden van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) 83 vragen gesteld aan de regering-Rutte, waaronder ook vragen met betrekking tot de toekomst van de raffinaderij op Curaçao.

De Tweede Kamerleden stellen dat zij dit doen niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de Curaçaose parlementariërs. Deze stelling acht ik zorgwekkend voor de parlementaire democratie op Curaçao. Op 17 maart 1949, amper 71 jaar geleden, werd het algemeen kiesrecht ingevoerd dat de bevolking van Curaçao het democratisch recht geeft om via de door hen gekozen volksvertegenwoordigers geïnformeerd te worden over het werk dat door de regering wordt uitgevoerd.

De regering dient constitutioneel verantwoording af te leggen aan het parlement. De vergaderingen zijn openbaar, uitzonderingen voorbehouden, zodat het volk het debat kan volgen om geïnformeerd te worden. Vóór 17 maart 1949 bestond het bestuursorgaan regering niet; de Koloniale Gouverneur was niet verplicht verantwoording af te leggen aan het parlement, bestaande uit 10 gekozen en 5 door de Gouverneur aangewezen leden.

Sedert 17 maart 1949 kan de bevolking haar stem laten horen en geïnformeerd worden over het wel en wee van Curaçao door de 21 legitieme volksvertegenwoordigers. Hoe gelukkig was de bevolking van Curaçao toen eindelijk de meerderheid en niet alleen de ‘upper class’ mocht stemmen. Reeds geruime tijd constateer ik dat de meerderheid van het parlement van Curaçao zich zeer protectionistisch en romantisch opstelt ten opzichte van de regering.

Velen menen dat men geen kritiek mag of kan uitoefen op de eigen minister of de coalitie. Juist deze denk- en handelwijze ondergraaft de democratie. Men gaat voorbij aan het feit dat positieve kritiek ook dient om de mens scherp te houden, juist voor behoud van de democratie.

Elk zich respecterend land moet bestuurd worden op basis van ‘checks and balances’. Niemand is volmaakt en alwetend. Refineria di Kòrsou (RdK) meent zich herhaaldelijk te moeten verschonen en te verdedigen met betrekking tot het resultaat van de onderhandelingen. Wat aan regering en RdK voorbij gaat is, dat sedert 10-10- ‘10 Curaçao niet langer Eilandgebied is, doch een autonoom land, wat extra verantwoordelijkheden met zich meebrengt.

RdK moet niet op de stoel van de regering gaan zitten. Regering en parlement moeten rekenschap afleggen aan het volk van Curaçao en zoveel mogelijk trachten onzekerheden en speculaties te vermijden. De huidige afstandelijkheid tussen volk en bestuurders creëert een vacuüm, zodoende een vruchtbare bodem voor speculaties en uitingen waar eenieder zijn eigen inhoud aan geeft.

Het volk van Curaçao heeft behoefte aan een diepgaande discussie over de vraag ‘Is het geopolitiek, financieel en economisch belang van Curaçao voor de toekomst gediend met het in erfpacht uitgeven van elf hectare terreinen, en de toegankelijkheid via de diepzeehaven Bullenbaai gedurende 60 jaar voor één Amerikaanse dollar?’ Regeren is niet alleen een kwestie van cijfers en getallen.

Wat is de waarde van een door de Schepper geschonken unieke diepe zeehaven op Bullenbaai? Is dit ook slechts 1 Amerikaanse dollar waard? Wat is de inschatting van de toekomstig geopolitieke bewegingen in de wereld? Over 60 jaar zullen velen van ons er niet meer zijn, maar het is zorgwekkend als wij bedenken dat enkele jaren geleden het niet veel had gescheeld of Curaçao zou middelpunt zijn geweest van andersoortige geopolitieke werkingen. Amerika en Iran zijn momenteel niet bepaald vrienden van elkaar.

Amerika en de huidige president van Venezuela zijn ook niet bepaald vrienden van elkaar. Hoe zou deze toestand nu zijn geweest als nú het machtige Iran vanuit Curaçao had kunnen opereren? De rol van het parlement in een democratisch bestel is en blijft cruciaal.

Het uitblijven van debatten over cruciale zaken verzwakt het orgaan parlement en onthoudt het volk van cruciale informatie. Het parlement moet zich realiseren dat een groot gedeelte van het volk van Curaçao in onzekerheid leeft. Acties van de regering zijn gehuld in een zware sluier van geheimzinnigheid. Een Nederlands parlementslid zei laatst dat Nederland over de schouders heeft meegekeken.

Wij hebben ook begrepen dat de Project Management Organisatie (PMO) ook besprekingen heeft gevoerd op Nederlandse departementen. Als Nederland het privilege heeft gekregen om over de schouders mee te kijken, is het logisch dat het Nederlandse parlement haar regering kan, moet en zal adiëren. Daar is niets mis mee.

Het versterkt wel het contrast in wijze van functioneren. Het volk van Curaçao verdient een soortgelijke handelwijze van haar parlement en haar regering. Wat zou dit precedent voor de toekomst kunnen betekenen, nu dat de Curaçaose regering de weg daar naar toe zelf heeft geopend. Echter het is nooit te laat voor herstel.

Maria Liberia-Peters, Ex-Minister President van de Nederlandse Antillen,
Curacao

8 reacties

  1. Weer een $warte parel van Curaçao die zogenaamd het beste voor had met haar volk, zich als “mama di pueblo” opwierp, $chitterde van uiterlijke $chijn en hypocri$ie, en met uitpuilende en goedgevulde zakken het podium verliet, zonder eer.

  2. Verwacht niet deze Maria Liberia Peters zich schaamt voor haar gegraai en geroof in de staatskas. Laat haar a.u.b. heel stil blijven. Ze heeft niet het morele kompas om zich uit te laten over wat Curaçao wel en niet verdient. Haar fatsoen noch haar integriteit hebben haar belet om zich schandalig brutaal te verrijken. Als er iets is dat het volk niet verdient, dan zijn het gezagsdragers als MLP. Geen integriteit, geen eerlijkheid, geen respect. Waardevolle karaktertrekken die je niet van een goedkope politica is MLP kan/ mag verwachten.

  3. Maria Liberia Peeters, de ‘dame’ die als onbemiddelde kleuterleidster de politiek in ging en er als rijke grootgrondbezitster weer uit kwam.
    Precies @Wim. Dus nog zo`n zakkenvulster!!

  4. Opmerker: Shell heeft Curacao voor de keuze gesteld: we breken de raffinaderij af en maken de grond schoon OF Curacao krijgt hem as is where is, gratis.

    Met de Terro Cova’s van toen was de eerste keus geen optie.

    Neemt niet weg dat Liberia Peters een schaamteloze zakkenvulster van het ergsye soort is die samen met Wacko Werner voor de rechter moet komen.

  5. Mevrouw Liberia Peters, Chapeau met een echt politiek stuk; een pakkende kop maar na het lezen denk je: ” wat wil ze eigenlijk zeggen”? Zou het een waarschuwing kunnen zijn dat de democratie gevaar loopt?..
    Nee dat kan ze niet bedoelen want ze heeft voor 1 gulden de bezittingen van de Shell overgenomen en daarmee een basis gelegd voor extreem nepotisme door benoemingen bij de gekochte bedrijven “politiek” te maken voor eigen gewin en waar ze zelf beter van geworden is. Ze heeft een norm gesteld dat burgers, terecht, het vertrouwen in de politiek verloren hebben. De geaccepteerde norm is dat de politiek werkt voor eigen gewin. En het is zover geaccepteerd dat de bevolking dezelfde mentaliteit overgenomen heeft. Je positie of baan gebruiken om jezelf te verrijken, ongeacht of dit toegestaan is is de norm. Dus mevrouw Liberia Peters op de bres voor de democratie? Niet waarschijnlijk. Wat wil ze dan bereiken? Op het moment is de onzalige status quo in gevaar in Nederland (de grote geld bron) zijn vragen gesteld die intern in forti hadden moeten blijven. De politieke onbekwaamheid wordt zo schrikbarend duidelijk, waardoor er een paar opties onderaan.1 de geldstroom vanuit Nederland gaat minder worden. 2 forti komt onder curatele 3 er komt een onderzoeker naar de politiek in het algemeen. Dus stel je voor dat dit allemaal gebeurt en de gelden die op niet legale of on ethische manieren “verdiend’ zijn gaan terug gevorderd worden? Wel een word case scenario maar niet geheel onmogelijk.

  6. Deze mevrouw heeft de Shell Raffinaderij voor AFl.- 1.oo verkwanseld zonder deze maatschappij aansprakelijk te stellen voor de vervuiling die zij vanaf het begin hebben veroorzaakt.
    Maar ja, wat kan je verwachten van een kleuterleidster die net als andere ministers etc nimmer een voldoende opleiding gevolgd hebben om hun taak in het belang van de bevolking uit te voeren.
    De meesten van hen leunen op de zogenaamde ambtenaren die zichzelf “professionals” noemen maar ook niet de daarvoor geldende capaciteit bezitten.
    Het wordt tijd dat er opleidingseisen gesteld worden aan figuren die zo graag aan een regering willen deelnemen.
    Democratie?? Wat de bevolking wil wordt nimmer toegepast.

  7. Maria Liberia Peeters, de ‘dame’ die als onbemiddelde kleuterleidster de politiek in ging en er als rijke grootgrondbezitster weer uit kwam.

    Die op hoge leeftijd met behulp van de criminele Wacko Werner Wiels bij de raffinaderij nog eens haar zakken ging vullen en met hem en haar rollator op peperdure snoepreis naar China ging.

    En dan heeft ze het hier over ‘het volk verdient’. Liberia Peeters heeft zich nooit wat gelegen laten liggen aan het volk en alleen maar gepakt wat ze pakken kon.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties