Ingezonden | LPG gas

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord.

Onlangs een nieuwe gaskookplaat gekocht. Bij ontvangst gevraagd of de plaat aangepast was op ons LPG gas, hetgeen werd bevestigd. Echter bij gebruik was de vlam veel te hoog en heeft meteen sporen achtergelaten op een dure pan, zie foto. Na onderzoek bleek dat hij helemaal niet was aangepast en er injectors inzaten voor natural gas ipv voor LPG gas. Het verschil tussen de twee type injectors is de diameter en daardoor komt er teveel gas door bij aansluiten LPG gas op een brander met injector voor natural gas (aardgas).

De verkopers inclusief manager van deze gerenommeerde zaak waren hiervan niet op de hoogte en ik moest een ieder overtuigen dat het probleem echt in de injector zat. Ze hadden zelf niet de juiste injector op voorraad en uiteindelijk heb ik bij Brugman keukens de juiste gevonden, Zie bijlage foto ervoor en erna. In de gebruikershandleiding staat echter precies welk type injector voor welk type gas gebruikt moet worden. Je zou verwachten dat deze zaak zelf voor verkoop de juiste injector in de gaskookplaat plaats, maar helaas nee dus.

gaskookplaat LPG gas-injectors te hoog afgesteld – pan aangebrand | Henk Pasman

Het verschil tussen de twee type injectors is de diameter en daardoor komt er teveel gas door bij aansluiten LPG gas op een brander met injector voor natural gas (aardgas) | Henk Pasman

gaskookplaat LPG gas-injectors correct afgesteld | Henk Pasman

Boodschap is als de gasvlam te hoog is en de pannen zwart maakt, laat de injector controleren en bij nieuwe aankoop laat men je overtuigen dat de juiste injector is geplaatst. In het magazijn lagen verschillende modellen met de verkeerde injector.

Henk Pasman,
Curacao

31 Reacties op “Ingezonden | LPG gas

 1. @Maurice, één van de 5 schreef;
  “Een redactie die de huisregels niet handhaaft maakt daarvan een wassen neus en is mijn bijdragen niet meer waardig.”

  Betekent het dat ook de bijdragen van die andere 4 gasten in je kop niet meer waardig zijn? 🙂
  Ik vraag het maar hoor, want heb ergens gelezen dat patiënten bij wie de diagnose “Meervoudige persoonlijkheidsstoornis” (MPS) oftewel DIS is gesteld, juist vanwege de aanwezigheid van twee of meer verschillende identiteiten of meerdere persoonlijkheden het onderling niet zelden met elkaar aan de stok krijgen. (Die onderlinge ruzies tussen de 4 andere binnenmensen spelen zich af in het hoofd oftewel tussen de oren van de oorspronkelijke persoonlijkheid .. 😆 )
  Reden; “elke identiteit heeft een eigen beleving van de omgeving en van zichzelf”.

  Dat zou kunnen betekenen dat de van het forum vertrekkende Maurice naar alle waarschijnlijkheid, of hij het wil of niet, via/middels één van die 4 andere ‘personen’ die hij ook is, tòch zijn bijdrage zal blijven leveren. (Van mij mag het hoor.. immers, iedereen op het forum weet het nu van z’n stoornis.) 😆

  Heb ook gelezen dat;
  “de oorspronkelijke persoonlijkheid vaak niets afweet van de andere persoonlijkheden (ook wel alter ego’s, alters of binnenmensen genoemd). De andere persoonlijkheden weten soms wel af van de oorspronkelijke identiteit en van elkaar.
  De alternatieve persoonlijkheden zijn in die zin volledig, dat ze een eigen karakter en verleden hebben en soms ook andere uiterlijke kenmerken (een ander stem- en taalgebruik). De alter ego’s kunnen allemaal een eigen naam hebben, maar het hoeft niet per se. (bijvoorbeeld Hans, Bert, Henk, Rene en vroeger Menno, maar Menno is dood… :lol:)
  Sommige mensen met DIS hebben geen namen voor hun alter ego’s, maar toch zijn het andere persoonlijkheden”.
  Vandaar mijn vragen..

  Overigens, nieuw wetenschappelijk onderzoek van top neurowetenschappers heeft uitgewezen maar ook aangetoond dat patiënten met DIS niet slechts acteren, maar dat MPS gekoppeld is aan herhaaldelijk trauma, zoals chronische emotionele verwaarlozing en/of emotioneel-, fysiek-, of seksueel misbruik in de vroege kindertijd.
  (Niet mijn woorden, ben geen neurowetenschapper)
  Interessante maar ingewikkelde shit man…

 2. Kunnen jullie twee niet mail adressen uitwisselen ?

 3. Hoedanook, voordat AlcaLM weer dienstreist zult gij mij driemaal verloochend hebben.

 4. @Maurice,
  Spreek voor jezelf.

 5. Zelfs met het handhaven van de regels waren jouw bijdragen dat al niet.

 6. Nee, LS, een redactie die de huisregels niet handhaaft maakt daarvan een wassen neus en is mijn bijdragen niet meer waardig.

 7. Maurice | 24 december 2017 om 21:32 |
  Als de redactie geen maatregelen neemt tegen La Stiwz voel ik mij genoodzaakt dit forum te verlaten en is de redactie daarmee verantwoordelijk voor de verdere devaluatie van dit medium.

  Waarvan akte.

  1: daar houd ik je aan
  2: de redactie is daar niet verantwoordelijk voor, maar jij zelf. (Het mes heeft mij gesneden).

 8. Dank ook aan ericlapas voor zijn impliciete steunbetuiging aan mij in mijn strijd pa tene KKC limpi.

 9. Als de redactie geen maatregelen neemt tegen La Stiwz voel ik mij genoodzaakt dit forum te verlaten en is de redactie daarmee verantwoordelijk voor de verdere devaluatie van dit medium.

  Waarvan akte.

 10. Je zou toch denken dat LS 24/12 belangrijker zaken te doen had dan zijn vuilspuiterij.

  In de file staan bij Mangusa bijvoorbeeld.

 11. Ik heb de handschoen opgepakt namens de lezers van dit forum, waaronder Sander en hoedanook, zelf ben ik niet zo fijngevoelig, met mijn verzoek aan de commentpolis om LS tijdelijk te blokkeren.

  Zijn taalgebruik is in flagrante strijd met de KKC huisregels en dat niet voor de eerste keer.

 12. @Maurice: nog steeds de vraag: welk strafbankje?

  Als een draadje wordt gesloten en de laatste post is een post van mij, denk jij dan werkelijk dat dit door die laatste post komt?

  Om met de woorden van Mart Smeets te spreken: “dan ben je nog dommer dan je er uit ziet”.

  Voor zover ik mij kan herinneren, ben ik er niet meerdere malen door de commentpolis erop gewezen dat mijn posts niet compliant zijn met de forumregels.

  Zoals ik al vaker heb gezegd: op dit forum wordt te pas en te onpas vaker iemand voor dom mondivolk uitgemaakt omdat “ze” niet voor zichzelf kunnen denken. Zelf zijn ze geen haar slimmer.

  Maurice, nogmaals: als je vijf keer onwaarheden roept, wordt het daardoor nog niet waar.

 13. Meerdere malen is een comment box van een topic gesloten na een (laatste) post van LS.

  Meerdere malen heeft de commentpolis LS erop gewezen dat zijn posts niet compliant zijn met de forumregels.

  Het zou de commentpolis sieren als ze nu eens niet De Irma Lips spelen en LS tijdelijk te blokkeren.

  Alhoewel de meeste lezers graag een permanente block van LS zien, is tot 1 januari ok voor mij.

  Bon Pasku!

 14. @Maurice: ik heb nog steeds geen antwoord: welke strafbankje?

 15. @Maurice: laat ik je voorspellen dat vandaag/morgen de laatste posts van jou en mij verwijderd zijn, het zinnetje door de redactie wordt geplaatst om niet op de man te spelen en on topic te blijven.

 16. @Maurice: niet alleen een héél erg groot kötje, maar ook nog een eikel.
  (Namens het merendeel van de KKC lezers).

 17. Commentpolis, help mij ons forum zuiver te houden.

  Na mijn gele kaart graag uw rode kaart voor La Stiwz.

  Dank namens alle KKC lezers.

 18. Klopt @Maurice. Dat had ik niet moeten zeggen. De waarheid mag echter wel, dus bij deze: Maurice, je bent een héél achterlijk kötje.

 19. Commentpolis, de laatste reactie van la Stiwz vraagt, zeker enkele uren voor kerstavond, om een tik van u op zijn vingers.

  Wederom, mag ik toevoegen.

 20. @Maurice: welk strafbankje, achterlijk kötje.

 21. Goed zo la Stiwz.

  Het strafbankje van de KKC heeft je toch het een en ander geleerd.

 22. @ Lastiwz,

  Dank voor de correctie. Dacht altijd dat aardgas op een andere druk het gasfornuis in kwam dan LPG.
  Weer wat geleerd.
  TX

 23. Joep zegt: “…De druk van aardgas is dus ook veel hoger, waardoor de opening in de branders veel groter kan zijn…”

  @Joep: de druk bij de brander is niet afhankelijk van de druk in de tank. Daar heb je drukregelaars voor.

  Het heeft meer te maken met de calorische waarde en de daarmee samenhangende onvolledige verbranding bij verkeerde branders. (zie zwarte plekken op de pannen van Henk).

  Lees het stuk hieronder eens door. Gaat nog iets dieper: wamtebelasting brander, minder geluid. etc.

  http://docplayer.nl/29907243-Gas-kookapparaten-tips-voor-de-omschakeling-op-een-ander-soort-gas.html

 24. Dank voor correctie.
  Ik heb de veiligheids vereisten voor lpg bij auto’s vertaalt naar alle lpg situaties.
  Tanks voor auto’s zijn getest op minimaal 30 bar, 435 Psi.

  Het probleem van de branders zit ‘m inderdaad is samenstelling gas.

 25. @ Johannes,

  Natural gas is gewoon aardgas en LPG is een mengsel van propaan en butaan. Doorgaans is de mengverhouding in de zomer 40 % propaan en 60 % butaan. In de winter is het net omgekeerd. LPG is al bij een geringe druk vloeibaar, aardgas is agv een zeer laag kookpunt vrijwel altijd een gas en wordt pas bij zeer hoge druk vloeibaar. De opslagtanks van aardgas zijn daarom veel sterker dan die van LPG. De druk van aardgas is dus ook veel hoger, waardoor de opening in de branders veel groter kan zijn. LPG heeft een lagere druk en bij die grote openingen in de branders krijg je dus die grote vlammen. Om weer dezelfde druk op de branders te krijgen moet je de gaten in de branders verkleinen, vandaar dat hier dus andere branders moeten worden geinstalleerd wanneer het spul uit Europa komt.

  Het aparte is eigenlijk wel dat we hier goed op LPG zouden kunnen rijden. We hebben het gas, hoeven alleen de auto’s nog maar om te bouwen. Wie dus een LPG auto uit Europa haalt kan gewoon het gas uit de kleine bommetjes overpompen, eh voila, je rijdt op LPG. Stukken goedkoper dan op benzine.

 26. Als jullie mij als leken toch hier vanalles aan het uitleggen zijn zoals Bas en Johannes ( waar trouwens niet veel van klopt) waar staat de p dan voor . Als Johannes nou de volgende keer bij Kooyman naar binnen loopt en daar bij de afdeling met blikjes gas even met zo een blikje schud dan voelt hij dat ook daar vloeibaar gas in zit….zoals dus in ALLE tanks. Je kunt ook met je gasfles thuis schudden maar ik denk dat die voor de meeste hier te zwaar is.

 27. Zou het gas in de flessen dan LPG zijn….?

  L staat voor LIQUID .
  Dat kan alleen onder hoge druk, in Nederland bv bij auto’s met LPG installatie. Extra beveiligde tanks die tegen hoge druk kunnen en beveiligingen hebben.
  Denk niet dat de gasflessen geschikt zijn.

 28. Kleine correctie off-topic: de G in LPG staat al voor gas, dus is LPG gas een beetje dubbelop.

 29. Hulde aan Henk!

  Deze man heeft meer kennis van zaken dan de hele MFK en KdnT fractie bij elkaar.

  En dan laten we ons besturen door grote lamzakken als Menki Rojer.

 30. redactie curacao

  Gecorrigeerd, dank u wel meneer Pasman,

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 31. Het verschil tussen de twee type injectors is de diameter en daardoor komt er teveel gas door bij natural gas.
  Moet zijn:
  Het verschil tussen de twee type injectors is de diameter en daardoor komt er teveel gas door bij aansluiten LPG gas op een brander met injector voor natural gas (aardgas).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *