Ingezonden | Manifestatie art. 26 Staatsregeling

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Hassnah Elhage aan het woord.

Afgelopen vrijdag 12 juli 2019 is een voorstel ingediend voor het aanpassen van artikel 26 van de Staatsregeling van Curaçao, onder het genot van een bijbehorende manifestatie. Laat het bijzaak zijn dat er geen manifestatie is geweest vanuit deze actievoerders met de oproep strengere kinderrechten in te voeren om hun eigen kerkgangers te beschermen. Ook protesteert men niet massaal wanneer er met regelmaat sprake is van huiselijk geweld en de rechten van de vrouw geschonden worden. Allemaal manifestaties die welkom waren geweest.

De manifestatie van afgelopen vrijdag, die is niet welkom. Waar het nu tijd voor is, is de publieke oproep om de steun in te trekken van de sektes en religieuze groeperingen die almaar bewijzen discriminerend en polariserend op te treden tegenover haar mede Yu di Kòrsou. Wat er op 12 juli heeft plaatsgevonden is geen manifestatie. Het is een uiting van religieuze (mis)interpretaties en een poging om de discriminerende normen en waarden van een groep te doen prevaleren over de vrijheden en rechten van anderen. Het is uitermate ridicuul dat deze groeperingen dan ook onder de dekmantel religie bedenken het draagvlak te hebben om namens het volk te spreken.

Om namens het volk te bepalen wat een gezonde gezinssituatie is. Immers, groeperingen die zich schuldig maken aan de inbreuk van andermans rechten, en het uitbuiten van minderheden zouden eerst geschoold moeten worden in de definitie van een gezonde gezinssituatie. Het beschermen van kinderen en vrouwen in gevallen van misbruik door deze ‘religieuze’ leiders zou hierbij voorop moeten staan.

Het bevorderen van een samenleving waarin iedereen gelijk behandeld en beschermd wordt, ongeacht godsdienst, ras, politieke gezindheid, geslacht of levensovertuiging zou het streven moeten zijn. Sektes die de evolutie niet erkennen, hebben geen enkel recht om het woord biologisch te willen definiëren. Deze groeperingen moeten zich daarom ook vooral niet bemoeien met ons rechtssysteem.

De groeperingen die religie in onze eigen geschiedenis hebben gebruikt om te bepalen op grond van ras en huidskleur wie wel en niet het recht had tot het huwelijk toe te treden en zich daadwerkelijk vrij te noemen, zullen nimmer en nooit meer de macht moeten hebben om dit weer te kunnen doen, ditmaal met een ander deel van de bevolking. Het zelfbeschikkingsrecht van elke Yu di Kòrsou wordt in gevaar gebracht door deze acties. Het wegkijken en niet aanpakken betekent het stilzwijgend toestemmen met de inbreuk op de rechten van onze samenleving. Dit lijkt mij niet de weg naar de hemel.

Practice what you preach, in your church. Maar houd vriendelijk uw discriminerende en polariserende praktijken uit onze wetgeving. Als laatste richt ik mij tot onze parlementariërs. Jullie zijn er voor alle Yu di Kòrsou. Gelijkheid betekent gelijke rechten voor eenieder.

Eenieder die zich elke dag inzet voor Curaçao. Mocht u dit in de trend van hypocrisie en angst zijn vergeten, hierbij uw friendly reminder. Kòrsou, it’s time.

Hassnah Elhage, LL.M,
Curaçao

5 Reacties op “Ingezonden | Manifestatie art. 26 Staatsregeling

 1. @Wim1
  Volgens mij wonen er zo’n 40% christenen in dat land? Geen onbeduidend percentage lijkt mij. Een verlicht persoon hoeft niet bekrompen te blijven, ondanks bekrompen geloofsovertuigingen. De schrijver of schrijfster refereert bovendien niet voor niets naar artikel 26 van de Staatsregeling.

 2. Ik dacht, dat Libanezen moslims zijn. Sharia Law.

 3. @Hassnah

  Prima verwoord !

 4. @Hassnah
  Uitstekend verwoord.
  Wat een aanfluiting van een stel hypocrieten bij elkaar, zoals een paar gekozen politici. Laten we vooral kerk en staat gescheiden blijven houden alsjeblieft! Ben benieuwd of Secco (zelf onnatuurlijk celibatair levend?) de uitnodiging accepteert vanuit de LHBT gemeenschap om aanwezig te zijn op de komende Gay Pride.

 5. Hassnah, je had het niet beter kunnen verwoorden.
  Ik persoonlijk zou hele lelijke zaken van deze organisaties aan het woord gesteld.
  Wat de hoogste kerkelijke leider van Curacao heeft gedaan is niets anders dan zijn eigen regels overtreden. Totaal geen rekening gehouden met “Omgang van de mens met zijn naaste”.
  Wat mij betreft moeten de politici ook hun hoofd uit de grond halen en opkomen voor alle mensen die op het eiland komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *