26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | MDPT-puzzel

HomeAuteursIngezondenIngezonden | MDPT-puzzel
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ronald J. Ortela aan het woord

De twee ingezonden artikelen van Andrés Casimiri (Murphy’s Law) en Carlos Weeber (GreenTown en dan) in de Amigoe van gisteren, 6 juni 2016, volgen bij toeval ná mijn schrijven van 5 juni 2016 aan de politici (Alex Rosaria, Humphrey Davelaar, Melvin Cijntje, Glenn Sulvaran, Zita Jesus-Leito, Omayra Leeflang, Hensley Koeiman, Eugene Cleopa, Anthony Godett, Partido Demokrat) en naar het ‘dialoogtraject van het vakbondswezen’ (Edmond Franciska, Roland Ignacio, Errol Cova) en de heer Ir. Irvin Hanst (in het MDPT namens de energiebedrijven van Curaçao).

De olieraffinaderijen van PdVSA draaien momenteel op circa 50 procent van de capaciteiten. Het is logisch dat PdVSA zelf geen geld gaat investeren in Refinería Isla Curaçao, maar de olieraffinaderij en COT te Bullenbaai graag zou willen blijven gebruiken als oil-terminals, om mede haar zware ruwe olie (met veel zwavel) te mengen met zoete olie die zij op de wereldmarkten aankoopt (vanaf dit jaar voornamelijk vanuit de Golf van Mexico) zoals op dit moment reeds gebeurt.

De Isla-raffinaderij is sinds 2015 in een sterfhuisconstructie en er zullen vrijwel geen investeringen in het bedrijf plaatsvinden. De nieuwe investeerder anno 2016 van 3,1 miljard dollar in deze oude olieraffinaderij is Refinería di Kòrsou (RdK) die natuurlijk wel op de internationale geldmarkten financiers zal kunnen vinden voor het financieren van genoemd bedrag van 3,1 miljard dollar. Indien deze lening in tien jaar moet worden terugbetaald praten wij over een jaarlijkse aflossing (zonder interest) van 310.000.000 dollar. In 25 jaar is dit jaarlijks 124.000.000 dollar. In vijftig jaar is dit jaarlijks 62.000.000 dollar en na afloop van de huurovereenkomst zal de Isla-olieraffinaderij in Emmastad geen bedrijfseconomische waarde hebben. Deze leningen zullen moeten worden terugbetaald uit de jaarlijks door RdK te ontvangen huuropbrengsten.

Wij moeten rekening houden dat PdVSA sinds 1985 jaarlijks 18.000.000 dollar aan RdK voor huur betaalt voor de Isla-raffinaderij te Emmastad én de oil-terminal van COT te Bullenbaai. Op Aruba is PdVSA (Citgo) over een periode van maximaal 25 jaar gebonden aan een jaarlijkse huur van maximaal 20.000.000 dollar.

Een onderzeese pijplijn voor gaslevering van Paraguaná (Venezuela) naar San Nicolas (Aruba) zal ideaal zijn. Voorlopig zal dit niet plaatsvinden gezien de kritieke situatie van PdVSA in Venezuela en bovendien zijn er regelmatig aardbevingen onder de zeebodem vóór de kust van Venezuela en Aruba. Bonaire ligt verderop. In het jaar 2007 heb ik voor PdVSA (de president Hugo Chávez) de mogelijkheid onderzocht voor de aanleg van een onderzeese elektriciteitsleiding van Punto Fijo naar San Nicolas (Aruba), naar Piscadera (Curaçao) en terug naar Coro. Door het natuurverschijnsel en de gevolgen veroorzaakt door El Niño in 2008 (en 2016), is dit plan van de baan. El Niño brengt aanhoudende droogte en La Niña brengt aanvullende regenval. Eerder dit jaar was er ook sprake van een aardbeving onder de zeebodem voor de kust van Curaçao. Aardbevingen onder de zeebodem voor de kust van Venezuela (en Aruba en Curaçao) zullen regelmatig blijven voorkomen.

De olie raffinaderij in Aruba (Valero) zal voorlopig alleen als op- en overslagterminal, en upgrader voor het mengen van zware olie uit de Orinoco en zoete olie van de Golf van Mexico worden gebruikt, in afwachting van de ontwikkelingen in de toekomst. Dit is strategisch gezien een zeer goed besluit van PdVSA (en CITGO) om de olie raffinaderij van Aruba in de toekomst te gebruiken.

Refinería Isla Curaçao zal de eerste olieraffinaderij zijn die PdVSA zal moeten sluiten indien de internationale ontwikkelingen dit vereisen. De olieraffinaderij te Cardón zal de tweede zijn. De olieraffinaderij van Aruba zal als upgrader en oil-terminal een alternatief voor PdVSA zijn als Curaçao uitvalt. Indien PdVSA op bedrijfseconomische maatstaven zou worden gerund, zou PdVSA reeds lang overgaan tot het down-graden van de twee olieraffinaderijen (Refinería Isla Curaçao en Punto Cardón). Dit betekent niet dat de olieraffinaderijen zouden moeten sluiten doch dat de raffinageprocessen worden gestaakt. De oli raffinaderijen zullen dan als op- en overslagterminal voor zware ruwe olie en olieproducten en als upgrader voor het mengen van zware olie uit de Orinoco en zoete olie van de Golf van Mexico, worden gebruikt.

RONALD J. ORTELA

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Interessant artikel.
    Heb vele verhitte discussies met mijn vrienden over een elctra kabel aan een waterleiding vanuit Venezuela naar Curacao gehad.
    De electra en waterprijzen zullen moeten dalen en wij kunnen veel aan landbouw kunnen doen.

    Hun hebben de discussie gewonnen want zie hoe het met venezuela gaat.

    Een vraag aan de heer Ortela. er lopen leidingen die vele malen langer zijn in gebieden waar veel meer aardbevingen voorkomen. Waarom kan het dus niet vanuit venezuela of colombia ?
    Enkele zeer lange leidingen cq potentiele leidingen:
    Druzbha 4000km
    Nord stream 1222 km
    Yamal 4000km
    South stream 2000km
    Nabuco 1300
    Toekomstige leiding vanuit Rusland naar China.

    Dus waarom kan een simpele leiding van venezuela of colombia niet naar Cur. Denk aan de vele voordelen voor ons. Productie en export. Maar ja met onze politici ofwel petty thieves komen wij niet ver.
    Ik denk dat de investeren zichzelf zullen terugbetalen.

  2. The message is loud and clear. Raffinage geen interessante business meer gezien de geopolitieke ontwikkelingen en de hoognodige investeringen om de efficiëntie van de processen op het ISLA terrein te garanderen is. Overslag en mengen van ruwe olie is wel een interessante vorm van handel. Samenvattend, we hebben opslagtanks nodig en geen raffinaderij. Er is opslagcapaciteit zowel op het ISLA terrein als bij het COT te Bullenbaai. Leuk puzzeltje waarbij kosteffectiviteit een grote rol speelt. Waarom zou PDVSA in Bullenbaai investeren (om meer volume te creëren) als er al opslagtanks staan op het ISLA terrein? Dus de raffinaderij is overbodig, maar de opslagtanks niet. Mr. Ortela, als deskundige maakt u het zeer moeilijk voor onze beleidsmakers om verder gebakken lucht te verkopen, want die willen niet dat de waarheid naar boven komt. In troebel water is namelijk zeer goed vissen. We willen toch zo graag een hub worden. Nou hier is uw hub. Alleen niet van containers zoals populair wordt verkondigd, maar van olie. Er moet een échte visie worden opgesteld door échte professionals. Oprechte mensen die het verschil voor de samenleving willen uitmaken en er niet alleen zitten voor eigen belang. We hebben genoeg verkwist. Kijk maar naar HNO, maar ook andere projecten en beslissingen. Mijn zeer bescheiden mening, laat ons eiland eindelijk door professionelen worden bestuurd en niet door politieke benoemingen, onbekwame directeurs, geldverslindende nietszeggende consultants en samengestelde teams waar belangen heersen.

  3. ja en Bonaire zal het belangrijkste land worden van het Koninkrijk in deze regio.
    Internationaal vliegveld, nieuw kustwacht centrum, nu al veel geoefend door de landmacht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties