Ingezonden | Momentum voor samenhangend beleid

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Frans Griffioen aan het woord.

Veel lof voor de artikelenreeks in het AD naar aanleiding van het Kamer van Koophandel-rapport ‘Vandaag zaaien om morgen te oogsten’. Zo ook voor het in genoemd rapport bepleitte strikte toepassing van het zogenoemde aanschrijvingsbeleid waar het betreft het beheer en onderhoud van onder andere monumenten en monumentale gebouwen.

Het pleidooi van het AD voor het prachtige, historische pand van het voormalig Cinelandia ondersteun ik dan ook volledig. Toch is goed beheer en onderhoud (i.c. herstel) geen doel op zich. Een goede (her)bestemming voorkomt dat waardevolle gebouwen steeds weer hun functie verliezen en in verval raken. Zorg daarom voor een doordachte en samenhangende planning voor nieuwbouw en verbouw van panden, en denk van tevoren na over een mogelijke nieuwe bestemming voor een verwaarloosd pand, waarvan de eigenaar moet worden aangeschreven.

En dring als overheid niet alleen aan op herstel, maar denk ook actief en vanuit een overall visie mee over het toekomstig gebruik. Daarmee voorkom je in het uiterste geval kosten voor de gemeenschap, wanneer deze niet – volledig – op de eigenaar te verhalen zijn, maar is er wel een nuttige functie gerealiseerd. Kortom: zorg voor samenhang in het beleid van verschillende sectoren.

In het geval van het Cinelandia-pand had de (tenminste) te handhaven art-decogevel het aantrekkelijke front kunnen zijn van het pand (hotel?) dat nu naast Cinelandia op een veel te kleine kavel wordt gebouwd. Een gemiste kans.

Benut het momentum van het gedurfde KvK-rapport voor een rigoureus andere aanpak van beleid en planning, en breng overheidsdenken en marktinitiatieven op een goede en doordachte wijze met elkaar in verband. Daar wordt Curacao alleen maar beter van!

Frans Griffioen, (planoloog),
Schiedam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *