Ingezonden: Nachtmerrie Venezuela

Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discrimeneerende taal inhouden worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag klom ” Philippe Maaskant. ” voor ons in de pen…………..

De laatste ontwikkelingen in Venezuela hebben me een nachtmerrie bezorgd.

Laten we hopen dat het niet uitkomt, maar ik wil het toch met de lezers delen.

Wat zien we in Venezuela, onze buurman.
Een regering in paniek zet het leger in tegen electronicazaken. Ze hebben het dus niet meer in de hand. Meestal heeft zo’n regering dan ook behoefte aan een externe vijand.

Als dreigt dat Curaçao de ISLA sluit of te duur (=niet goedkoper) wil maken, wat denken we dat er dan gebeurt? Venezuela wil hier met PDVSA op de oude manier doorgaan, met betere condities en zonder al die dure milieu aanpassingen, zo niet..dan.. De olie export van Venezuela komt in gevaar, aangesticht door “kapitalistische tegenstanders van het regime…” , Ik hoor het Maduro al zeggen.

Hoe verhouden zich de belangen…Electronica voor het Volk…of. ?.Export van Olie? Nu al strooit Venezuela zand in de ogen van de wereld. Overeenkomsten en goede relaties met Nederland en Colombia, de koning op bezoek, wel ja.

Er is weinig fantasie voor nodig om nog een argument te hebben om het leger naar Curaçao te sturen om de belangen van Venezuela veilig te stellen? Het snel bezetten van de ISLA en de Bullenbaai is wel het minste…
Als we wakker worden in het al gebeurd. Asjes was in Europa en komt niet meer terug. Schotte was gewaarschuwd en zat al in Florida. Regering roept de noodtoestand uit. Nederland heeft geen leger meer, protesteert formeel zwakjes bij de VN, maar maakt geen indruk.

Venezuela wijst de VN erop dat het al eeuwenlang aanspraak maakt op de eilanden. Direct na de Tweede Wereldoorlog werd de Venezolaanse claim tijdens een Pan-Amerikaanse conferentie Bogotá, in 1948, door Venezuela herhaald, maar genegeerd. Toen lagen de verhoudingen anders en had Nederland nog een groot leger en een marine.( meer dan 100.000 man…) ..Die nationale schande tegen Bolivar en Brion wordt nu gecorrigeerd.

Er zijn dus riskante ontwikkelingen. De paar NL militairen op het eiland blijven in de eigen “compound” (waar zagen we dat nog meer?). Al eerder had NL ervoor gezorgd dat er al zo weinig mogelijk gezinnen van militairen op het eiland waren. (Ze zagen het aankomen). De marine en de kustwacht wijken uit naar Aruba en de Amerikanen bezetten snel Hato, de Westpunt en de Caracasbaai.

Politici die al die jaren door de PDVSA zijn betaald, worden door de bevolking bedreigd en vluchten naar het ISLA terrein voor bescherming.

Daarna begint er een status quo met een Venezulaanse deel-bezetting die jaren gaat duren. Eiland wordt net als Cyprus verdeeld. ISLA, Bullenbaai, Otrabanda en megapier zijn voor Venezuela. Gouverneur van Venezuela huist in het WTC. Punda en Forti voor de lokale politie en VKC. Brug open, alleen nog pontjes want Venezuela wil het Schottegat permanent openhouden.

Iedereen draagt wapens. Jamaloodin had een vooruitziende blik. Toerisme plat, Nederlanders weg. Uittocht met bootjes naar Bonaire, Aruba en vandaar naar Nederland en Suriname. Bevolking halveert. Economie stort in. Dan, na 3 jaar, VN referendum net als destijds op Nieuw Guinea. Geregeld door bemiddeling van de lokale Chinese Consul-Generaal. (Handig dat die er al was om de oliebelangen van China veilig te stellen).

Referendum met keuzen: Aansluiten bij Venezuela of Onafhankelijk. Keuze wordt: Onafhankelijk. Amerika vertrekt met FOL. Nederland was al weg. Venezuela weigert te vertrekken. Spaans wordt als voertaal ingevoerd, en dat was het dan.

Maar..Ga rustig slapen, de regering (welke?) waakt…

Philippe Maaskant.

Advertentie

To Top

0 Reacties op “Ingezonden: Nachtmerrie Venezuela

  1. Abraham Mossel

    Ik vind hem goed, Fhilippe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *