27 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Nos mes por

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Nos mes por
Financienminister Kenneth Gijsbertha onderzoekt belastinggevens lekken. Maar tekende als Minister van Communicatie voor het megasalaris van UTS directeur Paul de Geus en was voorzitter van de raad van commissarissen van UTS | Extra

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Teo Isodora aan het woord.

Al maanden lezen we al het negatieve nieuws over ons eiland. Een rampzalig openbaar beleid en een voortdurend verkeerd beheer van openbare aangelegenheden.

Maar het is niet alleen het beleid van de zittende regering. Het is al tientallen jaren het geval.

Elke politieke partij heeft de kant van Nederland gekozen tegenover de bevolking of voor het welzijn van zichzelf en dat van de machtigste entiteiten op het eiland. De schandalen rond het nieuwe ziekenhuis die het eiland meer dan 600 miljoen zal kosten, zijn geen uitzondering.

Maar natuurlijk zal niemand de vraag stellen waar al dat geld van de belastingbetaler naartoe is gegaan en wie daarvan heeft geprofiteerd. Salarissen van overheidgerelateerde entiteiten zoals UTS, SVB, Curoil, Bureau Telecommunicatie en Post en andere worden ook niet in twijfel getrokken.

Natuurlijk niet. Kenneth Gijsbertha tekende tenslotte het salaris van de heer de Geus af en was zelfs voorzitter van de raad van UTS.

En mevrouw Camelia-Rômer is ook hiermee akkoord gegaan. Een salaris van ruim een miljoen, Philip Martis ook meer dan een miljoen, Yamil Lasten 827.000 en Franklin Sluis meer dan 747.000 gulden per jaar.

Waarom vraagt niemand waarom deze mensen deze gelden kregen? Welke onderling verbonden gunsten van deze personen werden verwacht om dergelijke salarissen te garanderen die ver buiten de norm vallen? Onze aandacht is nu gericht op hoe deze salarissen openbaar werden.

Fout, Onze aandacht moet liggen op wie deze salarissen heeft geautoriseerd en ondertekend, en waarom. Dat is het onderzoek dat moet worden uitgevoerd. Ook het winstgevend contract voor Stanley Betrian van ruim een miljoen om zogenaamd de regering te adviseren over zaken die nog steeds een raadsel zijn, zou ook moeten worden onderzocht.

Een strafrechtelijk onderzoek tegen ex-minister Steven Martina dat niemand nog kan verklaren. “U bent schuldig maar wordt niet vervolgd.” Waarom?

Maar de publieke slogan blijft, “Nos Mes Por”

En dan komen erbovenop de frauduleuze activiteiten van ons voormalige hoofd van de centrale bank, Emsley Tromp, om nog maar te zwijgen over zijn salaris dat in de miljoenen liep. Zijn doen heeft voor altijd de geloofwaardigheid van onze hoogste instelling en de internationale reputatie van Curaçao aangetast.

Het is nu duidelijk dat de dagen van raffinaderij Isla geteld zijn en waarschijnlijk nooit meer een productieactiviteit zal zien. Een raffinaderij die volgens alle normen zo verouderd is dat deze geen enkel milieu-audit zou doorstaan. Maar het kon niemand schelen, zolang er geld werd verdiend en de bevolking zoet kon worden gehouden met de belofte dat PdVSA zal doorgaan. Een PdVSA dat failliet is en niet in staat is om haar eigen faciliteiten in Venezuela te runnen.

Welnu, dat feest komt nu ook volledig tot stilstand.

Maar geen van deze kwesties doet ertoe, omdat invloedrijke machten op Curaçao liever de andere kant opkijken, en wij onszelf liever verkleden en naar het volgende Jazz Festival stappen. Trouwens, niemand beschouwt de invloed van de man achter het North Sea Jazz Festival en hoe hij royaal heeft geprofiteerd van ons eiland. Dat maakt niet uit, want hij gooit er een Jazz Festival in en wij volgen als makke schapen. Allemaal verkleden en onze hard verdiende gelden uitgeven om ons beste te laten zien op een muziekfestival. Vergeet de rest.

Insel Air, weg. Ook hier vraagt niemand zich af wat er gebeurd is met de 30 miljoen gulden aan openbare middelen die naar Insel Air zijn overgemaakt. Waar is al dat geld gebleven? Uiteindelijk betaalden de werknemers de prijs, niet de aandeelhouders, Zij liepen weg met 30 miljoen. Maar nogmaals, niemand stelt die vraag.

Ons financiële systeem is eveneens de schuldige. Decennialang hebben MCB en andere banken elke mogelijke winst uit onze gemeenschap getrokken onder de slogan ‘Bo Banko Amigu’.

Ook vraagt niemand wie echt het monetaire beleid van het eiland beheerde. Hoe hebben we deze banken toegestaan om zichzelf decennialang te verrijken met rentetarieven en kosten die verder gaan dan enige normaliteit, terwijl de gewone burger leed en de prijs bleef betalen, en anderen Mercedes Benz en BMW’s rijden op dit eiland dat in verval is.

Misschien is het tijd voor ons allen om de punten met elkaar te verbinden en te begrijpen wie echt baat heeft bij de huidige situatie. Wie zijn de machten in onze gemeenschap die profiteren, terwijl het volk de prijs moet blijven betalen met hogere belastingen.

Nos mes por? Nos mes NO por. We hebben dat bewezen.

Wat we wel kunnen, is het beroven van de weinige overheidsmiddelen die nog over zijn. Degenen die het niet eens waren om een provincie van Nederland te worden, hadden één agenda. Het was om vrij spel te hebben om ons eiland blind te beroven. En vandaag bevinden we ons in de huidige situatie. Maar uiteindelijk maakt het niet uit.

Omdat wij, de bewoners van ons kleine eiland, liever op vrijdag wachten, om onze beste kleren aan te trekken en naar de Heeren, Cuba Shango Bar, Mambo Beach of waar dan ook te gaan, dat ons goed doet voelen. En de rest, nou ja, wie kan het schelen. Dushi Yu,

Teo Isodora,
Brussel

Naschrift KKC

2006 08 03 – AD | Paul de Geus neemt roer van UTS over Kenneth Gijsbertha
De eerder voor fraude veroordeelde directeur Franklin Sluis (BP&T) werd aangesteld door toenmalige VVRP minister Suzy Camelia Romer | Antilliaans Dagblad
Financiële machthebbers van de eilanden Chicu Capriles (MCB/WIB/CMB banken) en trustboer Gregory Elias (Cyberluck/Curacao Egaming/TISS/IFG bank/goksector)
Andere financiele/gok dienstverleners Vidanova managíng director en Egaming licentiehouder Humberto D’Abreu de Paulo (l) en bankdirecteur Leo Rígaud (r) | Extra

Salarissen overheids-NV directeuren

Paul de Geus (UTS en CETX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)

BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “Toen ik werd aangesteld, kreeg ik een salaris dat was vastgesteld. Ik heb daar nooit over onderhandeld”
UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra
SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Foto Extra
Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”
salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes

 

salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje
salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes
salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) Franklin Sluis (BTP) Philip Martis (SVB) en Yamil Lasten (Curoil) | b… by Black Lion on Scribd

20 reacties

  1. Het trieste is dat onze “toppers” ons handen vol geld kosten maar geen noemenswaardige tegenprestatie leveren.

    Zegt genoeg dat deze toppers in andere landen niet gewild zijn.
    En het probleem is dat deze ‘toppers’ het niet waard zijn. Als ze dit salaris waard zouden zijn zou het goed gaan met deze bedrijven. Curacao moet ook meer een prestatiesalaris geven voor dit soort lui.

  2. Het trieste is dat onze “toppers” ons handen vol geld kosten maar geen noemenswaardige tegenprestatie leveren. Onze “toppers” zouden in het buitenland een schijntje van hun huidige salaris verdienen wat ook aangeeft hoe goed de zijn

  3. Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019): “Ik ga niet in op persoonlijke details”.

    Persoonlijke details die door het publiek betaald worden.

    Is Meneer Lasten toevallig de broer van Zuleika Lasten voorzitter RvC Curaçao G&C Board, voorgedragen door Gijsbertha (MAN) en Leila Lasten directeur secretaris / interim president CBCS, voorgedragen door Gijsbertha (MAN)?

  4. …….”Omdat wij, de bewoners van ons kleine eiland, liever op vrijdag wachten, om onze beste kleren aan te trekken en naar de Heeren etc te gaan”…….

    Sommige burgers die veel van happy hours en hielden, begonnen al op dinsdag bij de Heeren.

  5. @” worden we zoet gehouden met kweel stukjes good-governance van zichzelf verrijkende advocaten ( elite)”

    Die zullen nooit in de handen bijten die de declaraties moeten goedkeuren. Dus vooral stukjes schrijven waar geen enkele bestuurder zich door aangesproken voelt.

  6. En maar kwelen over good governance. Harde maatregelen zijn nodig!!
    Hard ingrijpen bij verrijking, corruptie etc etc. Maar nee.. een onderzoekje waar de slager zijn eigen vlees keurt en we gaan weer vrolijk verder. Zolang media in handen zijn van diezelfde corrupte elite, zal het gewone TV13, telecuracao , ad,en vigilante-volk dom blijven. Verdeel en heers!
    ipv ingrijpen, worden we zoet gehouden met kweel stukjes good-governance van een zichzelf verrijkende advocaat (elite). Vervolgens lever je UNA studenten op MBO niveau af. Resultaat: weer een aantal mensen die iig dommer zijn dan jij, dus geen bedreiging…

  7. Als ik Franklin Sluis was zou ik na het bekend maken van de loonstrookjes van mijn collega directeuren om een salaris verhoging vragen ?

  8. KKC: Kenneth Gijsbertha tekende als Minister van Communicatie voor het megasalaris van UTS directeur Paul de Geus en was voorzitter van de raad van commissarissen van UTS.

    Gijsbertha doet nu onderzoeken naar het lekken van salarisgegevens die feitelijk gewoon openbaar hadden moeten zijn maar het licht niet goed verdragen.

    Gijsbertha kan beter een onderzoek doen naar de belangenverstrengeling riekende dubbele pet die hij op destijds op had.

  9. Nos mes no por!

    “Wat we wel kunnen, is het beroven van de weinige overheidsmiddelen die nog over zijn.”

    Aldus Teo Isidora.

    Had niet beter verwoord kunnen worden, hooguit aangevuld met de woorden dat de roofdirecteuren ook nog een grote puinhoop achterlaten bij de entiteiten die ze wanbesturen en leeg “factureren” met hun miljoenen salarissen en/of consultants fees

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties