28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Nurkse opmerkingen bij Isla-deal

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Nurkse opmerkingen bij Isla-deal
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Hans van Swoll aan het woord.

Ik lees in de krant dat er na 30 jaar zoeken een koper is gevonden voor de opstallen/installaties op Bullenbaai en het Islaterrein. De overheid plaatst een advertentie waaruit duidelijk moet zijn dat ze het beter hebben gedaan dan in 1985.

Ik ben een makamba, hier te gast, dus het gaat me eigenlijk helemaal niets aan, maar heb toch een paar kritische kanttekeningen bij het lezen van al die zelfvoldane en ronkende verhalen. Een kritische houding die ik mis in de verslaggeving van de krant.

Mijn kanttekeningen:

a/ Dat het beter kon dan in 1985 lijkt me niet zo moeilijk want toen heeft het toenmalige eilandsbestuur zich behoorlijk beet laten nemen door de professionals van de Koninklijke Shell. En ook bij de daaropvolgende verhuurovereenkomst aan PdvSA was het niet erg bij de les, onder andere door te vergeten een inflatie-clausule in te bouwen bij alle overeengekomen bedragen. Als ik het goed begrijp, is die fout nu wederom gemaakt.

b/ Hoewel ik in de veronderstelling leefde dat de overheid op zoek was naar een huurder c.q. huurders, meen ik nu te begrijpen dat er sprake is van verkoop van bezit van het land Curaçao gekoppeld aan uitgifte van grond in erfpacht. Ietsje anders, maar het algemeen belang gaat gelukkig vóór juridische haarkloverij.

c/ Het voordeel van de deal staat of valt, mijns inziens, met de precieze inhoud van de voorwaarden van de erfpachtovereenkomst. En over de strekking daarvan lees ik helemaal niets. Zoals ik nu de berichtgeving in de krant samenvat, gaat de continuering van de olieraffinaderij vooral om het economische belang; om werkgelegenheid. Maar dat was toch niet het probleem bij huurder PdvSA?

Ik herinner me artikelen over scholen sluiten; over twintig vroegtijdige doden per jaar; over het Nederlandse ministerie van Defensie die werknemersbehuizing uit de rook van de Isla vandaan haalt; over SMOG en andere milieuorganisaties; over investeringen van 2 miljard dollar om aan allerlei internationale milieunormen te voldoen.

Waarom lees ik niet hoe de nieuwe deal dat soort problemen gaat oplossen? Waarom lees ik niet tot welke datum die erfpacht uitgegeven wordt?

Kortom, ik houd mijn felicitaties nog even onder de klep.

Hans van Swoll,
Curaçao

9 reacties

  1. ……”Dat moet 《er》nog bijkomen, een Macamba die ons in 2020 gaat vertellen hoe het moet”…..

    @Lapas in makambaland realiseren ze een BNP (Bruto Nationaal Product) van +/- USD 800 miljard per jaar ( Curaçao +/_ USD 4 miljard) , staat daarmee op de +/- 17e plaats van landen met het hoogste BNP. 2e grootste export land na USA, wat agrarische producten betreft. Ja, liever een makamba dan een Wiels, Martina, Suzy of Chos Romero die ons met MDPT, Ennia, Ziekenhuis, en noodregeling” brokken laten zitten.

  2. @Lapas zegt: “…Deze Macamba vergeet dat wij vast getekend in boten hier naartoe zijn gebracht dus wij hebben even tijd nodig…”

    Noem mij een levende gekleurde medelander (wat een kotswoord) die de macamba hier vastgeketend in boten hier naar toe heeft gebracht.

    Als je dat niet lukt, spreek dan ook niet over “wij”. Rare klaag gekleurde medelander.

    (mij hoor je hier het tegenovergestelde van “jager” niet gebruiken. Anders verwijdert de commentpolis deze post.

  3. Deze regering(en) zullen altijd voor uitgesproken die deal opteren die hun (portemonnee) het beste uitkomt, ook als de deal voor het eiland op langer termijn niet de beste is.

    Voor een spiegel en een kraal verkoopt de gemiddelde politicus het eiland, als hij/zij zelf maar goed onder de tafel krijgt doorgeschoven.

    Net als met Maria Liberia Peters die voor Naf 1,= de grootste fossiele gifbelt van het koninkrijk “gratis” overnam van de Shell!

    We hadden ze de boel moeten eigenlijk moeten laten opruimen/saneren, was er nog zeker 10 jaar ( opruim) werk( gelegenheid) geweest, betaald door de Shell ( en indirect het Koningshuis).

    En ik geloof i.d.d. dat het niet altijd de beste/gewiekste onderhandelaars zijn die aan tafel zitten en ze zich makkelijk laten inpakken door doorgewinterde onderhandelaars vanwege gebrek aan kennis, ervaring, voorbereiding, en onderhandelingsvaardigheid.

    Per Saldo kun je gerust stellen dat het eiland en de bevolking als geheel goed is “beetgenomen”, niet alleen door de Shell, maar voorál door politici die eerst en vooral hun eigen belang dienden, en zich in lieten pakken voor een appel en een ei ( en een gevulde zak) , met een deal waar ze véél meer uit hadden kunnen halen, ook voor hun eigen portemonnee.

    En dat de media zwaar gekleurd zijn, en de regering niet erg transparant is, dat staat als een paal boven water.

  4. Beste Hans,

    Trek niks aan van de azijnpissers. Zij begrijpen het moreel van het verhaal niet.

    Mensen, kinderen het gaat om de paginagrote advertentie van de regering, waar ze een vergelijking probeerde te maken wat nu is behaalt t.o.v. wat in 1985 is bereikt.

    Makamba, ga zo door met je ingezonden stukken want wat de reaguurders zelf niet durven dan halen ze eentje met lef keer op keer door de slijk.

  5. @Swoll:
    “…… dat er na 30 jaar zoeken een koper is gevonden voor de opstallen/installaties op Bullenbaai en het Islaterrein.”
    Klopt ook niet. Er waren al eerder geïnteresseerde kopers, maar die werden knullig ‘het bos ingestuurd’. Voor een duidelijk beeld zouden deze opties ook in de vergelijking van de overheid moeten worden opgenomen.

    “ Ik ben een makamba, …………….Een kritische houding die ik mis in de verslaggeving van de krant.
    Klopt. Je begrijp geen snars van hoe de media hier functioneert. Ieder weldenkend mens op het eiland weet dat er geen kritische media op het eiland is. Ongeacht het onderwerp of politieke kleur.

    “……. het algemeen belang gaat gelukkig vóór…….”
    Kunt u het algemeen belang t.a.v. de verkoop aan Klesch aangeven? Zoals u vervolgens aangeeft is “het voordeel van de deal afhankelijk” van “de precieze inhoud van de voorwaarden”. En die zijn niet bekend. Dus wat lul je nou?

    Misschien beter om je mening geheel onder klep te houden?

  6. Dat moet nog bijkomen een Macamba die ons in 2020 gaat vertellen hoe het moet. Deze Macamba vergeet dat wij vast getekend in boten hier naartoe zijn gebracht dus wij hebben even tijd nodig. Als Shell niet al onze olie had opgepompt, hadden we nu Klesh niet nodig.

  7. Dat het beter kon dan in 1985 lijkt me niet zo moeilijk want toen heeft het toenmalige eilandsbestuur zich behoorlijk beet laten nemen door de professionals van de Koninklijke Shell.

    Dat je makamba bent en een mening hebt is niet erg maar zorg er wel voor dat je onderzoek doet. Politici van toen hebben zich niet beet laten nemen. Ze wisten heel goed wat de deal was. Meer belangrijker was dat zij op deze manier geen last meer hadden van de Shell makambas en dat zij met het binnenhalen van PdvsA een clubje binnen haalde waarbij zij de politici ermee rijk konden wonen.

    Doe maar onderzoek naar desbetreffende politici en kijk naar hun welvaart voor en na de Shell Isla deal!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties