Ingezonden | Old growth (Barber)

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we M.K.F. Sommer aan het woord

Old growth: dat zijn bomen die meer dan driekwart eeuw staan. De formidabele mahokbomen op het kerkhof van Barber zijn destijds zonder pardon omgezaagd. De oude indju tegenover de Don Martina’s TAS en het huidige MAN partijgebouw verdween geruisloos in een rap tempo. Ook te Barber.

Het grote, gratis geld moet zogenaamd verbeteringen aanbrengen en daarom wordt er 6 ton gestopt in het omheinen en met waanzinnige hoge masten omringen van het sportveld ertegenover gelegen. Binnen de nieuwe omheining vallen nu vele oude en waardige bomen — Old growth dus — met name aan de zijde van de St. Jansschool.

Ik hoop niet dat voor dezelfde respectloze bovenbeschreven approach wordt gekozen en ook deze gewoon omgezaagd worden. Maar ik vrees het ergste, als ik zo zie hoe oude bomen op hun waarde geschat worden. Moet nu ook weer denken aan de zeer oude indju die rücksichtsloss werd gesloopt op het terrein van de Vaersenbaai en bijvoorbeeld daar waar nu Digicel staat — op de plaats Korpodeko — alles werd platgewalst, benevens ook op kruispunt Biesheuvel vele mispelbomen sneuvelden en tegenover de afslag naar Cas Grandi aan de Caracasbaaiweg waar nu een Amerikaanse eettent staat en vele grote kapokbomen vielen.

Herbeplanting‘? Dat kennen we niet. En nu het EOP nog, als dat aan de kant geschoven wordt, is de weg echt vrij voor massale aanval op de oorspronkelijke begroeiing van Curacao ter meerder glorie van het alles vernietigende kapitaal. Mogelijkerwijs als eerste de mundi rond Bullenbaai met zijn vele typische, zeldzaam aan het worden planten en diersoorten, die op moeten rotten voor ons kortzichtig gedrag.

M.K.F. SOMMER,
Curacao

2 Reacties op “Ingezonden | Old growth (Barber)

  1. Abraham Mossel

    Heer Sommer, ik heb liever een paàr bomen minder op het eiland, dan dat het hele eiland is leeg geroofd in twee jaar tijd staats kas was leeg gestolen door de MFK😈

  2. Milieuvriendelijk zijn en omgaan met onze omgeving is helaas nooit ons sterke punt geweest. Met het EOP zal dit “tekort” zelfs aangescherpt worden. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *