Ingezonden | Oma mag niet stemmen

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of bedreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we (Naam bj de redactie bekend) aan het woord

De nieuwste stemregels van Nederland leiden tot merkwaardige toestanden die grenzen aan discriminatie. Buitenlanders, vaak met een dubbele nationaliteit, mogen na tien jaar verblijf in Nederland wel stemmen, maar Oma, die al bijna 56 jaar de Nederlandse nationaliteit heeft, mag niet stemmen. Hoe kan dat?

Oma zag tachtig jaar geleden in Argentinië het levenslicht. Dit is tevens het geboorteland van koningin Máxima. Op 24-jarige leeftijd vloog ze per KLM naar Nederland om in Den Haag in het huwelijk te treden met een Nederlander. Dit huwelijk houdt tot vandaag nog steeds stand. In die 56 jaar heeft Oma 52 jaar in het Koninkrijk der Nederland gewoond, is zij minder dan 10 jaar ingeschreven geweest in Nederland zelf, maar ze heeft wel meer dan tien jaar in Nederland verblijf gehouden, waar haar beide dochters woonden.

Nu stelt de Nederlandse overheid dat om te mogen stemmen, men minstens tien jaar in een Nederlandse gemeente ingeschreven moet zijn geweest. Er wordt niet gekeken of men wel voldoende kennis van de Nederlandse politiek heeft, getuige het feit, dat men mentaal gehandicapten met het stemmen moet helpen, waardoor het onafhankelijkheidelement van de kiezer in gevaar komt.
In november 1969 verhuisde Oma naar Curaçao, alwaar haar echtgenoot een functie had aanvaard, die de Nederlandse regering welgevallig was, omdat deze functie de Curaçaose gemeenschap ten goede kwam. Oma is daar gebleven wegens de gunstige leefomstandigheden.

Oma, met een academische opleiding, die het Nederlands beheerst en zich dagelijks – via de Nederlandstalige krant, het Antilliaans Dagblad, de Nederlandse Tv-zenders en haar IPad – de Nederlandse politiek volgt, mag niet stemmen en krijgt daardoor in haar levensavond een gevoelige klap, want voorheen stemde ze altijd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Oma voelt zich Nederlandse en heeft geen tweede paspoort. Haar laatste bezoek aan Argentinië vond in het jaar 1999 plaats, om van haar stervende moeder afscheid te nemen.

Naam bij Redactie bekend,

Curaçao

Een Reactie op “Ingezonden | Oma mag niet stemmen

  1. caribbeancynic

    Wie mag stemmen is bij de wet geregeld. De eis van 10 jaar ingezetene te zijn geweest is er al lang. De vraag is waarom je je niet inschrijft als je er verblijf houdt. Je kunt een belang hebben bij niet inschrijven (bijvoorbeeld belastingen) maar dat is een eigen keuze.
    Maar oma mag kiezen in Curaçao neem ik aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *