26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Omvang Hospital Nobo Otrobanda te klein

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Omvang Hospital Nobo Otrobanda te klein
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Roberto Batista aan het woord

HOSPITAL NOBO Otrobanda blijft de gemoederen bezighouden. Een logische verklaring hiervoor is de onorthodoxe manier tot realisering van een nieuw te bouwen ziekenhuis. Eerst werd een kant en klaar ziekenhuis uit Deventer gekopieerd, met de bedoeling om dat op een zogenaamde agrarische grond te realiseren. Op zijn zachtst gezegd is dat zeer opmerkelijk, omdat het meest basale uitgangspunt voor een goed gebouw is, is dat het in zijn context dient ontworpen te worden, verankerd moet zijn in zijn omgeving en met inachtneming de cultuur van het land, de klimatologische omstandigheden, de eindgebruiker enzovoorts.

Bij de wisseling van de wacht werd dit plan in de prullenmand gegooid door een nieuwe regering en werd een nieuw plan boven tafel gehaald. Dit plan is tot stand gekomen zonder de eindgebruiker bij het proces te betrekken dat ongekend is. Een derde kabinet heeft zich proberen te behoeden van kapitaalvernietiging en heeft de plannen van de vorige regering doorgezet. Echter, ze zijn gigantisch de mist ingegaan om het Amstel-model letterlijk te kopiëren en deels op het terrein van Sehos en Colon neer te zetten met alle negatieve gevolgen van dien.

Wat onderbelicht blijft in deze kwestie en grote gevolgen zal hebben voor het functioneren van het ziekenhuis, is de zeer beperkte omvang van het gebouw. Hierdoor is men gedwongen het aantal bedden te reduceren tot een absoluut minimum van 300 bedden op een bevolking van 150.000 inwoners. Amersfoort, met exact hetzelfde aantal inwoners, heeft onlangs een nieuw ziekenhuis gebouwd met een capaciteit van 600 bedden. Dat komt op een gemiddelde van één bed per 250 inwoners neer dat vaak als norm gehanteerd wordt. Ook Aruba en St. Maarten breiden het aantal bedden uit, waardoor beide eilanden ook rond de één bed per 250 inwoners uitkomen. Curaçao daarentegen verlaagt het aantal bedden tot een marginale één bed per 500 inwoners, wat ongetwijfeld tot grote problemen zal leiden. Het argument van HNO om patiënten vroegtijdig te ontslaan, om zo het beddentekort te ondervangen, snijdt natuurlijk geen hout. Ieder ziekenhuis streeft ernaar om zo snel mogelijk patiënten te ontslaan en desondanks worden bedden toegevoegd bij nieuwbouw- of renovatieprojecten. HNO implementeert ook nog een achterhaald vierpersoonskamer systeem, terwijl Aruba, St. Maarten en de rest van de wereld de overstap maken naar een één- tot tweepersoonskamer systeem. Dit systeem dat onderdeel is van het welbekende healing environment principe, geeft de patiënt veel meer rust en versnelt het herstel. Zeker op Curaçao waar patiënten in vergelijking met Nederland grote aantallen bezoekers ontvangen, is een ruime privékamer zeker geen sinecure. Bovendien zullen de problemen die ontstaan doordat patiënten gedwongen worden een kamer te delen met het andere geslacht in een vierpersoonskamer, niet van toepassing zijn, indien HNO volledig uit eenpersoonskamers zou bestaan.

Opmerkelijk is ook het feit dat een aantal cruciale specialismen en afdelingen, die onderdeel zijn van het Sehos, niet meeverhuizen naar de nieuwbouw, simpelweg omdat het gebouw te klein is. Waar op Aruba en St. Maarten juist specialismen en afdelingen toegevoegd worden om betere en efficiëntere zorg te kunnen bieden, doet HNO het omgekeerde. Daarnaast komen een aantal afdelingen die wel meeverhuizen er tamelijk bekaaid van af. Zo wordt het aantal operatiekamers ten opzichte van het Sehos gereduceerd.

Gebrek aan ruimte verklaart ook de reden waarom er tegengestribbeld wordt om het Ronald McDonald’s House te faciliteren. En het helikopterplatform dat geïntegreerd was bij zowel het Deventer- als Amstel-model, schijnt niet te passen in Otrobanda en dus zit Curaçao zonder fatsoenlijke luchtverbinding bij noodgevallen. Zoals bij ons vliegveld, Sentro Pro Arte, Ergilio Hato Stadion en vele andere publieke gebouwen gaat HNO helaas de boeken in als een enorme gemiste kans en krijgt de bevolking van Curaçao een middelmatig ziekenhuis dat al bij aanvang niet voldoet aan de behoeftes van het eiland. Dit is een terugkerend fenomeen op Curaçao waar we er steeds niet in slagen om goede publieke gebouwen te realiseren.

ROBERTO BATISTA

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties