30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Ongenuanceerd

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Ongenuanceerd
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Curacaosche Huisartsenvereniging (CHV) aan het woord

De Curacaosche Huisartsenvereniging (CHV) ergert zich aan de ongenuanceerde opmerkingen van collega Bosman. De opmerkingen van Bosman insinueren als volgt:

“De huisartsenzorg van Curacao functioneert niet goed en het concept huis- artsenpost in het ziekenhuis, dat verzon- nen is om dat probleem op te lossen, wordt niet aangegrepen.”

Hoewel het gehele artikel een waarschuwing is aan Curacao betreffende de wijze waarop de door de overheid genomen be- sluiten inzake de bouw en organisatie van het HNO, de met het realiseren van het nieuwe ziekenhuis beoogde efficiëntieslag van ons gehele zorgstelsel op punten negatief zal beïnvloeden — de CHV deelt overigens enkele van die zorgen – doet de wijze van argumentatie van Bosman voorkomen dat de grens van zijn expertisegebied, voor wat betreft de (lokale) extramurale zorg in ieder geval, daar ligt waar de bouwlocatie stopt en de rest van Curacao begint.

Onder de boude uitspraak dat ‘de huisartsenzorg van Curaan niet functioneert’, blijven wij nog rustig. In 2012 immers heefl; het Nivel — een internationaal vermaard instituut dat wereldwijd onderzoek verricht naar gezondheidszorg en de zorgstelsels — bevonden dat de huisartsenzorg van Curacao in vergelijking met de OECD-landen, waaronder Nederland en de VS, het volstrekt niet slecht, en op punten beter deed.

Met de adviezen van het Nivel ter verbetering van de huisartsenzorg en diens plaats binnen de gehele zorg alhier is de CHVaan de slag gegaan. Het visiedocument huisartsenzorg Curaoao 2015-2025 is daarbij het richtsnoer. De stakeholders binnen de zorg van Curacao weten dat de CHV hard trekt aan het versterken van de eerstelijn, het verbeteren van onderlinge samenwerking en kennis van elkaar. Kortom, dat wat de basis vormt voor reeds gaande noodzakelijke wijzigingen in ons zorgstelsel.

Ongenuanceerder is de opmerking dat een dokterspost in het ziekenhuis een oplossing zou zijn voor dit ‘disfimctioneren van de huisartsen’. Ook in landen die dokters- posten kennen (wel of niet in/nabij het ziekenhuis), melden zich patiënten bij de EHIBO die in feite maar de huisarts zouden moeten. Deze worden dan – na korte triage — gedirigeerd naar de dokterspost.

Kortom, het aanmelden van patiënten aan het verkeerde’ loket is universeel en niet vol- komen te voorkomen. Natuurlijk is angst, onwetendheid, een oorzaak gelegen in de patiënt, waaraan gewerkt kan worden door overheid en zorgverleners.

De EHZBO van het Sehos hanteert overigens voor SVB-verzekerde patiënten een strikt ‘terugstuur beleid’ voor patiënten met zorgvragen die bij de huisarts thuishoren. De ervaring van de huisartsen is dat de EHBO dit gelukkig structureel doet voor die patiëntengroep. Doktersposten zijn overigens – in tegen- stelling tot hetgeen Bosman beweert over de ontstaanswijze ervan — ontstaan op initiatief van de huisartsen zelf. Indien men op zoek zou gaan naar het ontstaan van do men dat de hoge werkbelasting van het doen van diensten aansluitend op het reguliere werk en de effecten hiervan op het verantwoord kunnen uitoefenen van het vak, daar de aanzet toe hebben gegeven.

Niet een of ander disfimctioneren dat voor overheid of andere stakeholders een reden was de avond-, nacht- en weekendzorg van de huisartsen beter te willen regelen. Lokaal heeft de CHV al vanaf 2010 onder- zoek gedaan naar de mogelijkheden van doktersposten.

De specifieke situatie van Curacao verdient in dit verband extra aandacht. Een (1) centrale dokterspost zou niet volstaan; het rurale gebied van Bándabou is daarmee niet voldoende gediend noch voldoende verzekerd van zorg. De verschillende analyses en opties zijn uitgewerkt tot een niveau waarop gefundeerd overleg met de overheid kan plaatsvinden. Dat overleg heeft nooit plaatsgevonden, ondanks verzoeken onzerzijds. ‘

Tot zover. Het signaal dat de CHV wenst af te geven hier is dat ook de huisartsen zich zorgen maken over de wijze waarop de ziekenhuiszorg en de zorg daarbuiten, straks, bij het in functie treden van het HNO, op elkaar moeten aansluiten, maar dat wij moeten waken voor ongenuanceerde Bosman zou gerust eerst eens kennis mogen komen maken. Het gaat immers niet om stenen(werpen), het gaat om de zorg. Die wordt gezamenlijk gemaakt. Bosman is welkom.

HET CHV-BESTUUR

Curacao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties