30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 18:30

Ingezonden | Oorzaak neerstorten brug (2)

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we John G. Jonkhout aan het woord.

Op 6 november 1967 is de in aanbouw zijnde Julianabrug ingestort, met verlies van mensenlevens. Omdat ik geen technicus ben, behoor ik mij van een oordeel over de oorzaak of oorza- ken te onthouden. De brug lijkt op iets, waar de ouderen onder ons in hun jeugd mee te maken hebben gehad, namelijk in elkaar gestoken lucifersdoosjes. Deze blijven aan elkaar zitten door de bakjes ongeveer halverwege op te schuiven en dan de volgende aan te schuiven.

Een kind kan de was doen. Dat dacht de ontwerper van de Julianabrug ook. Hij had geen bakjes, maar 28 trekstangen die in groepjes van zeven door de in aanbouw zijnde brug liepen en in het zware, betonnen bruggenhoofd vastzaten. De trekstangen waren van hoogwaardig staal van het merk DIWYDAG. In de hoofdstad van Luxemburg is een dergelijke brug gebouwd, die niet is ingestort. Hier is het wél gebeurd. De oorzaak is het lassen van de stangen aan elkaar (met het doel om ze op de juiste plaats in het bruggenhoofd te krijgen). Althans volgens de stukken in de Amigoe hierover in de krant van woensdag 8 november 2017.

In die stukken wordt wel vermeld, dat de schuldvraag niet is beantwoord. Maar vraag ik me af, is niet degene die het product aflevert verantwoordelijk voor de kwaliteit ervan? In latere jaren kwam je op verjaardagen zomaar mensen tegen die ervan overtuigd waren dat het lassen van die trekstangen de doorslaggevende fout was. Dat lassen is niet gedaan door de ontwerper of de opdrachtgever of Mameeuw zaliger, maar door of namens de aannemer.

Voor de zekerheid ben ik destijds naar de stangen gaan kijken, die zomaar voor het grijpen lagen. lk kan de lezer verzekeren, dat die puntlassen goed zichtbare schade hebben aangericht aan de stangen. Dus, om het eenvoudig te houden: tenzij er andere feiten blijken, is de aannemer van dit werk juridisch gezien als eerste aansprakelijk voor het instorten van de Julianabrug.

John G. Jonkhout,
Curacao

2 reacties

  1. Ben jij de John Jonkhout die rechten heeft gestudeerd aan de Radboud Universiteit in de jaren 50 en 60?
    Er was later ook een soort reünie, een paar keer, in Utrecht en Nijmegen, met Vic Verstappen, Frans Fornara, Nora van den Bos en ondergetekende.
    Of zit ik helemaal op het verkeerde spoor?
    Guus Seesink

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties