28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Open brief aan minister Martina

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Open brief aan minister Martina
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ron Meekel (Happy Chicken) aan het woord.

Geachte Minister Martina,

Het is u vast niet ontgaan dat er enige ophef is betreffende de prijzen die ons bedrijf Happy Chicken zijn opgelegd. Ik heb deze week in de krant uw reactie hierop gelezen. De ophef betreft specifiek de gelijkstelling van kooieieren en scharreleieren. De verplichte prijs van naf 4,44 welke Happy Chicken sinds drie weken is opgelegd als verkoopprijs aan de supermarkten wordt bepaald in de ministeriële regeling voor de Makutu Básiko.

Op het moment van de totstandkoming van de- ze regeling waren er slechts twee kooi-eierenproducenten actief op Curacao. Happy Chicken is echter pas tweeënhalf jaar officieel actief en gespecialiseerd in de productie van diervriendelijke scharreleieren.

De levensruimte die de kippen bij ons bedrijf krijgen, kan niet vergeleken worden met kooi-eieren waarbij de kip haar hele leven in een kleine kooi moet doorbrengen. Het systeem van kooi-eieren is overigens in Europa al jaren verboden voor de productie van consumptie-eieren, omdat het volgens de Europeanen in strijd is met het dierenwelzijn.

In de Makutu Básiko-regeling is ook de maximumprijs van brood vastgesteld; kipashi di awa bruin i blanku. Ik neem aan dat ook u af en toe toch ook een lekker meergranen brood eet of een donkerbruin volkoren dat meer kost dan de maximumprijs in de supermarket, omdat dit nu eenmaal van betere kwaliteit is? Dat wordt toch ook gewoon gedoogd? Sommige producten zijn nu eenmaal van een betere kwaliteit dan andere, en dat mag best wat meer kosten.

Voordat ons bedrijf van start ging zijn er twee heren van het MEO op ons bedrijf geweest, die een uitgebreide uitleg hebben ontvangen over wat nu eigenlijk scharreleieren zijn.

Daarbij is ook besproken dat onze productiekosten en verkoopprijs logischerwijs hoger ligt dan die van kooi-eieren. Zonder probleem kregen wij de benodigde vergunning. Ten slotte drukken wij op ons bedrijf niet op een knop om een lopende band voor de kooitjes te laten lopen en op een andere knop om de eieren te laten transporteren naar een sorteerruimte. Iedere dag rijden wij handmatig, net als ‘echte boeren’, het voer met een kruiwagen in onze ruime rennen, strooien gras en stro op de aarde, voeren groenten en fruit, rapen eieren met de hand, maken deze schoon en verpakken deze in doosjes, met de hand. Kooi-eieren hoeven niet schoongemaakt te worden; deze kippen zien hun hele leven geen zand of stro.

U begrijpt hopelijk ook dat een eerlijk, diervriendelijk product meer arbeid en kosten met zich meebrengt. Het MEO, alsmede de LVV onder minister Camelia-Römer, is in het bezit van onze productiekosten. Minister Camelia-Römer en de LVV, die ons dilemma van harte begrijpen, zien duidelijk in dat hier snel een oplossing voor gezocht moet worden. Zij zijn druk bezig een verkoopprijs voor scharreleieren te berekenen, wij hebben dagelijks contact en wij waarderen hun inzet zeer.

Omdat wij echter inmiddels al drie weken verlies maken als gevolg van de opgelegde maximum verkoopprijs, staat het ‘water ons inmiddels aan de lippen’. Wij kunnen inmiddels al niet meer aan onze betalingsverplichtingen voldoen zoals personeel- en voerkosten, die gewoon doorgaan. U, het MEO, als controlerende instantie, kunt ons helpen om tijdelijk onze hogere prijzen te gedogen totdat u en minister Camelia-Römer tot een definitieve oplossing komen. Het Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) kan een kleine, diervriendelijke ei-producent toch niet failliet laten gaan, omdat de besluitvorming te lang duurt? Dit is toch niet in het landsbelang? Het betreft een ministeriële regeling, geen wet, en is makkelijk aan te passen.

Er zijn genoeg goedkopere kooi-eieren beschikbaar voor de Makutu Básiko. Niemand lijdt onder een tijdelijk gedogen en er wordt geen precedent geschapen.

Ik vraag u, als minister van Economische Ontwikkeling van Curacao, die landbouw, veeteelt en visserij zegt te willen ontwikkelen, om onmiddellijke hulp. Tijd hebben wij eigenlijk niet meer.

Ron Meekel,
Happy Chicken
Curacao

4 reacties

  1. laat ze zelf hun prijs bepalen zolang ze zorgen dat de rest van de eieren beschikbaar zijn voor de oude prijs.
    zijn de normale eieren niet beschikbaar dan moeten de scharreleieren voor de normale prijs verkocht worden.

  2. @Pukkie: dan had je een schap lager moeten kijken. Daar staan de basiko eieren.

    Ik vind het overigens van de zotte dat een overheid de maximumprijs van iets gaat betalen.
    Als ik ANG 31,53 voor 1 ei wil vragen, moet ik dat zelf weten.

  3. Het is logisch dat scharreleieren meer kosten gezien de extra produktiewerkzaamheden. Dat is overal idem dito, NL, USA, Duitsland etc
    Wie het wil kopen moet het doen wie niet dan niet, wij als meer dan 2 decennia vegetariërs zijnde hetzelfde, wie wel vlees eet moet het doen. Ik zit er niet mee.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties