26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Open brief aan onderwijsminister Rhuggenaath

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Open brief aan onderwijsminister Rhuggenaath
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Nienke Peereboom aan het woord.

Beste Minister van Onderwijs,

Mij is ter ore gekomen dat u van plan bent om het vak Duits maar te schrappen.

Waarom zou u dat in godsnaam doen? We hebben hier op het eiland een groeiende Duitse toeristenstroom (ik laat Covid even buiten beschouwing) en veel leerlingen die nu dat vak op school leren hebben daar baat bij in hun toekomst.

Hoe fantastisch zou het zijn als wij hier de Duitse toeristen zouden kunnen krijgen die eigenlijk weinig tot geen andere talen beheersen maar toch naar onze regio willen komen en dan hier op Curaçao terecht kunnen omdat wij de jeugd, ONZE TOEKOMST, de kans geven om de taal te leren op school?

Met uw plannen ontneemt u deze toekomst van het eiland en blijven die speciale mensen die geen word over de grens spreken weg.

 Los hiervan vind ik het zeer kwalijk dat er dan nog maar 1 prive school (Vespucci) het vak Duits aanbiedt, is het niet zo dat het de bedoeling is dat de jeugd ongeacht hun thuissituatie gelijke kansen moet krijgen? Wat als nou een Havo of VWO leerling graag Duits wil doen, de enige plek waar ze terecht kunnen is dan op een school die Naf 18.000 tot 22.000 per jaar kost.
Wat is er gebeurd met iedere jongere krijgt dezelfde kans qua onderwijs?

Ik weet niet hoe het met uw financieen gesteld is maar het gros van onze maatschappij kan dat niet opbrengen. 

Wij hebben hier de min of meer ideale situatie dat er 1 openbare school (KAP) de mogelijkheid geeft en ELKE jongere dat vak kan kiezen, wilt u dat echt ontnemen en de jeugd dus beperken in hun toekomst?
Waarom het vak Duits, en niet het vak Frans of beide? Qua leerlingen aantallen is dat vergelijkbaar.

Het excuus dat een docent niet 100% gecertificeerd is gaat er bij mij niet in, ik heb op een VSBO meegemaakt dat een biologie leerkracht ook maar scheikunde deed zonder enige achtergrond…..en zo zijn er vast nog veel meer voorbeelden.
 FEIT is dat het vak Duits op KAP en A.Tasman niet een vak is waarmee leerlingen zakken, dus automatisch betekent dat dat er goed les gegeven wordt want het CSE is nog altijd wat ook in Nederland gegeven wordt (los van het feit dat het al TIG jaar door de onderwijs inspectie is toegestaan vanwege ervaring in lesgeven op andere vlakken en het de moedertaal is van de leerkracht)

.

Beste Minister van Onderwijs, denk nog eens een keer na, we hebben ALLE toeristen straks brood en brood nodig, en elke toerist die er binnen wil komen alleen om het feit dat er Duits sprekende locals zijn is er een die we anders niet hebben!

Nienke Peereboom,
Curacao

P.S. ik heb 3 kinderen die Duits hebben gehad op KAP, en alle 3 hebben ze er ENORM veel voordeel van! Nummer 4 was VSBO instroom en die heeft het helaas niet kunnen volgen.

10 reacties

  1. Mijn vader had de Duitsers en Duitse taal niet zo hoog staan na bijna 6 jaar in een hok onder de trap 1940/1945 hebben gezeten hij sprak er nooit over, Toen ik later veel bouw werk kreeg in die Heimat toen Oost en West samen werden gevoegd moest ik wel Duits proberen te praten maar deed ik het bijna niet, vooral niet waar mijn vader bij was. Heb wel veel markjes kunnen verdienen in 6 jaar tijd, toen was de koek op heb toen zes GmbH bedrijven naar een begraafplaats laten brengen door de Duitse belastingdienst. Maar Duitsers zijn taai, zelfs hier op de crim hebben ze mij met een man of 7 op gehaald maar was na een dag weer lekker aan het zwemen, heb nooit meer wat gezien of gehoord uit die Heimat, veel dank belastingdienst Berlin.

  2. @ Roberto. Er was een tijd dat we het lekkerste bier ter wereld brouwden (Amstel), een tijd dat we het beste kwaliteit water produceerden (KAE) het hoogste niveau aan onderwijs gaven (niveau D). Helaas is dit alles al dan niet moedwillig teniet gedaan door hebberigheid, egoisme en geen visie. Toen Pourier het eiland voor een (verrotte) appel en (bedorven) ei overleverde aan IMF ging alles snel bergafwaarts. Het een na het andere overheids bedrijf werd geprivatiseerd, en de management toplaag flink uitgebreid inclusief beloning. Water kwaliteit is om te huilen, Amstel bestaat niet meer en onderwijs niveau is tussen niveau A en B in. De PAR begon destijds al met een leugen toen hun destijds verklaarden “Ku opshon A bo no ta perde nada nada”. Het tegendeel is waar. Onderwijs is tot de grond toe afgebroken onder de bezielende leiding van Harold Lamp en Omayra Leeflang. Onze MBA/MBI gecertificeerde Billenaath doet er nog een schepje boven op. Triest maar waar

  3. Met afschaffen Duits bedoelen ze eigenlijk dat ze geen leraren hebben die het les kunnen geven.
    Net als met andere school dingen.
    Het ontbreekt aan leraren met voldoende niveau. Vsbo lukt net…
    Stelende politici willen geen niveau.

  4. @Wim
    “ In de periode dat de Duitsers continu reisden, 1939-1945, hoorde je ze ook niet klagen dat ze niet verstaan werden.”
    Nee, die spraken Pb (lood) en die taal was net iets krachtiger…

    Mensen vinden het altijd plezierig om in hun eigen taal aangesproken te kunnen worden. Natuurlijk kunnen de meeste Duitser wel Engels spreken, maar vaak op het niveau van die Duitse kustwacht medewerker in die reclame voor taalonderwijs. https://youtu.be/x9wJxZc2KF8

    Feit is dat je je moet onderscheiden van andere bestemmingen en één ervan is je talenkennis of je dat nou leuk vind of niet.
    En verder, je bent een dienstverlenend eiland en dat heeft tot gevolg dat je je moet aanpassen aan de klant en niet omgekeerd, want de klant heeft keus. En dat besef moet eens een keer indringen in de gedachte van de mensen.

  5. Een blinde man die zijn ogen dicht doet, kan zien dat Curacao helemaal niet behoorlijk toegerust is in het goed onderwijs geven. Gemeten naar de allereenvoudigste toets van wat in het leven van alledag aan lezen, schrijven en begrijpen vereist wordt, zijn veel jonge kinderen daar functioneel analfabeet. Het is dan ook veel en veel pijnlijker dat zij van school (op Curacao) af komen zonder kennis of zonder voorbereiding op het (toekomstige) keiharde EU leven. In plaats dat Rhugge medelijden met zichzelf krijgt, kan hij veel beter proberen iets van zijn fouten te leren. Ja, de angst van een leerling(e) om geconfronteerd te worden met zijn/haar teleurgestelde ouder heeft soms tot ingewikkelde vertragingstactieken aanleiding gegeven. Een leerling vertelde; Ik legde altijd mijn rapport op de keukentafel, ging naar boven en probeerde tot de volgende dag te slapen. Wat ik altijd deed, zegt een ander, was tot het allerlaatste ogenblik wachten voordat ik het (rapport) aan mijn moeder liet zien. Zo vreselijk angstig ziet hun rapport eruit. Leerlingen op Curacao genieten slechts beperkt onderwijs. Er rust dus een zware barrière op hun weg naar kennis. Sommigen hebben een onduidelijke spraak door een in elkaar laten overlopen van (Ned.) woorden, wat ze slecht verstaanbaar maakt. Ze kunnen zich niet uitdrukken, zelfs niet met makkelijke woorden. Hun schrijfstijl: hanenpoten, een onleesbaar handschrift. Het vinden van een behoorlijke baan in Europa baan met het op Curacao verkregen onderwijs is dus uit den boze, om niet te zeggen onmogelijk. Zijn Curacaos onderwijs zal helaas aan doeltreffendheid behoorlijk inboeten. Het is gewoon waardeloos. Het onderwijs op Curacao is geaffecteerd en de Nederlandse uitspraak klinkt onnatuurlijk, abominabel, walgelijk. Maar ook onder regeringsambtenaren, volwassenen dus. Met dank aan Rhugge. Het gaat ècht niet goed aldaar. Het onderwijs moet hard aangepakt worden, en met spoed.

  6. Zou de bankbediende premier Billenaath (MBI/MBA) weten dat in Munster een vestiging van het CTB gelokaliseerd is? Zou de heer met de twee titels weten dat er in Stuttgard jaarlijks een vakantiebeurs is (grootste van Europa) waar Curacao vertegenwoordigd is. Zou de CUM LAUDE afgestudeerde loopjongen misschien kunnen bedenken dat het wellicht handiger is om vooral taallessen niet af te schaffen op school? Het taalniveau is al jaren bedroevend (vroeger konden we er prat op gaan dat we op het eiland 4 talen spraken, we waren destijds bijna een unicum), waarbij men op Curacao nog niet eens het Papiamentu behoorlijk beheerst. Vandaar dat de Curacaoenaar alleen de lage baantjes krijgt in de toerisme sector en men liever in het buitenland zoekt voor de taalknobbels (zie destijds Hyatt die besloot te werven in Maleisië omdat men op Curacao het Engels niet goed beheerste). Laat ons niet de domme fout maken om taallessen af te schaffen of te verschuiven naar de elite scholen, willen we onze eilands kinderen een kans op slagen gunnen.

  7. Duits wordt wel het minste probleem als er 18% op onderwijs bezuinigd moet worden. Dan kan natuurlijk met instandhouding van het niet functionerende systeem. Geen Duits, geen Engels, geen Spaans, en nog meer als nu geen toekomst.

  8. Ich verstehe, aber mann kann ja nicht in alle Sprachen unterrichten.

    De Duitsers kunnen het hier goed af met Engels.

    In de periode dat de Duitsers continu reisden, 1939-1945, hoorde je ze ook niet klagen dat ze niet verstaan werden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties