28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Open dag HNO

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Open dag HNO
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Carlos Weeber aan het woord

DAAR STA ik dan op zaterdagmorgen als enige architect. Blijkbaar ontbreekt elke interesse onder mijn collega’s voor wat in Nederland voor ons ziekhuis is verzonnen. Een speciaal voor dit project uitgezonden jonge Ballast Nedam-ingenieur vangt mij op. Hij stelt zich voor en zegt dat hij mijn stukjes in de krant leest. Is hij dan de enige? Of ik niet trots ben op het gebouw, vraagt hij. Ik sta verbaasd, hoe onnozel kun je zijn? Hoezo, trots op een verkeerd ontwerp voor een verkeerde locatie en wijs op het levensgrote perspectief van een van de gevels waar ook de hoofdingang op te zien is. Het geheel ziet er uit als een Curaçaose achtergevel. Elk elan ontbreekt, een glasgevel op de hoek is blijkbaar de hoofdingang, willekeurige gevelspongen en open vluchttrappen bepalen het beeld. Waar het gebouw hoog had moeten zijn is het laag. Het geheel past prima in dit rommelige slooprijpe Colon.

Uit mijn Rotterdamse architectenperiode ken ik Ballast Nedam als uitstekende aannemer. Dat is hier ook af te lezen aan de kwaliteit van de ruwbouw waar wij in staan. Van dik hout zaagt met planken is blijkbaar het thema. Het geheel ziet het er betrouwbaar uit met die dikke betonnen gevelelementen en de voor dit klimaat onnodig grote Nederlandse raamopeningen. Tot mijn stomme verbazing hoor ik dat er bij de constructie rekening is gehouden met aardbevingen. De wens van de opdrachtgever, wordt verteld. Wie is dan wel die opdrachtgever en waar komt deze wijsheid vandaan? Pure onzin en geldklopperij, weer snel een paar miljoen extra verdiend door de aannemer. Het zal niet de laatste keer zijn. Met dit soort details zal het gebouw straks wel vol zitten. Usona controleert de aannemer, maar wie controleert Usona? Normaal hoort bij dit soort gebouwen een Bouwcommissie. Die is nu in geen velden of wegen te bekennen. Krijgen wij weer de bekende oren aangenaaid?

Wij lopen via het beddenhuis en de vluchttrap naar omlaag de parkeergarage in. Bij brand zijn die trappen onbruikbaar. In dit land met een overmaat van grote auto’s is een kolomstramien van 7,20 meter waarop de dikke ronde kolommen staan is voor parkeren bepaald ongelukkig. De geïmproviseerde hoofdingang in de bocht van de nieuwe Hamelbergweg vlakbij de bestaande rotonde aan de Pater Euwensweg ligt abominabel, deze garage zal op gezette tijden door filevorming nauwelijks kunnen functioneren. Bezoekuren zijn al zo kort. Terug in de centrale hal tussen beddenhuis en medische diensten overdenk ik deze gemiste kans. Inderdaad had dit gebouw hier niet mogen staan. De omgeving draagt niet bij aan de kwaliteit van het ziekenhuis, omgekeerd is met dit ziekenhuis de oorspronkelijke helderheid in de omliggende stedenbouw goed om zeep geholpen. Ik hoorde Otrobandistas al juichen, maar die kijken niet verder dan hun eigen neus lang is.

Schande dat toen voor de Colon-locatie gekozen werd niet onmiddellijk de conclusie is getrokken om een nieuw ziekenhuisontwerp te laten maken zodanig dat bijvoorbeeld de Hamelbergweg kon blijven liggen. Naast de talloze aansluitproblemen leidde dit nu al tot meerkosten en vertraging. Dit is nog maar het begin, de echte gebakken peren komen nog. Mijn ingenieur druipt af en begrijpt wat ik bedoel. Dus tijd voor Cola en gebakjes van de aannemer.

CARLOS WEEBER

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Niet gehinderd door enige kennis van zaken meent dhr Weeber het zich te kunnen veroorloven om verbaasd te zijn en zaken pure onzin en geldklopperij te vinden terwijl dit ver buiten zijn expertise ligt. Dit is, om zijn eigen woorden te gebruiken, nogal onnozel.
    Curacao bevindt zich aantoonbaar (volgens meerdere internationale bouwnormen) in een gebied waar een aardbeving kan optreden. Het gebouw is op deze (lichtste) categorie berekend conform deze normen en regelgeving. Het is volstrekt logisch, nodig en verplicht om een maatschappelijk belangrijk gebouw als dit ziekenhuis hierop te berekenen, net als een orkaan/hurricane etc. Dhr Weeber diskwalificeert zich met deze onnozele opmerking volledig als serieus te nemen criticaster op het HNO. Als het gebouw hier niet op was berekend en was ingestort na een lichte aardbeving zou dhr Weeber natuurlijk meteen een stuk hebben geschreven over hoe verbaasd hij wel niet is dat het gebouw daar niet op was berekend. Verder zijn uit de lucht gegrepen en niet onderbouwde opmerkingen zoals “Bij brand zijn die trappen onbruikbaar” erg makkelijk scoren als men niet de moeite neemt om zich te informeren over hoe e.e.a. in elkaar steekt.

  2. Herbie schrijft: De heer Carlos Weber heeft gemakshalve maar het feit dat het ziekenhuis bij elk calamiteit, orkaan, aardbeving en zelf bij dagen stroomuitval, zelfstandig kan blijven functioneren achterwegen gelaten.

    Men kan elk object tegen orkaan, aarbeving of wat dan ook bouwen. Maar dat wilt niet zeggen dat het gebouw functioneel goed in mekaar zit. Daar zit je dan , een gebouw die schaal 6 aankan, of categorie 3 maar je kan er niks meebeginnen. Wel wel, leuk gebouw hoor.
    Kijk maar naar de airport.

  3. Jammer. Het blijft ook altijd hetzelfde. Wil gaarne het commentaar lezen wanneer het ziekenhuis gereed is. De heer Carlos Weber heeft gemakshalve maar het feit dat het ziekenhuis bij elk calamiteit, orkaan, aardbeving en zelf bij dagen stroomuitval, zelfstandig kan blijven functioneren achterwegen gelaten. Stel je voor, dan kan hij geen commentaar leveren.

  4. Triest verhaal. Dit project lijkt mij een op tweede airport debacle.
    Met had zoooooon lange voorbereidingstijd voor beide projecten en men heeft alsnog een troep van weten te maken.

    Dus het wordt net als de airport elk jaar moet men bijbouwen of afbreken om het geheel goed te krijgen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties