Ingezonden | Oproep aan eigenaren van solar-installaties

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ronald Lieuw aan het woord.

Oproep aan de eigenaren van solar-installaties voor beschikbaar stellen van data
Ik ben kort geleden gestart met een onderzoek naar de performance van solar-installaties op Curaçao.

Zonne-energie op dushi Kòrsou heeft een rumoerige historie. De start was in 2011 met een “too good to be true deal”. In de beginperiode worden voor teruglevering van solar-elektriciteit aan het net tarieven toegepast die voor particulieren gebaseerd zijn op het salderingsprincipe en voor bedrijven bestaan uit een vergoeding van ANG0,42 per kilo Watt-uur (kWh). Dit feest heeft 2-3 jaren geduurd.

Vanaf januari 2015 is voor huishoudens overgegaan van saldering naar een teruglever-regeling zoals dat al gold voor bedrijven en wordt de vergoeding verlaagd en een capaciteitstarief geïntroduceerd.

Op dit moment bedraagt de teruglevering-vergoeding ANG 0,25 per kWh in combinatie met een aan het netwerkbedrijf te betalen vaste vergoeding van NAF. 8,00, NAF. 16,00 of NAF. 24,00 per geïnstalleerde kWp per maand.

Na 7 jaren is de lokale solar-industrie is nagenoeg verdwenen, maar hoe performen de installaties eigenlijk?

Dit onderzoek tracht antwoord te geven op deze vraag.

De doelen van het onderzoek zijn bepalen van de financiële en technische performance van solar-installaties van huishoudens en bedrijven voor het jaar 2018.

De resultaten van het onderzoek worden tzt gepubliceerd. Dit is een oproep aan de eigenaren van solar-installaties om hun data over 2018 beschikbaar te stellen.

Intussen hebben vijf eigenaren hun data ter beschikking gesteld en wij reken op de medewerking van andere eigenaren. Hebt u vragen of wilt u mee doen neem dan contact op met Ronald Lieuw via [email protected] of 511-1546.

Privacy verklaring
Alle gegevens die door eigenaren worden verstrekt, zijn vertrouwelijk. De originele data wordt niet beschikbaar gesteld aan derden tenzij wetgeving of jurisprudentie hiertoe dwingt. U gaat ermee akkoord dat de aangeleverde data mag worden gebruikt voor publicatie

Ronald Lieuw-Sjong
Next Step Consulting NV
Curaçao
+5999-511-1546
[email protected],

Curacao

3 Reacties op “Ingezonden | Oproep aan eigenaren van solar-installaties

  1. Ik woon off the grid, zou het niet weten.

  2. Wel nsc-nv.com gevestigd in Rotjeknor.

  3. Doel is verzamelen van data…met welk echt doel dan?

    Er is ook geen website nscnv.com

    Vreemd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *