Ingezonden | Otrobanda Nobo

Ingezonden Brief

Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het ingezonden artikel.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Carlos Weeber aan het woord

Amsterdam behoort samen met Barcelona, Boedapest, Florence, Leningrad, Parijs, Praag, Rome, Venetië en Wenen tot de belangrijkste stedelijke monumenten in Europa. Willemstad kan in de Cariben niet aan Cartagena en Havana tippen maar is vooral gerelateerd aan steden als Delft, Gouda of Zutphen. Kortom, het Unesco-predicaat is te wijten aan Hollandse nostalgie.

Door ons volk wordt het niet gedragen, die mensen hebben er geen boodschap aan. Onze planners kunnen wel roepen dat het centrum van Willemstad binnen Unesco-recept geconserveerd en bebouwd moeten worden, maar van uitzicht op een bloeiende toekomst is vooralsnog geen sprake. Niemand komt er wonen en het aantal lege winkels neemt maandelijks toe. Gebouwd wordt er niet. Niet alleen op gebied van handel en economie ontbreekt het aan jong bloed, ook in de stedenbouw en architectuur speelt dit fenomeen. Sommige dames en heren maken sinds jaar en dag de dienst uit, zitten gebeiteld en roeren zich niet en hun denkkraan is intussen verstopt geraakt.

Als monument is Otrobanda een verloren zaak. Dat bewijst de brute wijze waarop de plek voor het nieuwe ziekenhuis tot stand kwam. Dat gebouw zal straks samen met het vervallen Thomas College en het leegstaande Sehos opgaan in de chaos waar sinds de aanleg van de Arubaweg en de verwoesting van het Brionplein sprake van is. Achteraf gezien was het bombardement op enkele Nederlandse binnensteden een prachtige oplossing. Rotterdam en Den Haag herrezen als moderne steden. Ook de oplossing voor Otrobanda moet radicaal zijn. Doe alsof alles weg is, maak nieuwbouw zonder historische referentie en ontwikkel eenvoudige regelgeving. Laat los en ontspan, zeg Unesco vaarwel, maak bouwen weer leuk en gemakkelijk.

Toen ik tijdens de Vietnam-oorlog in NhaTrang werd rondgeleid was deze stad al platgebombardeerd. Het was een lege vlakte doorsneden met kapotte wegen. Dertig jaar later bezocht ik de herbouwde stad. Zo uitzonderlijk had ik er nooit eerder een gezien. Op de nog bestaande kavels tussen de straten stonden kriskras nieuwe gebouwen in alle kleuren en maten, laag, hoog, klein en groot. Ofschoon alles nieuw, leek het alsof die er altijd gestaan had.

Deze eyeopener heb ik in de TU Delft later verwerkt tot ontwerpmethode ‘stochastisch ontwerpen’. Daar is het legendarische ‘Wilde Wonen’ uit ontstaan. Voor Otrobanda Nobo is dit de oplossing. In de traditionele Curaçaose stad wemelt het van stochastische motieven, ook in Otrobanda. Soms moet je niets nieuws bedenken om iets nieuws te kunnen doen.

CARLOS WEEBER

Curaçao

Een Reactie op “Ingezonden | Otrobanda Nobo

  1. Laat me het nou voor 1 keer eens zijn met Carlos Weeber.
    Met name de opmerking dat het Unesco-predicaat te wijten is aan ‘Hollandse nostalgie’ is een rake vaststelling. Het is niet anders. Ik stel voor om Carlos Weeber officieel tot stadsarchitect van Willemstad te benoemen. En dat meen ik uit de grond van mijn hart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *