32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

INGEZONDEN: Overheid kan Insel Air wel degelijk helpen in kwestie Cadivi

HomeAuteursIngezondenINGEZONDEN: Overheid kan Insel Air wel degelijk helpen in kwestie Cadivi
Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief of commentaar in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar e-mail adres: INGEZONDEN

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud van uw ingezonden stuk.
Ingezonden stukken die beledigende of discrimineerende taal inhouden worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag is ” DISRAËL ORPHELIN ” aan het woord …………..

TIJDENS DE nieuwsuitzending van TeleCuraçao op vrijdag 27 december jl. verklaarde minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling dat de overheid niets voor Insel Air kon doen om de ruim 70 miljoen dollar die Insel Air bij Cadivi, de deviezenbeheerder van de Venezolaanse staat, vast heeft zitten, vrij te krijgen.
De minister zei dat het hier een kwestie van ondernemersrisico betrof en dat Insel Air zelf moest zien hoe zij dit probleem oplost.
De verklaringen van de minister kloppen echter niet met de werkelijkheid.
Zowel de staat Venezuela als de staat Curaçao is gebonden aan het Association of Caribbean States (ACS) multilaterale luchtvaartverdrag.
Venezuela ondertekende dit verdrag op 12 februari 2004 en ratificeerde (officiële bekrachtiging door de staat) het op 24 oktober 2007.
Het Koninkrijk der Nederlanden ondertekende dit verdrag namens Aruba en de toenmalige Nederlandse Antillen op 29 juni 2004 en het werd door zowel Aruba als de Nederlandse Antillen op 21 april 2006 geratificeerd.
Het verdrag trad op 19 september 2008 officieel in werking.

Artikel 8 lid 1 van het ACSluchtvaartverdrag stel dat luchtvaartmaatschappijen die door aan dit verdrag gebonden landen aangewezen worden, het recht hebben om kantoren te vestigen in de andere aan dit verdrag gebonden landen met als doel de promotie en verkoop van luchttransport.

Lid 4 van dit verdrag stelt dat een door een land aangewezen luchtvaartmaatschappij het recht heeft om op aanvraag (e.g. door het hoofdkantoor van de betreffende luchtvaartmaatschappij) netto opbrengsten verkregen door de verkoop van luchttransport diensten om te wisselen in een andere valuta en tevens om de netto opbrengsten over te boeken naar het buitenland.
Lid 4 stelt verder dat het gastland van de aangewezen luchtvaartmaatschappij (in dit geval Venezuela) het omwisselen van de netto opbrengsten naar een andere valuta en het overboeken ervan naar het buitenland stipt toe zal staan, zonder restricties en zonder belastingen op deze gelden te heffen.

Artikel 15 van bovengenoemd verdrag stelt dat partijen (de nationale staten) elkaar elk moment om overleg betreffende de inhoud van het verdrag kunnen verzoeken.
Dit overleg dient echter binnen 45 dagen nadat de ene partij het verzoek van de andere partij heeft ontvangen, te beginnen.

Artikel 16 stelt vervolgens dat geschillen betreffende de toepassing of interpretaties van het verdrag naar een arbitrair tribunaal dienen te worden verwezen. Hierbij dienen de ICAO (International Civil Aviation Organization)beleidsrichtlijnen te worden aangehouden.
De arbitragecommissie dient te voldoen aan de richtlijnen zoals aangegeven in artikel 85 van de Chicago Convention (het statuut van ICAO).
De beslissing van de arbitragecommissie is volgens artikel 16 bindend voor beide partijen.
Vanwege artikel 8 van bovengenoemd verdrag vormt de overmaking van de gelden van Insel Air geen onderdeel van het ondernemersrisico zoals de minister dit stelde tijdens de nieuwsuitzending op TeleCuraçao.
In plaats van te gaan speculeren moet de overheid (net als die van Aruba voor wat betreft Tiara Air) gewoon de in het verdrag aangegeven procedures volgen om tot een bindend besluit te komen ten behoeve van Insel Air.
Indien de staat Venezuela zich vervolgens niet zou houden aan dit bindende besluit van het arbitraire tribunaal, dan opent dit de weg voor Insel Air om bijvoorbeeld overal ter wereld beslag te laten leggen op bezittingen en tegoeden van de staat Venezuela, zonder dat dit laatste negatieve gevolgen zal hebben voor de diplomatieke relaties tussen Curaçao en Venezuela en die tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela.
Tenslotte zal Venezuela in zo’n geval moeilijk represailles kunnen nemen tegen Insel Air.

DISRAËL ORPHELIN
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties