Ingezonden | Paspoort een waardevol document

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Joop Kooijman aan het woord.

In de veelbekeken tv-rubriek van GPS Fareed Zaharia op CNN werd op 14 mei jl. uitgebreid aandacht besteed aan het verkrijgen van het inwonerschap en daarmede het paspoort van economisch aantrekkelijke landen. Dit streven is alleen mogelijk voor superrijken.

In de Verenigde Staten is er een aparte onderneming, die zich hierin specialiseert en in de jaren 2013 en 2014 meer dan vijf biljoen dollar voor de Amerikaanse schatkist inde van nieuwe burgers. In Frankrijk kost het staatsburgerschap voor elke vreemdeling van waar ook ter wereld tien miljoen dollar.

De Caribische staat nabij St. Maarten, Nevis & St. Kitts, rekent ‘slechts’ 400.000 dollar voor de toestemming om aldaar te wonen en een paspoort te verkrijgen. Nu Curaçao. Net als in Nederland kunnen vreemdelingen na aan bepaalde voorwaarden te hebben voldaan, de Nederlandse nationaliteit verkrijgen en daarmede het Koninkrijkspaspoort, waarmede nu nog in 28 West-Europese landen (na de brexit worden het er 27) de bezitters van deze paspoorten vrij mogen wonen en werken.

Het is daarom onbegrijpelijk dat er nog een (belangrijke?) groep Curaçaoënaars is, die liever een (nog niet bestaand) Curaçaos paspoort zouden willen hebben.

J.M. (Joop) Kooijman,
Curaçao

8 Reacties op “Ingezonden | Paspoort een waardevol document

 1. @enri

  Dan heeft CI er geen.

 2. @CI
  wie zijn wij?
  ik niet en velen YDK willen niet onafhankelijk worden.
  die zijn blij dat ze binnen het koninkrijk zijn geboren met alle voordelen vandien.
  jij behoort tot een minderheid samen met de maffiakliek, die straks in het gevang zit (wegns diefstal en corruptie).
  natuurlijk wil de maffia onafhankelijkheid, dan kunnen ze zonder controle door gaan met roven.
  Maar verder ben je een grote sukkel..zonder denkvermogen…

 3. CI, Als je er niets van snapt dan kan je beter je mond houden en lever je makamba koloniaal paspoort aub ASAP in! anders ben je een hypocrite!

 4. Jij scheef: Wij Curaçaoenaars hebben ook rechten waaronder ook om de keuze te maken voor een onafhankelijk land en voor een eigen paspoort te gaan!

  Wij willen helemaal geen onafhankelijk, verward jij en wij niet met elkaar.

  Begin bij je zelf en roept alle fotografen van Curaçaose dagbladen op en verbrand jouw Nederlandse paspoort, laat ze foto’s hiervan maken en plaats deze op alle Curaçaose dagbladen . Dan weten we dat je echt onafhankelijk bent.

 5. +100

 6. Natuurlijk kun je een eigen paspoort maken. Niet zo moeilijk. Je komt alleen met dat “vodje” niet meer van je “rots” af omdat geen enkel zichzelf respecterend land je land en paspoort zal erkennen.

 7. Jij bent gewoon een domme lul.

 8. Curaçao Independiente

  De verschil ligt dat deze vreemdelingen die naar Nederland komen vrijwillig de keuze hebben kunnen maken om voor een Nederlandse paspoort te kiezen en meestal ook met behoud van hun eigen paspoort van hun land van herkomst. Hiernaast historich gezien is Curaçao als menig andere caribische eilanden onrechtmatig in bezit genomen, simpelweg gestolen. We krijgen vannaf geboorte een nationaliteit opgelegd, het is niet vrijwillig. We zijn of hoe men het ook bekijkt geen vrije land. En vrijheid is niet te koop ook niet met een paspoort! Men moet alleen naar de eilanden van Bonaire en St. Eustius te kijken om te zien hoe goed het gaat om volledig deel te zijn van Nederland, armoede is alleen verder gegroeid en Curaçao blijft ook niet achter zijnde in de Koninkrijk. Waarom is Nederland dan niet gebleven met de Duitsers toen die hun land wil overnnemen. Waarom gaat Nederlanders niet een Duitse paspoort nemen, zeker gezien de Duitse economie beter draait dan de Nederlandse? Ja het was omdat Nederlanders geen 2de of 3de rangs willen zijn in hun eigenland toch? En wij wel moeten dit nog langer tolereren, zeker als je een tijd hebt gewoont en gewerkt in Nederland dan moet je echt blind zijn om de verschillen niet te zien. Wij Curaçaoenaars hebben ook rechten waaronder ook om de keuze te maken voor een onafhankelijk land en voor een eigen paspoort te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *