32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Plan B Isla uitwerken

HomeLandenCuraçaoIngezonden | Plan B Isla uitwerken
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Andrés Casimiri aan het woord.

De oude groep van het MDPT (Multidisciplinair Projectteam toekomst Isla) heeft er een potje van gemaakt. De premier verdient een pluim dat hij de leiding snel heeft weten te vervangen. De aanpak ging tegen alle eerder gemaakte afspraken in. De oorspronkelijke afspraak was dat er een degelijke en gebalanceerde A- én B-optie gepresenteerd zouden worden. A was doorgaan met raffineren en B zou een stedelijk plan worden.

Al heel snel gold alleen nog maar plan A. Tot op de dag van vandaag hanteert de overheid plan A: raffineren doorzetten. Over plan B, een moderne stedelijke ontwikkeling, werd en wordt nauwelijks gepraat. Er werd bij voorbaat gekozen om met raffineren door te gaan. Hierbij werden de meest elementaire regels van good corporate governance met voeten getreden.

Sinds de komst van het MDPT heb ik gewaarschuwd dat het proces niet eerlijk verliep en zette ik grote vraagtekens bij de leiding, en bij de personen die betaald werden om naar beide mogelijkheden, A én B, te kijken, maar die hun blik enkel op plan A richtten.

Dank aan de MAN-fractie, die eindelijk heeft ingezien dat het vorige MDPT verkeerd bezig was. Het is nu mooi tijd om dat recht te trekken. Een uitgewerkte en voorberekende visie – zoals ik die met mijn ‘oud-GreenTown-team’ in de Staten en in de Tweede Kamer gepresenteerd heb – zal bewijzen dat die optie beter is voor onze economie, duurzamer is voor het klimaat, het Curaçaose milieu beter wordt beschermd, meer buitenlandse deviezen binnenhaalt en vele malen meer werkgelegenheid biedt dan welk raffinageprogramma ooit.

Ik hoor nu geluiden over een verwaterd plan met een hybride raffinaderij op het Isla-terrein. Ik neem daar afstand van en zal mij daartegen blijven verzetten. Een raffinaderij handhaven in de stad wordt de nekslag voor Curaçao. Het is nu tijd dat de overheid plan B in zijn geheel laat uitwerken, vervolgens de twee opties naast elkaar legt en dan beslist welke richting onze economie in dient te slaan.
Andrés Casimiri, Curaçao

18 reacties

  1. @ Kai,

    Het asfalt meer brengt geld op, kost ons niets. Dat is ook de reden dat de exploitant eruit is gewerkt door een aantal politici. Hij had een methode ontdekt waarmee je het asfalt af kon graven en verwerken tot een bruikbare substantie (gaat richting China). Helaas wilden de politici het weer voor zichzelf hebben en sinds die tijd is het weer een puinhoop. Maar los van dat alles, het kost dus geen 900 miljoen.

    De grondsanering kan problematisch zijn, maar dikke kans dat het wel meevalt. Het is immers rotsbodem en die is niet zo poreus als zand. Goed schoonmaken zal wel een klus zijn.
    Echter, ook de gehele Anna baai moet worden schoongemaakt. De olie ligt daar in dikke lagen op de down wind zijde, alles wordt er heen geblazen. Maar gezien de lagere arbeidskosten van Europa zal de gehele sanering wel goedkoper uitvallen.

    De bouwkosten van Greentown of een ander project ? Dat moet je toch echt aan de investeerders overlaten. Een schone haven is veel geld waard voor veel bedrijven. Damen Ship yards kan nu geen onderhoud doen aan mega-jachten vanwege het simpele feit dat de Anna-Baai zo verschrikkelijk is vervuild. Zou die schoon zijn dan kan Damen op dat gebied ook verder door ontwikkelen, hoewel ze altijd met het probleem blijven zitten dat de kwaliteit van de arbeiders niet op het benodigde peil is voor mega-jachten.

    Hoe dan ook, het is jammer dat de overheid niet wenst te kijken naar een alternatief. In mijn ogen zeer dom, want wat ga je doen wanneer ineens blijkt dat renovatie of nieuwbouw totaal geen optie is omdat er geen geschikte partij gevonden kan worden ? De situatie in Venezuela verandert met de dag en hoelang gaat daar nog olie vandaan komen ? Voor een investeerder is de aanvoer van olie een absolute voorwaarde. Met zoveel risico op een gegarandeerde levering zou ik toch wel huiverig zijn om te investeren in een raffinaderij, welke specifiek voor die oliesoort is.

  2. @Trots op Curaçao , Je zal altijd wat moeten doen als je iets wilt bereiken.
    Denk je dat Singapore zo opeens gemaakt is zonder er wat voor te doen?
    Misschien dat er ooit eens een tekort aan cactussen komt in de wereld en dat de hele wereld massaal deze cactussen in Curacao willen kopen.

    Of een nieuwe Isla, een schonere isla of een greentown er zal iets voor moeten worden gedaan!

  3. Waarom al dat commentaar op GreenTown? Toch een mooi plan? Een hybride leefomgeving.

    Uit de quick scan 2012 door Haskoning buildings :

    ” In order to realize GreenTown’s potential, the island must commit to supporting the project, and to creating stable economic and political conditions on the island to ensure the project’s successful development.”

    En daar gaat het mank! !”the island must commit.”! Het betekend dat je iets moet doen! ….. Dat gaat ‘never ever’ gebeuren. Te veel onzekerheden. We zijn een volk van zekerheden.

    Gedoemd om te mislukken. Jammer.

    Beter investeren in extra filters en minder uitstoot. Wellicht een kleinere opzet? Als het dan economisch beter gaat hebben we wel de mogelijkheden om te investeren in vernieuwing. Mits er gespaard gaat worden… en dat is eigenlijk ook al gedoemd om te mislukken….

    Shit olie!

  4. @Kai. ontmantelen zou geen probleem zijn. Amstel fabriek werd ontmanteld en KAE bij rif ook en dan zijn er toch bedrijven die dat willen doen en het oude spul herbruiken.

    Tevens zal een schone isla terrain zeer veel geld waard zijn waar er wel partijen zullen zijn die er in willen investeren en ook Curacao mag er wel wat investeren.

  5. @Beste Brian, je hebt nog steeds niet vertelt wie de bouw gaat betalen. Sanering van de bodem plus het opgraven van gedumpte drums met chemicaliën kost rond de ±900 miljoen. En dan moet het asfaltmeer nog gesaneerd worden, ±900 miljoen erbij. Greentown bouwen, ±900 miljoen.
    Dit zijn echt de bedragen die men tegenwoordig eist om het een en ander doen.

  6. @Joep Meloen, Wanneer je gaat demonstreren voor de Isla dan neem aan dat je ook in Wishi gaat wonen toch? Anders ben je wel een grote hypocrite!

    @Kai, Schoonmaken van vervuilende grond is ook een verantwoordelijk voor Curacao. Je verhuurt de grond aan oliemaatschappijen voor geld en werkplekken dan weet je ook dat de grond vervuild raakt! Tevens geen Isla betekent ook minder gezondsheidskosten van mensen die onder de isla gassen wonen.. minder medische kosten en wellicht meer toerisme want toeristen houden niet van een gifbak midden op het eiland!

  7. @Joep, gelijk heb je: het ziet eruit als een science-fiction filmdecor uit de jaren 1950. Of als nog zo’n mislukking, Biosphere 2 bij Tucson, Arizona.

  8. @Joep
    Leningen al dan niet met olie als onderpand, punt is Venezuela krijgt/kreeg geld uit China zodat Maduro vandaag nog in het zadel zit. Recent heeft China een herstructurering van de Venezolaanse leningen door Rusland (geen $$s) goedgekeurd.

  9. @ Hoedanook,

    China hoeft Venezuela niet te betalen. Venezuela heeft leningen in China ter waarde van vele miljarden. Venezuela weigert te betalen (kan dat ook niet), dus wil China het terughebben in de vorm van olie of anders Venezuela onder druk kunnen zetten door het beheersen van de installaties die voor de Venezolaanse olie belangrijk zijn.

  10. Als @Joep ook campagne gaat voeten wordt het serieus!!

    @Sander,
    Vraag is al ingevuld ——> China.
    De raffinaderij is voor de Chinezen geheel niet interessant anders hadden China National Petroleum Corporation of PetroChina de deal met GZE bekrachtigd. Curaçao is eventueel van belang in opslag en vervoer. Wat nu van belang is hoe China Venezuela betaald in US $$s of Renminbi (Yuan) daar dit ook de valuta zou kunnen zijn waarmee tussen stappen van raffinage betaald worden. PSB Bank is er klaar voor ook al die Chineze toko’s.

  11. Ben het met Kai eens, zo’n glazen, futuristisch uitziende halve bol zit helemaal niemand op te wachten. Dan nog liever de raffinaderij.
    Waarom moeten de architecten achter Greentown toch iedere keer opkomen met wanstaltige ideëen ? Zij verzinnen de meest idiote glazen gebouwen, welke totaal niet passen op dit eiland en nee, het is zeker niet de bedoeling om een mix van modern en oud te maken. Dat hoor je vaak, doch het resulteert altijd in een eenhapsworst.

    Niemand vraagt zich af waarom Italië zo immens populair is onder toeristen en zelfs architecten.
    Het antwoord kan ik wel geven. In de oude steden is het verboden om de gevels te veranderen. Achter de gevels mag je doen wat je wilt, maar de originele gevel moet blijven bestaan. Op die manier garandeert men het aangezicht van de oude dorpen en steden en zo waar…………..iedereen vindt dat mooi.
    Dus architecten van green town, terug naar de tekentafel en ontwerp een stad volgens het aangezicht van het overgrote deel van de panden in Punda en Otrabanda. Wat je dan achter die gevels doet moet je zelf weten. Maar vernietig het eiland niet meet allerlei hypermoderne gebouwen die totaal niet passen bij het aangezicht van Punda.
    En wanneer Greentown vol wil blijven houden zal ik mijn standpunt wijzigen. Ik ben nu fel tegen het handhaven van de raffinaderij, maar ik ben nog meer tegen deze moderne zooi. Oftewel dan ga ik ook campagne voeren voor het handhaven van de raffinaderij !

  12. green town is gewoon een goed plan. dat Curacao op de kaart kan zetten.
    De dure grond aan de Annabaai kan beter verdeeld worden aan bedrijven en woningbouw.
    zal meer arbeidsplaatsen opleveren en meer inkomsten aan huur van de grond.
    Een grote jachthaven waar de jachten tijdens het orkaanseizoen kunnen schuilen.
    overslag/scheepsonderhoud/diverse havendiensten…
    die schroothoop slopen en schoonmaken levert al voor jaren werkgelegenheid.
    een nieuwe gas raffinaderij bij bullenbaai bouwen ook.
    ik begrijp de reacties hieronder niet hoe kunnen deze mensen denken dat die schroothoop ooit weer zal functioneren…
    met de huidige gang van zaken is er steeds minder vraag naar deze producten.

  13. Greentown doet me denken aan XCOR Aerospace. Nou die kwam er niet, had ook nooit gekund. Curaçao had heel veel geld ingestoken, wanneer eist Curaçao haar geld terug? Het houdt maar niet op.

  14. Eerst een artikel over SMOC en nu ook van Casimiri (GreenTown), want beiden ruiken, natuurlijk, nieuwe rondes, nieuwe kansen. Het volk (de economie) ondertussen, gaat hard achteruit, maar goed. ‘It is a jungle out there’, ieder voor zich.

    Vandaar nu lovende woorden van Casimiri richting Clift, die elke toekomstige economische vooruitgang op een zijspoor heeft gezet, maar vasthoud aan raffineren omdat er inzicht, moed, en de wil ontbreekt om te ‘innoveren’. Tevens, zich achter een ‘sociale masker’ verschuilende MAN, is natuurlijk makkelijk over te halen daar zij met alle winden meewaaien. Luchtkastelen kunnen wij allemaal verkopen. Ook help het dat GreenTown coryfeeën Rhuggenaath adviseren. Mocht deze regering doorgaan met raffineren en vervolgens ook een eventuele splitsing van de Centrale Bank tussen Curaçao en St. Maarten en ook een eventuele dollarisatie van beide economieën op de agenda hebben, dan is de cirkel rond daar er geen sprake meer is van ‘autonome status’. Zonder eigen munt en apart van St.Maarten hebben beide landen geen invloed meer en zijn overgeleverd aan het beleid van andere landen.

  15. Ik heb deze inzending gelezen en ging eerst naar de site van http://www.greentowncuracao.com/ eer ik mijn reactie zou gaan plaatsen. Greentown ik ben sceptisch over uw plannen omdat ik nergens kan vinden hoe u de transitie van de bestaande situatie naar uw opstart situatie invulling geeft. Allemaal mooie impressies van hoe het zou kunnen komen uit te zien, maar nergens de opruiming van dat oud ijzer, SANEREN van die locatie en terugbrengen naar de gewenste ecologische startpositie. Ik blijf in afwachting.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties