Ingezonden: Punda…ghost town?

Brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres:
INGEZONDEN

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal inhouden worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Helga Mensing aan het woord

 Naar aanleiding van het ingezonden stuk van Arthur Donker, afgelopen maandag 16 juni, wil ik graag enkele opmerkingen plaatsen.
Ik ben als winkelier in Punda lid geworden van de winkeliersvereniging Downtown Management Organization (DMO), direct al bij de oprichting van deze organisatie.
Jaren later hebben mijn collegawinkeliers mij gekozen als voorzitter van deze organisatie en ik ben dus vele jaren nauw betrokken geweest bij het wel en wee in Punda.
Helaas moet ik constateren dat na de grote inspanning en het vele nuttige werk vooral in de periode 1990-2000 van de DMO, en dit in nauwe en goede samenwerking met de eilandsregering én met sponsoring van bedrijven en instanties buiten Punda, die wel geloofden in een levendige en aantrekkelijke binnenstad, wij m.i. thans bijna terug zijn bij af.
Ondanks dat uit onderzoek is gebleken dat ieder nieuw winkelcentrum buiten de binnenstad een bedreigende concurrent zou zijn voor de winkels in Punda, heeft de overheid nimmer beleid hieromtrent ontwikkeld (hier is al door de DMO in 1992 om verzocht); er is altijd doorgegaan met het onbeperkt bouwvergunningen afgeven aan nieuwe ondernemers.
Wij zijn een klein eiland met beperkte koopkracht en ook het groeiend aantal toeristen vangt de steeds dunnere spoeling niet op.
Een heel groot probleem was en is natuurlijk het (gratis) parkeren in en bij de binnenstad.
Wil een stad echt leven, dan moeten er mensen wonen.
Een prachtig voorbeeld hiervan is de oude binnenstad van San Juan die ook ‘s avonds leeft…
Er is hier zorgvuldig gekeken naar de mogelijkheden voor appartementen in Punda en er zijn ook daadwerkelijk appartementen gebouwd zoals aan de Handelskade en recent ingericht tegenover McDonald’s.
Maar waar moeten de huurders hun auto laten, zeker als ze zware boodschappen hebben gedaan; waar parkeren leveranciers en reparateurs hun voertuigen als zij daar moeten zijn…
Dankzij de cruiseschepen (november t/m april) lopen er op bepaalde dagen in die periode nog veel mensen door de stad die de historische binnenstad komen bewonderen, nauwelijks shoppen maar wel een terrasje pakken voor ze weer aan boord gaan.
De horeca op het Wilhelminaplein, aan de Handelskade en in de Boogjes brengt ‘s avonds nog wel leven in de brouwerij…
Maar als de omzetten van de winkels dalen, de huren niet naar beneden bijgesteld worden en de eigenaren van de panden weinig aan onderhoud uitgeven, kun je blijven vechten maar lijkt de strijd uitzichtloos…
Zeker met de komst van Sambil…
Er was een plan om het Waaigat tot jachthaven te ontwikkelen…
Niets meer van gehoord.
Waar zijn de plannen om hartje Punda met zijn rijke historie en prachtige gebouwen weer te doen opbloeien, ook overdag…
Otrobanda leeft weer, Pietermaai leeft weer, dan moet het toch mogelijk zijn om hartje Punda waar ruim 300 jaar geschiedenis ligt en dat er precies tussenin ligt ook weer te laten schitteren zodat Willemstad van Riffort, Brionplein en alle straatjes daaromheen via de pontjesbrug en Punda, Scharloo tot aan Pietermaai ‘the place to be’ wordt, dag en nacht !

Door: Helga Mensing,
te, Curaçao

Een Reactie op “Ingezonden: Punda…ghost town?

  1. H. Nieuwkerk

    Een stad kan nog zo vol liggen met oude gebouwen maar als er in de winkels niets wordt aangehoden dat de mensen werkelijk interesseerd, en liefst op bijna dagelijkse basis, dan blijft het publiek weg. Eigenlijk is Punda niet meer dan een soort Disney World, leuke om in rond te lopen maar ba je verblijf wegwezen en waarschijnlijk kom je er nooit
    meer terug. Niemand koopt dagelijks een hologe. parfum, camara of de spullen die de vooral Hindoestaanse winkels aanbieden. De toeristenstroom is er ook al lang op uitgekeken (in de havens die ze voor Curacao aan doen wordt het zelfde aangeboden) en de Nederlandse bezoeker houdt het na een wandeling ook voor gezien. Dus blijft de vraag wat zou het Curacaose kooppubliek eventueel nog kunnen trekken. Als ik het vergelijk met Breda waar ik zelf woon en waar de (oude) binnenstad kort geleden op een haar na dood was is er opeensweer een opbeuring waar te nemen.
    Steeds meer zie je kringloop en homeopatisch winkels. Ook bedrijfjes die authentieke spullen (zeg handgemaakte) aanbieden doen het goed en alles wat al eens gebruikt is zoals kleding, meubels, huishoudelijke apparaten etc. hebben hun klanten. En dan etenswaren, liefst exotiische hebben hun aantrekkingskracht om maar niet te spreken van bedrijvigheden zoals kraampjes met vers brood, vis, lokale groenten en fruit, zoetiheden en lekkernijen. Het roer zal dus echt om moeten maar ik zie de Penhas, Casa Amarillas, Boulchands nog geen terug trekkende bewegingen maken. Toch lijkt me het leuk idee om van een paar panden weer een gezellige “pakoes” te maken, net zoals het vroeger was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *