28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Raffinaderij rechtszaken: een update en wat vragen

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Raffinaderij rechtszaken: een update en wat vragen
Ingezonden brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Progreso di Korsou aan het woord

Deze dagen staan de kranten vol van de beslaglegging van 75 miljoen van stichting SMOC en consorten op de Isla raffinaderij. Deze dreigende beslaglegging leidt momenteel tot grote onrust bij het Isla personeel (voorspelbaar) maar kennelijk ook bij grote afnemers (Curoil, Aqualectra). Die hebben geen plan B kennelijk om bij een andere producent te gaan afnemen. Vreemd genoeg kiest de overheid niet voor een bemiddelende of handhavende rol maar kiest zij de zijde van de Isla.

Het heeft er alle schijn van dat de Isla, die dit natuurlijk al jaren ziet aankomen (het vonnis is uit 2010) krokodillentranen huilt en dat zij andere stakeholders beangstigd en beïnvloedt. Er wordt gedreigd met de grootst mogelijke gevolgen als zij zich aan de wet zouden moeten houden. Sluiting van de raffinaderij, werkloosheid, niemand krijgt meer benzine, de vliegtuigen mogen ook niet meer tanken en eigenlijk kunnen we na een paar dagen ook geen water meer drinken. Grote maatschappelijke ontwrichting, als we de paniekzaaiers moeten geloven. Toegegeven, deze gevolgen zijn erg groot! Maar hoe waarschijnlijk zijn ze?

De vraag die nog niet gesteld is: hoe valt dit objectief te beoordelen? Hoe hard komt een klap van 75 miljoen aan bij Isla? Zijn ze dan in 1 klap failliet ? Bij gebrek aan transparantie (niemand krijgt hun jaarrekeningen) moeten we het doen met indirecte gegevens om te proberen dit te beantwoorden.

Feit is dat er iets meer dan 1000 man direct bij Isla werken en alleen die kosten al meer dan 100 miljoen per jaar aan salaris. Feit is dat de raffinaderij 700+ miljoen/jaar aan deviezen genereert. Ettelijke honderden miljoenen daarvan staan hier op bankrekeningen voor Trading doeleinden. Op basis van onofficiële schattingen (obv 300.000 barrels olie/dag) zou de jaarwinst boven de 400 miljoen ANG liggen. De boete van 75 miljoen zou dan zo’n twee maanden aan winst kosten.

Hoe waarschijnlijk is het dan dat Pdvsa op basis van bovenstaande daadwerkelijk zou overgaan tot acute sluiting?
Zijn er omgevingsfactoren die we nog niet in aanmerking hebben genomen?

Progreso di Korsou

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Beste heer Thode,

    Is uw afschuw van nederlanders zo groot dat u de huidige werkelijkheid uit het oog verliest? Natuurlijk heeft de Shell destijds vervuild en natuurlijk is het niet goed te praten hoe de nederlanders destijds, ik herhaal destijds, met de gekleurde bevolking van Curacao omging.
    Curacao is nu grotendeels onafhankelijk, heeft een bestuur van “eigen” mensen en is nu zelf verantwoordelijk voor hun daden.
    Echter zijn de omstandigheden met de ISLA veranderd? NEE, deze vervuilende omstandigheden zijn alleen maar verergerd! Hoe diep kan men zinken door de “kraaltjes en spiegeltjes” die de ISLA jullie voorhouden te preveleren boven de gezondheid van je eigen bevolking??

  2. Bijna alle Europese Nederlanders die hier zijn komen wonen,
    werken niet hier.(hun geld de komt in Euro vanuit Nederland)
    Dus als de Isla sluit…….pech gehad curacao..zij hebben niets te verliezen .
    Waar waren jullie (samen met Gachi Leito) tijdens de C.P.I.M regieme.
    bijna 75 jaren onder roet ,(alleen de Huize Habaai van de Nederlandse zusters,werden vergoed)e zwavel en gas reuk,overal.
    Toen was het de shell. en nu niet…..Nikkers Mogen niks hebben

    Gachi Leito moet zijn Pensioen ,afstaan aan de mensen van wishi en marchena, hij heeft aandeel in het lijden van de mensen van Wishi en Marchena,hij was EMPLOYEE (hoge piet bij de C.P.I.M.)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties