31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Reactie op zonnepanelen (2)

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Reactie op zonnepanelen (2)
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Hans van Swoll aan het woord.

Hiermee reageer ik op het artikel van Alex Wit ‘Zonnepanelen op Curaçao’ van woensdag 16 januari. Allereerst complimenten aan Alex Wit voor de formidabele gedocumenteerdheid van zijn artikel. Voor mij, als adspirant-stroomopwekker een eyeopener.

Behalve dat, bevestigt zijn betoog overduidelijk wat hijzelf al kon weten, namelijk dat je bij langlopende investeringen nooit, maar dan ook nooit, uit moet gaan van de betrouwbaarheid van een overheid. Dit is niet alleen voorbehouden aan de Curaçaose overheid, maar geldt voor bijna elke overheid op deze planeet. Voorbeeld.

Tijdens het opheffen van de WIR-regeling (Wet investeringsregeling) presteerde de Nederlandse overheid het zelfs om de regeling met terugwerkende kracht op te heffen. En, we zullen het maar niet hebben over de laatste soap met de dividendbelasting. Ook in Duitsland zijn investeerders in zonnepanelen zwaar het schip ingegaan omdat de overheid van de ene dag op de andere de terugverdienregeling halveerde. Een overheid is een prima partij om een brug voor te bouwen of uniformen aan te verkopen of brandweerwagens. Incidentele zaken; maar ga er nooit vanuit dat de belastingregeling of de subsidieregeling of wat voor regeling dan ook, over tien jaar nog hetzelfde zal zijn. Bovendien zijn de bijbehorende overgangsregelingen te onfatsoenlijk voor woorden.

Een overheid doet wat ze wil. En het vervelende is dat ze altijd de wet aan hun kant hebben. Alex Wit veronderstelt dat een overheid geïnteresseerd zou zijn in klimaatneutrale woningen. Lijkt me een denkfout. Een overheid is uitsluitend geïnteresseerd de bestaande boel draaiend te houden, liefst zonder al teveel gezeur. Hoe meer geld/ belasting er binnenkomt, hoe minder gezeur. ‘Management by incident’ of zoiets. Immers, met een ambtstermijn van 4 jaar heb je, als politicus, geen enkel belang om vooruit te kijken. Ik ken dan ook geen enkele overheid die een denktank heeft van hoe moet het over 5 jaar, over 10 jaar, over 25 jaar?

Maar ik dwaal af. We hadden het over klimaatneutrale woningen. Een van mijn stokpaardjes is dat ik beweer dat het wereldenergieprobleem allang opgelost was als ook maar 1 overheid geïnteresseerd zou zijn. Maar geen enkele overheid is geïnteresseerd in miljoenen woningen die voor zichzelf zorgen. Want, hoe belast je dat? In NL staat op de energierekening gewoon energiebelasting over de geleverde hoeveelheid. Dat wordt een heel gedoe met zonnepanelen. Cur heeft dat inmiddels opgelost met een heffing per geïnstalleerde installatie via de energieleverancier. Hoe moet het dan wel bij dit soort investeringen?

Alex Wit geeft zelf antwoord. In zijn allerlaatste zin: ,,Ook kunnen in nieuwe wijken coöperaties gevormd worden met een gezamenlijk eigendom en vruchtgebruik.” Dat gezamenlijke eigendom lijkt me niet erg effectief, maar dat vruchtgebruik wel. Als ik ooit zelf stroom zou gaan opwekken dan is het eerste wat ik doe: praten met de buren. Een grondkabeltje en een tussenmeter zijn zo geplaatst.

Hans van Swoll,
Curaçao

4 reacties

  1. 2 batteryen antwoorden, ja batteryen nee niet die nu bestaan maar betere types zoiets als de tesla lithium batteryen niet voor auto. ‘s maar voor de grid zou kunnen voor Curacao. Australië is de grootste producent van lithium. En hun grids zijn erg groot en ook gevoelig.
    Ook de grootste battery buffer ter wereld staat in Australië. 100 megawatt. Die is prima voor Curacao. Maar ‘t is wel een 100 miljoen dollar of meer projectje. Smart home batteries zal een booming markt worden. Maar ‘t is best pryzig nog. Zelfs met Curacao Electra pryzen..
    Tesla Electra autos is leuk als hebbe dingetje maar nog erg duur. De investeringen echter in research naar betere batteryen is wel perfect. Want dat is wat nodig is om alternatieve energie rendabel en distribueerbaar te maken. En ‘t woord alternatief weg te krijgen
    Op Curacao is terug leveren aan de grid geen optie het maakt meer kapot dan ‘t opleverd.
    Half grid en zelf opslaan. Dus minder verbruik is wel een optie maar wel prijzig. Een beetje battery set is al gauw een 6 to 7 duizend dolaar en dan de installatie kosten nog en het programmeren.
    Maar ‘t zal zeker goedkoper worden. Tot grote angst van de grid leveranciers en overheden. In Nederland zijn ze helemaal doorgeslagen met wind en solar panels ‘t wordt zwaar gesubsidieerd. Miljarden gaan erin. Waarom zouden ze niet aaa? een direct voorbeeld maken en ook zo. ‘n battery buffer installeren. Kunnen ze ook flink internationaal mee scoren en promoten.

  2. De overheden zijn jaren lang gek gemaakt met klimaat en CO2 religie. Het is een cultus geworden gebaseerd op onzin Science.
    Trump is een idioot maar in dit heeft hij gelijk. Het hele klimaat gebeuren is volslagen uit de hand gelopen. En de kosten ja de kosten daar draait de burger voor op.
    En in Nederland draaien ze ook de wereld om. Burgers van ‘t gas en aan onrendabele en peperdure warmte pompen af om de energie cenrrales weer op gas te zetten.
    Klimaat neutrale woningen. Is ook zo. ‘n mode woord. Het hele doel van een woning is, dat je het klimaat zoveel mogelijk neutraal maakt. Warm en droog als ‘t buiten koud is en regent en koel en droog als ‘t buiten regent en warm is. Energie neutraal….. Of energie onafhankelijk Dan kom je meer in de buurt. Maar dat is nou net wat een overheid nou niet wil. Overheden houden er van om burgers aan ‘t lijntje te houden. Ja t energie probleem is al jaren opgelost. Kernenergie. Maar dan niet die vorm waar plutonium productie de belangrijkste drijfveer was. Die olie Arabieren zien de bui al jaren lang hangen en ‘t is niet voor niets dat ze proberen in hun desert ook een las Vegas te bouwen. Kunnen ze nog iets doen met hun brandstof die waardeloos gaat woeden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties