Ingezonden | Rekenen of boerenslimheid?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Wim van Vark aan het woord.

Het hoofdartikel van het Antilliaans Dagblad van 30 mei geeft mij aanleiding tot de volgende opmerkingen. In het artikel staat dat minister Konket nog eens uitlegt wat staatssecretaris Knops in zijn brief schrijft over de korting van 12,5 procent en wel dat dit moet gaan over het totale pakket arbeidsvoorwaarden op jaarbasis.

Vervolgens komt het eerste scenario zoals door de regering voorgesteld aan bod, te weten: 6 Procent vakantiegeld, loontrede 3 procent en vermindering vakantiedagen 3,5 procent en ja hoor, tel maar bij elkaar dat is 12,5 procent. Maar als we dit eens nader beschouwen dan is: De 6 procent vakantiegeld, 6 procent over het basissalaris en dus geen 6 procent over het totale pakket aan arbeidsvoorwaarden; De loontrede van 3 procent; ook hier gaat het over een percentage van het basissalaris en geen 3 procent over het totaalpakket aan arbeidsvoorwaarden, bovendien gaat het hierbij om bevriezen, dus uitstel en geen afstel en is derhalve ook geen vermindering; De vermindering van de vakantiedagen met 3,5 procent, dit is zelfs al niet eens meer een korting op het basisloon.

Indien men dit uitrekent en een ambtenaar zou 1.850 uur per jaar werken (dit 46, 25 week van 40 uur per jaar) dan is dit een korting op het basisloon van 0,35 procent.

Al met al geen enkele korting over het totale pakket aan arbeidsvoorwaarden en ook nog eens ten onrechte percentages bij elkaar opgeteld. Kan men nu niet rekenen of is dit boerenslimheid?

Wim van Vark,
Curaçao

5 Reacties op “Ingezonden | Rekenen of boerenslimheid?

 1. Het zijn geen rekenwonders in Forti.
  Zie begrotingen sinds 1969

 2. Trots op Curaçao

  Ik had ooit een werk uitbesteed aan 2 mensen met een niet Koninkrijk de Nederlanden achtergrond. Die werkten 40 uur elk, de een tegen 35,- de ander 15,-. Er werd vervolgens gerekend. ( 35+15 ) x ( 2 x40 uur ) = 3500,-
  De eerste keer lette ik niet op en ging mee in de rekensom. De tweede keer legde ik uit dat de berekening ( 40 x 35 ) + ( 40 x 15 ) niet hetzelfde is als ( 35 + 15 ) x ( 2 x 40 ) en dat ik daarom nog maar 2000 – 1500 = 500,- ging betalen. Daar waren ze boos over, maar gingen er wel mee akkoord.

  Zou Konket uit hetzelfde rekenboekje hebben geleerd ?

 3. 6+3+3.5=12.5 en zo probeer je het aan Nederland en je electoraat te verkopen.
  Electoraat gaat protesten, want die willen niet inleveren en misschien krijgen we zelfs wel een staking, zelfs als ze weten dat ze maar een schijntje inleveren, dit geeft ook een goede onderhandelingspositie voor de ambtenaren bonden in de toekomst.
  En Nederland gaat niet accoord en dus niet betalen. Maar dan komen de problemen door Nederland die zich niet aan de afspraken houdt.

 4. Curacao revisited

  tijd dat knops/nederland gewoon een keer een betaling overslaat. Kijken wat onze toppers dan gaan verzinnen. Zij zijn inderdaad echte toppers als het aankomt voor using other people’s money

 5. Joep Meloen

  @ Wim van Vark,

  Men kan wel rekenen, maar men heeft simpelweg totaal geen zin om aan de eisen te gaan voldoen. Kennelijk heeft men het idee dat iedereen in Nederland zit te slapen. Vrees dat ze van een koude kermis thuis gaan komen.

  Maar erger nog is de realisatie dat deze regering keer op keer op keer op keer op keer laat zien dat ze totaal niets overhebben voor het deel van de bevolking dat momenteel thuis zit zonder werk, zonder inkomen etc. En dat baart mij zorgen, want op die manier gaan we er als eiland nooit bovenop komen. We hebben kennelijk nog steeds te maken met graaiers die niet van ophouden weten.
  Tijd dat dit kneuzenkabinet nu eindelijk een keer opstapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *