Ingezonden | Rudy Dovale: ‘Een legende is heen, zijn erfenis leeft verder’

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Rotary Club Curaçao aan het woord.

Rudy Dovale trad in 1966 toe tot de Rotary Club of Curaçao en was ruim vijftig jaar lid. Rudy was de oudste en tevens erelid waar hij tot voor kort nog actief was. Rudy was erg geliefd binnen zijn club en diende in het verenigingsjaar 1975/1976 als president van de club. Zoals hij ons enkele weken geleden nog vertelde: ,,Rotary is een groot deel van mijn leven.” Hij stierf een paar weken voor zijn 98ste verjaardag.

Rudy genoot de Rotary-onderscheiding ‘Paul Harris Fellow’. Een onderscheiding dat wordt toegekend aan iemand die vanwege bijzondere verdiensten beloond wordt met deze eretitel. Hij is altijd betrokken geweest, enthousiast en erg vermakelijk, maar Rudy kon ook kritisch zijn. We zullen hem herinneren als een zeer toegewijde Rotarian. De club rouwt om zijn dood maar is tegelijkertijd heel dankbaar voor het mooie en lange leven van de heer Dovale.

Rudy als oorlogsheld

Rudy werd in 1921 geboren in Brooklyn, New York, van Curaçaose ouders. Hij was pas twintig jaar oud toen de Verenigde Staten bondgenoot van de geallieerden werd in de Tweede Wereldoorlog. Hij trad toe tot het Amerikaanse leger en groeide in rang tot cavalerie sergeant. Hij stak in 1944 de oceaan over naar het Verenigd Koninkrijk en maakte deel uit van het leger van generaal Patton, dat in 1945 de laatste slag op de Siegfried-linie in Duitsland sloeg en daarmee de overwinning voor de geallieerden verzekerde. Rudy werd verschillende keren neergeschoten en bracht enkele weken in het ziekenhuis in Frankrijk door.

Ongeveer vijftien jaar geleden kreeg Rudy pijn aan zijn dij waarna maar liefst drie behoorlijk vergane kogels werden ontdekt en verwijderd. Voor zijn activiteiten ontving Rudy meerdere militaire medailles en onderscheidingen. Wij vinden het bijzonder dat wij deze oorlogsheld in ons midden mochten hebben. Terug naar zijn roots op Curaçao In 1948 besloot Rudy terug te gaan naar zijn roots op Curaçao waar hij de rest van zijn leven doorbracht.

Als hoofd van reclamebedrijf Dovale Agencies stond Rudy meer dan 40 jaar in de jaren 60, 70 en 80 aan de onbetwiste top van de advertentie- sector op het eiland. Hij was een pionier in het toerisme, had vele jaren een succesvol reclamebureau en tot slot ook nog een bootbedrijf dat fungeerde als officiële distributeur van Boston Whaler.

Rudy is een legende en zeer gerespecteerd binnen zijn club en de Curaçaosche maatschappij. Curaçao heeft waarlijk Rudy’s hart veroverd. In zijn eigen woorden:

,,Ik ben meer dan vijftig jaar in het Caribisch gebied geweest en ik heb vrijwel elk eiland bezocht. Punt voor punt, dollar voor dollar, kun je geen beter eiland dan Curaçao vinden. Ze hebben allemaal hun dingen, maar Curaçao heeft een charisma en een manier van leven die onverslaanbaar is. Het is echt een prachtige plek om te wonen.”

De Rotary Club of Curaçao leeft in deze moeilijke tijd mee met zijn geliefde vrouw Jacqueline, zijn drie dochters, Laurie, Christie en Donna en de gehele familie Dovale en wil haar diepste medeleven betuigen. De legende Rudy Dovale leeft verder in ieder één van ons, die de mooie herinneringen aan Rudy zullen blijven koesteren. Rust zacht Rudy. Wij zullen jou missen!

Rotary Club Curaçao

Een Reactie op “Ingezonden | Rudy Dovale: ‘Een legende is heen, zijn erfenis leeft verder’

  1. Tijdens de tweede wereldoorlog hadden wij geen vrijwilligersleger, mannen waren verplicht om tegen de Duitsers te gaan vechten. De genen die geluk hadden om de oorlog te overleven werden als helden gezien.

    Zo een elite clubje als de Rotary club geeft toch pijnlijk de ongelijkheid op Curaçao weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *