28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Samen schouders onder Aruba

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Samen schouders onder Aruba
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Naam bekend bij redactie aan het woord.

Er zijn landen op aarde die geregeerd worden door families, clans of tribes. Meestal zijn dit landen die beschikken over (vooralsnog) bodemschatten. Het geld komt dus vanzelf omhoog. Als familie, clan of tribe hoef je niet te gaan nadenken over beleid en beheer.

In alle overige landen en met name dienstverlenende landen heb je een regering die wel degelijk moet gaan nadenken hoe je alles draaiende houdt met een bepaald budget. Je moet rekening houden met de sociaal-maatschappelijke, economische en financiële mogelijkheden en beperkingen.

Voor zover ik het weet, beschikt Aruba niet over bodemschatten en is het dus een land uit deze tweede categorie. Rijdend over het eiland zie je de gekleurde vlaggen naast elkaar wapperen en net als de bewoners die deze vlaggen op hun erf hebben staan, gebroederlijk naast elkaar wonen.

Dit moet je koesteren en niet in de kiem proberen te smoren door een zestigtal mensen die met hun foto op een papiertje staan. Tegelijkertijd moet je als bestuurder en volksvertegenwoordiger uitkijken. Als je je eigengereidheid of betweterigheid doordrukt, kan het zomaar gebeuren dat je de bevolking rigoureus splitst, waarbij de ene helft de andere helft gaat negeren. Er zijn genoeg landen die hierdoor kapot zijn gemaakt.

Je kan zeggen dat het volk van Aruba verdeeld is in zijn mening hoe en door wie verder te regeren. Misschien komt dit omdat er geen glasheldere regeerprogramma’s en verkiezingsprogramma’s zijn uitgelegd. Het ging zoals zo vaak om: ‘Wij kunnen het beter dan de ander’. Wat dat ‘het’ is, is niet uitgelegd. Pas als je doorvraagt of iets verder gaat lezen, hebben ze het allemaal over hetzelfde.

Gezonde overheidsfinanciën, mitigeren van de staatsschuld, duurzame economische ontwikkeling, stimuleren van de werkgelegenheid, compliance-verbetering en good governance.

Men heeft het over een zakenkabinet of een takenkabinet. Dit zijn allemaal namen voor een fundamenteel andersdenkend beestje. Een hybride beestje dat anno 2017 over z’n eigen schaduw, familie, clan of tribe is gestapt en dezelfde doelstellingen voor ogen heeft: samen en gezamenlijk de brede schouders eronder zetten.

Ik weet ook zeker dat dit binnen het Koninkrijk en andere landen geapprecieerd zal worden en er als zodanig ondersteuning zal plaatsvinden. Aruba slaat vol trots en terecht op z’n borst dat het al meer dan 30 jaar een Land is. Ik zeg: put your money (actions) were your mouth (effort) is.

Naam bekend bij redactie,
Aruba

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Vanaf de eerste Statenverkiezing na de wijziging van de Staatsregeling in 1949 is er een door nationalisme gevoed fanatisme op Aruba. Dit wordt steeds weer aangewakkerd. In 1948 had Henny Eman de wens tot afscheiding bekendgemaakt. Er is gezocht naar ‘geld dat vanzelf omhoog komt’, wat in 1981 zelf leidde tot de val van het kabinet uit onvrede over de verdeling van mogelijke opbrengsten uit olie-exploitatie in de Antilliaanse wateren (het zgn. Olieprotocol). Vanaf 1971, nadat Betico Croes zich van de AVP afscheidde en de MEP oprichtte staan deze partijen lijnrecht tegenover elkaar in het parlement en de gemeenschap. Zo stuurde MEP, in 1975, een delegatie naar Venezuela om te overleggen over Venezolaanse bescherming voor een autonoom Aruba. MEP bleef daarna vasthouden aan ‘de afgesproken’ totale onafhankelijkheid van Aruba per 1996. AVP bleef aandringen op het schrappen van de totale onafhankelijkheid voor Aruba en stelde voor een referendum te houden. Uiteindelijk werd bij het Koninkrijksoverleg van 1991 vastgelegd dat de Status Aparte zou een permanente status blijven. Echter er wordt steed onderscheid gemaakt tussen de ‘oorspronkelijke’ Arubaan (in en buiten de stad) en de ‘nieuwe’ Arubaan. Ook andere socio-ethnische tegenstellingen in het electoraat worden worden steeds uitgebuit. Bijvoorbeeld aan San Nicolas (‘nieuwkomers’) wordt bij elke verkiezing veel beloofd, echter zelden waargemaakt.

    Nu een clan zoals in Kuweit of de Emiraten niet mogelijk is zal Aruba enkel een stap vooruit maken indien de maatschappelijke divisie, dat diepgeworteld is, geadresseerd wordt. Verschillende vlaggen van naast elkaar wonende buren betekend niets. Zo is er de uitdrukking in de VS, ‘the right/wrong side of the tracks’, om onderscheid in sociale klasse aan te duiden. Varianten als ‘across the tracks’ of ‘the other side of the tracks’ worden ook vaak gebruikt hoewel er helemaal geen spoorweg is die de stad in tweeën deelt.
    Zie ook Historia di Aruba – Politieke partijen en verkiezingen
    http://www.historiadiaruba.aw/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=62

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties