32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | 33,1 Insel steun

HomeAuteursIngezondenIngezonden | 33,1 Insel steun
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Willem Felix aan het woord.

Om Insel Air te ‘redden’ heeft de overheid 33,1 miljoen weggehaald, onder andere bij onderwijs en overgemaakt op de rekening van de ondernemers die er een onvoorstelbaar zootje van gemaakt hebben.

We weten ondertussen dat de bestuurders en aandeelhouder veel drukker waren met hun toko’s in toko, zoals lucratieve lease-backconstructies, dan met verantwoord onderhoud van de toestellen of met het goed opvangen van de dagelijks gestrande passagiers. En dan ook nog een keer 33,1 miljoen extra?

Mijn vraag is dan: hoe ver staan de politici (die tot deze georganiseerde diefstal van het volk besloten hebben) af van hun barbecue-vrienden die deze 33,1 miljoen via hun bedrijven ontvangen hebben? En hoeveel van die 33,1 miljoen is direct naar Miami verdwenen? Op die eerste vraag laat het antwoord zich makkelijk raden; 1e-lijns of hooguit 2e-lijns vriendjes, bysides en familie.

Voor het antwoord op de tweede vraag moeten we bij hun accountants zijn, maar die zitten aan dezelfde barbecue. Dus die bijten wel lekker mee aan de lomito, maar uiteraard niet in de hand die hun voert. En het meest hopeloze is nog wel dat dit Insel-model geen uitzondering is, maar gewoon de regel; voorbeelden te over!

In deze naar binnen gekeerde Papiamentstalige microsamenleving van Curaçao kan alles. De uitkomst is ook al honderden jaren hetzelfde: dikke huizen en vette pret voor de happy few en aan de andere kant de verwaarlozing van de makkelijk te manipuleren onderlaag en van de jeugd.

De enige manier om dit ooit te doorbreken is het provinciemodel: Curaçao als Nederlandstalige provincie van Nederland, net zoals de Franse Caribische eilanden bijzonder tevreden en economische succesvolle Franstalige departementen zijn van Frankrijk, een zegen voor de jeugd!

Maar dat zullen deze balletje-balletje clans en hun politieke loopjongens nooit toestaan; dat is allang bij diverse barbecues beklonken. En in ruil voor een porkchop stemt het volk hier uiteraard ook mee in…. En zo is het cirkeltje weer rond. Bon Siman!

Willem Felix,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Brian S

    Helaas, wanneer Insel down the drain gaat is het hooguit ongemakkelijk, maar onze economie zal er geen traan om laten.
    Wij krijgen amper toeristen via Insel en als ze er als komen dan kunnen ze ook via andere maatschappijen hier komen.
    Bedrijven kunnen wellicht niet meer naar hun filialen op de andere eilanden vliegen, althans niet direct, maar via video conferencing kun je ook prima werken. Slechts voor maintenance etc zal het lastig worden, wordt omvliegen, maar is te doen. De directe verbinding is in ieder geval geen 33 miljoen waard, kun je beter private jets laten vliegen, is goedkoper.
    Ergo, het sprookje dat Insel ‘noodzakelijk’ is voor de economie van dit eiland moeten we gewoon vergeten. En iedereen met een beetje verstand wist al dat het gros van het personeel zou moeten worden ontslagen om er uberhaupt nog een levensvatbaar bedrijf van te kunnen maken.

    De conclusie is dan ook geheel gerechtvaardigd dat de commissie van wijzen of niet wist waar ze het over hadden of hele andere motieven hadden om Insel 33 miljoen toe te bedelen.

  2. PAWAD meer laten vliegen tussen C en A. Dan is C sowieso beter af aangezien dit een betere airline is verder is er nog 7N. DUs Insel Air volstrekt overbodig.

  3. Joep Meloen. Indien Insel ineens zou stoppen met vliegen dan zou Curacao er van lijden.. Zo simple is het.

    Wel ben ik eens dat men 1 keer de mensen aansprakelijk gaan stellen voor wanbeleid want we zien het elke keer. Laat dit een tip zijn voor jongens die een took overvallen voor een paar belkaarten. Je krijgt 4 jaar cel maar je kan ook ergens in het management zitten. Een dik salaris vangen en nog een latina secretaresse in dienst nemen.. en je zal nooit een dag hoeven te zitten of te betalen!

  4. Weer een ijzersterke reactie van Joep.

    En de onbenullen Heerenveen en Lippinkhof, verantwoordelijk voor het verlies van honderden miljoenen, blijven gewoon zitten.

    Deze stoethaspels hebben ook nog eens geen greintje integriteit, anders zou je (Heerenveen) niet Stella van Rijn als levenspartner kiezen.

  5. Beste Stewardess,

    Ik snap je reactie en op zich ook wel logisch, maar neemt niet weg dat de gemeenschap niet verantwoordelijk is voor het wel en wee van een vliegmaatschappij welke in privé eigendom is.
    Mijn bedrijf, en dat van alle andere ondernemers, wordt niet financieel ondersteund wanneer ons management er een puinhoop van maakt.

    Bij Insel zat zo ongeveer alles fout wat er maar fout kon zijn. De enige strategie die men had was zoveel mogelijk personeel aannemen om er maar voor te zorgen dat het bedrijf ‘too big to fail’ zou worden en dat is dan ook het enige dat is gelukt.
    Voor de rest was het een herhaling van de ALM, met zeer veel ongemotiveerd- en onkundig personeel. Te belabberd om een stap extra te zetten en totaal geen besef van klantvriendelijkheid of customer service.
    Het management hoeven we het niet eens over te hebben. Niet gehinderd door enige kennis van de luchtvaart stortten zij zich van het ene avontuur in het andere. Het resultaat is duidelijk, tientallen miljoenen schuld, onbetaalde belastingen, niet afgedragen premies en zo kan ik nog wel een tijd doorgaan.
    Nog nooit heb ik in mijn gehele luchtvaart loopbaan meegemaakt dat vliegtuigen ter plekke moesten worden gescrapped a.g.v. mismanagement.

    Maar ook hier gaat het personeel niet vrijuit. Wanneer ik kijk naar de praktijken van de Technische Dienst dan kan ik alleen maar concluderen dat bij iedereen de licentie dient te worden afgenomen. De standaard die zij er op nahouden past goed bij het repareren van een auto onder de boom, maar in de luchtvaart hoort dit niet thuis. De lijst met misstanden is zo immens dat ik er niet eens aan wil beginnen. Men behoort zich diep te schamen.

    Deze 33 miljoen hadden nooit naar Insel mogen gaan. Het management had persoonlijk aansprakelijk moeten worden gesteld voor deze Janboel en de tent had moeten worden gesloten.
    Ik snap dat het personeel dan grotendeels zonder salaris had gezeten, maar wees eerlijk………………wanneer mijn bedrijf down the drain gaat zit ik ook zonder salaris en komt niemand mij helpen.
    En wellicht snapt het personeel dan ook dan hun acties rechtstreeks van invloed zijn op hun salaris. Velen denken nog altijd dat ze niet hoeven te werken, of althans met 20 % inzet, en daarvoor vorstelijk moeten worden betaald.

  6. De aandeelhouders stonden eind vorig jaar voor de keuze: het bedrijf laten klappen, met wanhopige gevolgen voor vele families (direct of in-direct afhankelijk van het bedrijf) of proberen een doorstart te maken met behulp van de overheid. Men heeft toen de meest humane optie gekozen en niet aan hun eigen belang gedacht! Dat er zaken beter/anders moesten, zal ik niet ontkennen evenmin dat 33 mln niet veel geld is. Maar om te stellen dat ze zakken vullers zijn en aan de bbq staan met de politici ed is absoluut niet waar.
    Ze hadden destijds inderdaad het schip moeten laten zinken, dan waren ze er zelf beter vanaf gekomen.

  7. Het wordt inderdaad tijd dat Nederland de bevolking tegen zichzelf en tegen deze ‘politici’ in bescherming neemt.
    We praten hier niet over een miljoen per jaar dat in de zakken verdwijnt, maar vele tientallen miljoenen en dat kan deze economie simpelweg niet aan. Wil dit eiland ooit een keer vooruitgang boeken dan moet het afgelopen zijn met de corruptie, de pastechi’s en het zakkenvullen door zogenaamde politici.
    Zij zullen hun verworvenheden niet opgeven en helaas is het volk te dom om te beseffen dat ze worden belazerd. Dus ik vrees dat dit nog wel even door zal blijven gaan, tenzij Nederland de verantwoordelijkheid neem op grond van ‘goed bestuur’.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties