28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | slavernij anno 2015

HomeAuteursIngezondenIngezonden | slavernij anno 2015
Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we John Baselmans aan het woord

We blijven het maar ontkennen, er is geen slavernij meer op Curaçao! Dan toch af en toe verschijnt er weer een rapportje en dan worden de lokale politici wederom op hun vingers getikt. Zo af en toe komen wat zaakjes naar buiten maar die worden weer snel in de doofpot gestopt, want dan gaat het weer over een ‘bevriende’ zakenman.

Toch heeft de lokale slavernij een ongekende explosie meegemaakt. Dan praten we over de moeders en vaders met gezinnen die zwaar onder het minimumloon werken bij vele lokale grote bedrijven. Voor hun werk maken ze dagen van 04.00 uur (vertrekken van huis) tot 22.00 uur. De vele mazen in de wet komen de middenstanders goed uit en dat maakt dat je werknemers gewoon van 08.00 tot 20.00 uur kan laten werken, zes dagen per week.

Doen ze niet wat hun ‘patron’ zegt, die wel steeds grotere panden neerzetten met als ‘vriendje’ meneertje bankdirecteur, staan ze op straat en is er altijd wel een ander die graag het werk over wil nemen volgens hun zeggen. Het is simpel in die wereld, je doet wat je baas opdraagt en gaat mee met deze vieze handel of je ligt eruit. Als dat geen slavenarbeid is dan weet ik het niet.

We praten over onze handelaren, onze winkels en onze middenstand die het ‘oh zo zwaar heeft’ maar ondertussen uitbuit wat er maar wettelijk uit te buiten valt. Er is blijkbaar geen instantie die deze mensen beschermt ook niet als men salarissen mist of als er onterechte inhoudingen zijn geweest. Want ja ons misterie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn is niets anders dan een instantie die zijn eigen volk, zijn eigen mensen laat uitmelken, misbruiken en absoluut niet beschermt.

Het motto van onze ‘beschermers’ is duidelijk, dat men de middenstand te vriend moet houden. Van deze aasgieren hangt ons eiland af en zij bepalen onze toekomst, wat de reinste onzin is, gecreëerd door slavendrijvers. Ondertussen kan ons ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn beter de woorden; Ontwikkeling – Sociaal en Welzijn weghalen en zich het “ministerie van Arbeid en Slavernij” noemen.

Laten we eens door gaan lichten hoe werknemers behandeld worden. Het is triest dat onze bevolking niet beschermd wordt voor deze aasgieren die er alles aan doen om geld binnen te halen zelfs buiten het menselijke om. Welke ‘sociale’ minister heeft het lef om hier wat aan te doen en een deugdelijke arbeidswet te maken waarbij niet de werkgevers met hun miljoenen panden maar de werknemers, levend van een aalmoes, beschermd worden en waar werknemers beloond worden naar het arbeid dat ze verrichten.

Nu is het te triest voor woorden hoe onze instanties slavernij beschermen voor geld en macht.

 

Door: John Baselmans
te, Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

  1. En daar is ‘ie weer de Held op sokken. Nu ben ik een laffaard en overvaller en heb je daar al bewijs voor Held op sokken ? Andere mensen uitmaken voor dief. Dat zijn bij elkaar nog al wat ongefundeerde uitspraken.
    En dat geeft precies aan dat je niet door enige intelligentie gehinderd wordt.
    Stom geboren en niks bijgeleerd noemen we dat.

  2. Klopt als een zwerende vinger, Margret….helemaal mee eens en wat de heer Stanley Held betreft: dief, overvaller?
    Beledigingen zijn de argumenten van hen die ongelijk hebben, moet je maar denken
    En natuuuuurrlijjk is het gros van de Curacaoenaars ( en Arubanen) niet lui…..alleen bijzonder gemotiveerd om niets te doen 🙂

  3. @Ed; Wij hebben het gezien. Het 1e ingezonden stuk dateert van januari. In die periode was onze Hoofd redacteur zwaar ziek en de brievebus waarlijk overgelopen. Dat het nu weer is geplaatst komt door achterstallige mail af te werken. Dat gebeurd meestal in de late avond uren. Dan kan het wel eens zijn dat er een dubbel bericht geplaatst word. Onze online krant wordt niet betaald en werkt met vrijwilligers die vaak zware over uren maken.

  4. Beste Stanley, ik heb respect voor uw mening en lees uw wel geformuleerde inzendingen altijd met genoegen. Dat ik uw mening niet vaak deel is een andere zaak.

    Ik moet u wel gelijk geven wanneer u deceptie bij mij proeft ten aanzien van de bewoners op dit eiland waar ik bijna 10 jaar geleden met open mind naar toe verhuisd ben en die deceptie vanaf de eerste dag al gehad heb.

    Maar mag dat? Sterker nog, als ik die deceptie niet zou hebben gehad betekent dat dat ik dezelfde normen en waarden heb als de lokale bevolking. In de winkels, in het verkeer en ook op de werkvloer. Mensen die deze deceptie niet hebben zijn nooit van het eiland af geweest en stellen wat hier gebeurt als norm. Nou, Curacao is danki dios alles behalve de norm.

    Overigens scheer ik niet iedereen over een kam, want er zijn lokalen die zich beter dan mij gedragen. In de winkel, in het verkeer en op de werkvloer. Ik herken en erken dat, maar het zijn de uitzonderingen op de regel.

    En als u zich afvraagt waarom ik nog op dit eiland blijf is dat omdat Curacao zoveel moois te bieden heeft in klimaat, natuur, architectuur, relatieve rust. De lokale bevolking doet daar voor een groot deel afbreuk aan.

    Van de andere kant, elk nadeel heeft zijn voordeel, op een eiland waar lager dan middelmaat regeert (letterlijk als je ziet op welke MFK en PS criminelen uw volk stemt, Stanley) is het voor mij niet moeilijk om daar bovenuit te steken wat in beschaafdere landen een stuk moeilijker zou zijn.

  5. Ach Ed, neem jouw niet kwalijk, ik, Stanley Charles Held. Geborenop Aruba., is niet bang. Jullie zijn onder een schuilnaam. Ik niet. Mijn email adres is [email protected]. zo ben ik. Dus jouw gebrabbel zegt mij niets. Ook die kaart ben ik bereid te trekken. Het feit dat jij mijn Nederlandse taal hebt begrepen zegt veel over jouw dan ik. Lange tenen heb ik niet. Het feit dat ik constateer dat een persoon zich ongelukkig op het eiland voelt reageer ik. Dat de desbetreffende persoon bewust een persoon wegzet reageer ik. Ook jij bent een lafaard. Ook jij bent onder een schuilnaam. Wie ben jij? Bang het om het te zeggen he? Ik niet. Ook jij lijkt mij uit dezelfde hout gesneden. Ook jij bent een overvaller die bang is om een overval te plegen. Denk goed na wat ik hiermee bedoel. In het Papiamento betekent het, skonde man tira pieda. Zo bent u en de persoon die u aan het verdedigen bent. Wees blij dat ik uw taal nog kan schrijven. Het feit dat u hierover valt zegt mij dat u mijn boodschap heb begrepen. Overvaller. Men kan en mag spelen met deze mooie taal. In deze periode worden jullie gedwarsboomd door onze herdenkingen. Moeilijk he? Overvaller die geen overval wil plegen. Nognaals Stanley Charles Held. Ik gebruik zoals u geen schuilnaam, lafaard. Overvaller.

  6. John dit is overal op de wereld gaande–het zijn allemaal uitbuiters–maar als alle werknemers in de wereld het werk plat gooien wat kunnen deze heren dan uitbuiten???niemand—dus als ze denken dat ze macht hebben dan wil ik e zien als alle werknemers op aarde in opstand komen-dan hebben de werknemers de macht en niet de werkgevers–werknemers die toch weinig hebben hebben niets te verliezen–werkgevers hebben veel te verliezen==weg dure autos-huizen -tweede huizen etc.

  7. Wat een ontzettend kleinzielige lange tenen reactie weer van de Held op sokken, die waarschijnlijk onder een schuilnaam schrijft. Het valt nog mee dat de dsicriminatie kaart niet wordt getrokken.
    ” u lijkt mij een dief die bang is om te stelen”…. hoe kom je erop en waar slaat het op ? Er is total geen verband met het verhaal van Margaret, die en passant ook nog voor dief wordt uitgemaakt. Ik neem aan dat er hiervoor bewijs is, Held op sokken ?
    Ik zou toch echt een cursus leesvaardigheid en schrijven voor beginners willen aanraden. Want dat gebrabbel is geen touw aan vast te knopen.

  8. Beste Margret, hoe lang werkt u op het eiland. Als ervaringsdeskundige? ga ik er vanuit dat u een wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan voordat u zo een uitspraak doet. De vraag die bij mij nu rijst is, dat u zich op het zon overgoten eiland ongelukkig voelt. Uit al u reacties proef ik, deceptie ten opzichte van de bewoners. U heeft op alle vlakken geen goed woord over hun. In onze rechtstaat is het zo geregeld dat u, ten alle tijden mag zeggen wat u wil. Ook mag u een besluit nemen om te vertrekken. Uit uw reacties is uit te halen dat puur uit emotionele genoegdoening uw uitspraken doet. U lijkt mij, een dief die bang is om te stelen, of niet? Overdag lachen met jouw collega’s en na werk foeteren tegen hen. Als dief zou ik gaan stelen. Wees niet bang. Je maakt wel kans om betrapt te worden. In uw geval ook u als dief niet wil stelen. U wordt vroeg of laat betrapt. Na de tweede wereld oorlog werden dieven die niet wilde stelen , toch veroordeeld. Ben blij dat ik als Antilliaan niet jouw collega ben. Trouwens ik praat altijd over wij. Dacht dat wij Nederlanders waren toch? Dief.

  9. Geloof mij maar als ervaringsdeskundige dat het met de arbeidsmentaliteit van de Curaoenaar belabberd gesteld is. Het meerendeel is aartslui en brengt meer tijd op Facebook en achter zijn smartphone door dan dat hij aan het werk is. Bij het minste of geringste meld hij zich ziek (vooral als er het weekend ervoor ergens een groot feest is geweest).

    Van plichten wil de Curacaose werknemer niets weten, maar kom je aan zijn rechten dan begint hij te gillen als een mager speenvarken. en rent hij naar een van de tientallen vakbonden die allemaal kritiekloos partij voor de werknemer kiezen.

    Heel begrijpelijk dat bedrijven, met name in de horeca, massaal voor latinos kiezen in plaats van voor de Yu Korsow.

  10. Na het verhaal te hebben gelezen, kan ik stellen dat het meest basale om een goede arbeidsverhouding te hebben nog steeds zeer slecht is op Curaçao . Als wij naar Nederland kijken zien wij dat, dat ook daar men jaren mee worstelt. Het is makkelijk om een sarcastische opsomming te geven hoe het aan toe gaat in het dagelijkse werkleven op het eiland. Vindt je het gek dat de arbeider ook de mazen van de wet gaat opzoeken na zoveel uren aan arbeid. Vergeet niet dat in Nederland men om de tien minuten koffie gaat drinken. Trek dat af van je arbeidsuren. In de bouw begint men vroeg, de eerste uur is koffiedrinken. Wat de heer Baselsman weergeeft is een kreet naar verandering in de arbeidswetgeving. Er is daar niets mee mis. Wat als een paal boven water staat, is dat de werkgever op het eiland in vergelijking met een werkgever in Europa veel speelruimte heeft. Een basis van gelijkheid in het arbeidsproces is op Curaçao ver te zoeken.

  11. Onvoorstelbare onzin door JB weer uitgekraamd. Zou de man niet een keer tegen zchzelf beschermd moeten worden vraag je je af.
    Redactie Knipselkrant hoezeer ik jullie nieuwsgaring ook waardeer is het eigenlijk jammer dat de ingezonden stukken van JB maar blijven doorgaan.

  12. Slaaf: lijfeigene die geen persoonlijke rechten heeft of iemand wiens vrijheden sterk beknot zijn
    Geen persoonlijke rechten?
    -regelgeving arbeidsovereenkomst; regelgeving vakantie en feestdagen; regeling bruto minimum uurlonen; ontslagregeling; ceessantia-uitkering; verbod kinderarbeid/ nachtarbeidregeling jeugdigen; regeling bedrijfsongevallen; regeling arbeidsduur,pauze,rusttijden en overwerk…..
    Beknotte vrijheden?
    – op je werk komen en beginnen met eten?
    – tussen de middag 2 uur plat of winkels dicht ( toerist iof geen toerist)
    – even geen zin: machtsmiddel nr 1: ziekmelden (SVB geeft je direkt 2 dagen)….
    HOEZO slavernij ???
    O ja, ik ben geen werkgever voor alle nauwkeurigheid. 🙂

  13. Ik vind ….. Nee, ik hou me in.
    Waar is -Oracle achter zijn naam gebleven? Want een orakel is John.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties