Ingezonden | Sociale ongelijkheid

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Elisabeth Hollander aan het woord.

Vijftig jaar geleden zaten we rond deze tijd in de aanloop naar ‘Trinta di mei’. Ook in 1969 ging het bergafwaarts met de economie. De stijgende prijzen werden niet voldoende gecompenseerd door stijging van de lonen, waardoor de koopkracht van de bevolking achteruitging.

Aangestuurd door artikelen in ‘Kambio’ en ‘Vitó’ geschreven door de nieuwe lichting intellectuelen en gevoed door de zaterdagse bijeenkomsten op het Gomezplein, leidde dat op 30 mei tot de, voor Curaçao, ongewoon heftige protesten bij een arbeidsconflict. Nieuwe politieke bewegingen ‘Awor nos ta manda’ volgden en gingen hand in hand met de culturele stromingen ‘Di nos e ta’.

Alles moest anders en vooral beter, maar nog wel altijd gebaseerd op een strikte vorm van antagonistisch denken: ‘wij’ versus ‘zij’. Blank was uit, bruin kwam in; de kerken bleven leeg, de sekten stroomden vol; betalende scholen werden afgeschaft, maar goede scholen werden nog beter en de slechte scholen werden zo slecht dat ‘drop-out’ nu een geaccepteerde factor in de onderwijsstatistieken is.

Hadden we in 1969 nog acht technische scholen en acht huishoudscholen, maar geen universiteit, in 2019 hebben we drie prachtige universiteiten, maar geen enkele lts of huishoudschool meer. Voor de arbeidsmarkt betekende dit dat er een steeds groter aanbod van hoogopgeleide arbeidskrachten beschikbaar kwam en dientengevolge werden er de nodige arbeidsplaatsen gecreëerd op de verschillende ministeries, in de directies van de overheids-nv ’s en in de daarbij behorende raden van commissarissen. Altijd omringd door talrijke consultants.

Bij het vaststellen van hun eigen salaris hadden zij een dikke vinger in de pap en zij waren slim genoeg om weinig of geen belasting te betalen. Mits op de juiste wijze uitgevoerd, is dit ook wettelijk toegestaan volgens de rechter. Vaklui werden er niet meer opgeleid, maar werden van buiten aangetrokken als arbeidsmigranten met een werkvergunning.

Bijkomend nadeel hiervan is dat deze arbeidsmigranten hun geld niet hier uitgeven, maar naar hun thuisland sturen, wat begrijpelijk is. De armoede onder het niet goed opgeleide deel van de bevolking is groot en ieder zoekt hiervoor op een eigen manier naar een oplossing

Hebben we nu samen in de laatste vijftig jaar een nieuwe sociale ongelijkheid gecreëerd? De vraag stellen is de vraag beantwoorden.

Elisabeth Hollander,
Curaçao

6 Reacties op “Ingezonden | Sociale ongelijkheid

 1. 1% van de wereldbevolking bezit meer dan de helft van het wereldvermogen!, en de massa sluimert nog steeds in schone slaap niet alleen op het eiland maar wereldwijd. Vanaf onze geboorte worden we geconditioneerd door commerciële structuren en sociale media. De computer is een verlengstuk van ons denkvermogen geworden. Er wordt amper tijd genomen voor reflectie of bezinning. Zelfstandig en in vrijheid denken is steeds meer een unicum. In die wereld waggelen en kwaken we verder, What comes next people?

 2. De gemiddelde yu di korsow uit de arbeidersklasse heeft aan het kortste eind getrokken, de corrupte krioyo politicus is rijk geworden en het onderwijs is sind s 69 enorm achteruitgegaan

 3. Curacao Revisited

  goede analyse! Curacao heeft nu 3 universiteiten die je alle drie totaal niet serieus kan nemen en op internationaal niveau geen enkele rol van betekenis spelen. Ook niet verrassend als je bedenkt dat een land als Nederland 17 universiteiten heeft… met een bevolking van 17 mln.
  Terug naar de basis en gewoon een goed basisonderwijs invoeren dat voor iedereen toegankelijk is, en daarna middelbaar onderwijs waarbij mensen ook de technische kant op kunnen. Wie daarna verder wil studeren moet dan maar naar het buitenland.

 4. Juist, zo is het.

 5. @Djaka. Precieesssss!!

 6. Maar ja nos mes por .
  Zie hier het resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *