28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 21:52

Ingezonden | Spaartax op Curaçao

Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Hein van Maarschalkerwaart aan het woord

Waar zijn we op Curaçao nu toch mee bezig? Vanaf 1 januari 2015 dient er 8,5 procent belasting betaald te worden over de rente op spaarrekeningen. Een waanzinnig hoog percentage, de bank is hiervoor de inhoudingsplichtige en dient het geld direct aan de belastingdienst over te maken. Nu was het altijd al zo dat men rente op spaargeld moet opgeven bij het inkomen.
Je vraagt je af welk ‘chicken brain’ zoiets bedenkt. Wereldwijd zijn de rentepercentages op spaargeld laag en soms zelfs negatief. Om die reden heeft de Tweede Kamer in Nederland besloten om de spaartax vast te stellen op 1,2 procent. En wat doen we op Curaçao? We maken er 8,5 procent van. Iets meer dan 7 maal zo hoog. Vergist u zich niet, zelfs de spaarplannen voor uw kinderen vallen onder deze regeling. Een alleswetende parlementariër heeft gezegd dat dit alleen de rijken betreft. Onzin, de rijken hebben hun geld allang buiten het zicht geparkeerd, alleen de keurige spaarders (de Sneeuwwitjes) en hun kinderen (de kaboutertjes) zijn de dupe.
In een land waar de spaarzin juist aangemoedigd zou moeten worden, verklaart de voorzitter van de bankiersvereniging – zelf directeur van een Spaarbank – doodleuk en glimlachend op de televisie dat je er maar mee moet leven. Er is niets aan te doen. De Postspaarbank heeft over de jaren gestadig de rentepercentages voor haar spaarders verlaagd.
Je vraagt je af of de bankiersvereniging op de vergaderingen met de belastingdienst wel met valide argumenten geprotesteerd heeft. Ze kennen de rentesituatie in de wereld beter dan geen ander. Een ander punt is dat de administratieve kosten die de banken moeten maken voor de inhouding niet voor rekening zullen komen van de cliënten. Ja, ja, eenieder weet maar al te goed dat de cliënt altijd betaalt voor elke handeling van een bank.
De belastingdienst zou ik willen adviseren om eerst het geld van niet-betalende belastingplichtigen dat op straat ligt op te halen. Elke burger van dit land kan u mogelijk een lijstje geven van mensen in hun omgeving die geen of te weinig belasting betalen.

Door: Hein van Maarschalkerwaart
te, Curaçao

Gearchiveerd als

5 reacties

  1. oplossing vermogensbelasting instellen, deze zal binnen nu en 5 jaar komen omdat dan alle huizen in kaart zijn gebracht, de rente ook en de uitwisseling met diverse landen over bankrekeningen en bezittingen in kaart zijn gebracht.

  2. euhh, er gaan 5000 deskundige belasting mensen worden ontslagen in Nederland. Deze hoeven niet aan vriendjes politiek te doen.
    is maar een idee.
    het is toch belachelijk dat op Aruba een vordering uitstaat van 2,2 miljard aan belasting en dat de overheid 2 miljard schuld heeft.
    Ook hier zal het niet veel anders zijn. Hoorde pas dat merendeels van de aangiftes hier, het vermogen op de bank of elders in het buitenland niet eens word ingevuld. Maar de vraag staat wel op het aangifte biljet.
    Conclusie is wel dat er dus fraude word gepleegd, indien er fraude word gepleegd mag onze belastingdienst een vordering opleggen met boete over de afgelopen 15 jaar.
    Dat er zoveel huizen te koop staan, heeft niks te maken met deze regeling maar door de toenemende druk van de BZV, AOV en OGB belasting.
    Deze druk komt door het beleid dat alleen plichtgetrouwe burgers hun belasting betalen en gestraft worden . Terwijl anderen bewust hun belasting ontduiken en niet de premies afdragen.Er zijn genoeg voorbeelden zoals loon aan derden, erfpacht gronden, inkomsten uit het buitenland, huurinkomsten van huizen enz, enz.

  3. Voor alle duidelijkheid:
    Nederland:
    De belasting van spaargeld is geen op zichzelf staande belasting. Spaargeld valt namelijk in Nederland onder de belasting in box 3, waarin ook beleggingen en een tweede huis belast worden. Het spaargeld, beleggingen en de waarde van deze woning bij elkaar opgeteld, min de hoogte van schulden (mits hoger dan 2.900 euro of 5.800 voor fiscaal partners), is het eigen vermogen in box 3. Het deel van het vermogen dat hoger is dan de heffingsvrije grens, heet het belastbaar vermogen. Over dit belastbaar vermogen moet je 1,2 procent vermogensrendementsheffing betalen. De Belastingdienst gaat namelijk uit van een rendement van 4 procent op het eigen vermogen, waar je 30 procent belasting over moet betalen. Omgerekend kom je dan uit op 1,2 procent belasting. Het maakt geen verschil wat je werkelijke rendement is. Dus als de hoogste rente ver onder de 4 procent ligt, betaal je toch hetzelfde percentage aan belasting.

    Curacao:
    De belastinginkomsten op het eiland gaan steeds verder achteruit waarvan de grootste reden is dat er steeds meer mensen het eiland de rug toe keren, oftewel verlaten (getuige het enorm aantal huizen die in de verkoop staan). Tot op heden vertikt de overheid het om de casino’s flink aan te pakken (zelfs Pais doet geen wetsvoorstel daaromtrent). Dat er constant verkeerde keuzes zijn gemaakt en nog worden gemaakt is evident.

  4. Enkele kanttekeningen:
    De belastingdruk op rente was in het verleden (voor 2015) 6.5% en werd dus per 1 januari 2015 verhoogd naar 8.5%.
    Deze wijziging werd op 30 dec 2014 even snel doorgedrukt.
    Rente werd over het algemeen niet aangegeven voor de inkomstenbelasting daar o.a. veel belastingplichtigen nimmer een aangifte IB thuisgestuurd kregen en dus hun ontvangen rente niet konden opgeven.
    Vraag; waarom krijgt niet iedere geregistreerde inwoner een aangiftebiljet toegestuurd?
    De banken hebben sinds enkele jaren het rentepercentage successievelijk verlaagd van ± 6% naar momenteel ± 2.% (tel uit je winst)
    Dat de banken geen kosten in rekening zouden brengen bij hun klanten is pertinent niet waar. Er worden wel degelijk nu al kosten in rekening gebracht over het 1e kwartaal.
    Tevens is het zo dat de eerste inhouding van deze belasting pas op 1 juli mag plaatsvinden i.p.v. dit jaar per 1e kwartaal.(Art 11)
    Waarom heeft de belastingdienst geen deal gemaakt met de banken v.w.b. de kosten?
    Ook op AOV uitkeringen worden door de banken kosten in rekening gebracht. SCHANDALIG! Waarom doet de SVB daar niets aan?
    De banken maken ieder jaar meer winst ten koste van hun klanten. Zie hun jaarlijkse resultaten.
    Misschien moet het publiek maar eens een bank uitzoeken en daar al hun geld afhalen totdat deze failliet gaat. (DSB-Nederland)
    Spaargeld wordt door de banken gebruikt om o.a. leningen te verstrekken tegen hoge rentelasten. De spaarder financiert dus de leningen.

    Als de overheid meer opbrengsten via de belastingdienst wil genereren dan zou men eerst de wanbetalers eens aan moeten pakken. Niet alleen de wanbetalers maar ook de ontduikers. Bedrijven die een poosje “zakendoen” en dan ineens van de aardbodem zijn verdwenen zonder de nodige afdrachten te doen. Sneller ingrijpen van de belastingdienst zou al veel geld opleveren. Achterstallige schulden sneller innen en wanneer wordt het voorstel om persoonlijke aansprakelijkheidsstelling van directeuren echt eens door te voeren? Dacht dat dit al in een wet was opgenomen.
    Belastingdienst doe eens je werk! want zoals het nu gaat, gaat het ten koste van de nette burger.

  5. Ik zal het even voor u uitleggen.

    In Nederland betaal je 30% belasting over een fictief rendement van 4%. Derhalve is de druk 1,2%. Echter deze is niet over het behaalde rendement (stel je vermogen is enkel geld op een spaarrekening) van 1% of nog minder.
    EUR 100,- op de bank plus 1% rente minus 1,21 aan belasting is EUR 99,79.

    Stel je hebt hier NAF 100,- tegen 1% op de bank is NAF 101,-. Rente 8,5% over de rente is 8,5 cent. Blijft over 100,915.

    In Nederland betaal je 30% over een fictief rendement van 4%, hier 8,5 % over het rendement. (van nu heel weinig).

    Blijft echter wel overeind staan dat sparen hier juist aangemoredigd moet worden en niet bestraft

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties