Ingezonden | Staten vragen naar status Verkeersautoriteit

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord

De enige die zich inzet voor een veilig verkeer is het OM. Het feit dat de Staten moeten vragen naar de status sinds een statenvergadering hierover van 25 augustus 2015 geeft al aan dat er bij de overheid geen enkel gevoel  is voor het verwaarloosde verkeer sinds ik mijn rijbewijs heb nu 53 jaar geleden. Al die jaren doen we eigenlijk niets. In 2000 is de wegensverkeersverordening gewijzigd en ook die is toen zonder enige publieksvoorlichting uitgebracht. We laten verkeersexamen doen met de verordening uit 1957! We hebben een jeugdverkeerspark sinds 1965, maar heeft dat onze verkeersmentaliteit/cultuur positief aangepast? Sinds een paar jaar hebben we de rotonde, maar elke keer geven we voorlichting over de nieuwe rotonde alsof die uniek is voor die locatie. We gaan nu twee nieuwe rotondes maken op de Wiels Boulevard en die zal dan totaal bestaan uit 6 rotondes. De Julianadorp rotonde heeft geen strepen meer en zijn de beoogde rijbanen nu niet meer te zien. De Kiringongo rotonde is nog geen rotonde maar een voorrangsplein. Geen automobilist die precies nu weet hoe te rijden op een rotonde en dat er verschil is in voorrang door de geschilderde rijbanen. We denken dan met een rotonde het oude verkeer veiliger te maken, maar introduceren nieuwe onveiligheden. Wat moet er dus
gebeuren: eenduidigheid maken over de rotonde en publieksvoorlichting over deze simpele rotonde. Ook aan een toerist kan dit uitgelegd worden. Als de overheid onze cultuur inclusief hun eigen verkeerscultuur niet kan aanpakken dan zal ook een verkeersautoriteit niets helpen en blijven we met gemiddeld 1000 botsingen per maand zitten. Wat kunnen we zelf doen om botsingen te voorkomen: afstand houden, hiervoor is een simpele regel: hou afstand door de snelheid door twee te delen en dit aantal meters aanhouden, dus bij 80 km/uur 40 meter, 60 km/uur 30 meter en 40 km/uur 20 meter. Rij je op de Weg naar Westpunt 80 km/uur dan moeten er 10 auto’s van 4 meter tussen je voorganger en jou kunnen. Als iedereen vanaf nu dit zou aanhouden dan is het aantal botsingen met minstens 800 per maand gereduceerd. Vervolgens maximale snelheid 80 km/uur en nooit meer harder rijden op dit eiland. In mijn ogen zouden er maar drie max snelheden mogen zijn: 80, 60 en 40. Wetgeving aanpassen als je gepakt word met een snelheid boven 80 km/uur en dan zeer zware straf opleggen. En als laatste hou je aan de overige verkeersregels. Als ik nu lees dat het OM voor een miljoen per jaar aan boetes binnen haalt, dan is een publieksvoorlichting gemakkelijk te organiseren. Als een Konvooi achter mij rijd met een snelheid van 80 km/uur op een afstand van 10 meter dan mankeert er iets aan de rijinstructie van deze chauffeur. Is blijkbaar niet uitgelegd wat remweg, reactiesnelheid en stopafstand is. Begrijpt niet dat het volledig fout gaat als ik op mijn rem moet trappen. 1000 keer per maand gaat het
echter fout. Waar begint een cultuur verandering: bij de jeugd. En dit geld voor alles, zoals een schoon Curaçao, zodat we veel minder last hebben van nu het Zikavirus. Veel meer aandacht bij de jeugd, laat deze de ouderen opvoeden wat dit betreft. Bijvoorbeeld geen afval uit het raam gooien.
Tene Korsou limpi was de slogan jaren geleden, maar we zijn er aan begonnen en niet doorgezet. We zijn begonnen aan examenregels voor rijbewijs maar niet aangepast. We zijn begonnen aan het rapport over corruptie van Transparency International maar daarna werd het doodstil. Het OM is gelukkig bezig met een wet op kentekenaansprakelijkheid, dan is de eigenaar aan te spreken op uitlenen aan personen zonder rijbewijs, of verzekering laten verlopen enz. Ik begrijp nog steeds niet als we precies weten wie geen verzekering meer heeft, wie de auto niet heeft gekeurd, wie geen kentekenbelasting heeft betaald, dat we dat niet structureel aanpakken, maar een beetje langs de weg laten controleren. Wie heeft zijn gegevens wel goed voor elkaar: 199 Forensys, maar ja dat is bedrijfsleven. En we gaan nu beginnen aan een verkeersautoriteit maar moeten na een half jaar al vragen stellen wat er in dat half jaar gebeurt is. Overheid dit belooft echt geen doorbraak in een veiliger verkeer.

Door, Henk Pasman
te, Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *