28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Stortplaats Cocori

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Stortplaats Cocori
Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we A van den Dool aan het woord

40 jaar geleden reden we bij Cocori de berg op en hadden een prachtig uitzicht. De enige masten die er toen stonden waren die van Radio Korsow. De weg naar boven was goed berijdbaar en schoon. Nu helaas vol gaten en als stortplaats van allerhande troep in gebruik.

Afgelopen zaterdag weer eens naar boven gereden, eigenlijk om foto’s van toen te vergelijken met de huidige situatie.
Borden (no tira sushi aki) aan het begin van de weg liggen als oud vuil in de berm. Op een muur is deze tekst opnieuw aangebracht maar zelfs deze in het papiaments opgestelde tekst is schijnbaar niet te begrijpen voor “ons schone volkje”.
Je kan je dus afvragen of onze “leiders” bewust een milieuwet op de lange termijn schuiven. Gooien zij zelf hun troep ook in de natuur en daarom bewust geen druk zetten om deze wet eindelijk eens in werking te stellen?
‘t Ja “we kunnen het zelf!” Ja, er een troep van maken. Overheid u staat in uw hemd omdat u geen maatregelen neemt! Waarschijnlijk bent u niet in staat of heeft u de kennis niet om hier verandering in te brengen.
Helaas is dit niet de enige plaats waar vuil gedumpt wordt. Je ziet regelmatig trucks geladen met rommel naar de Noordkant, St.Joris en Fuik rijden en later leeg terugkomen.
Beneden op de Kaya Nathan ligt een enorme troep langs de kant van de weg, leuk voor de toeristen.

Het is niet alleen de overheid die in gebreke blijft maar ook de burgers die het niet zo nauw nemen. Straks als het weer gaat regenen gaan we dus weer klagen over muggen en moet de GGD weer in aktie komen op kosten van de belastingbetaler.
Je zou bijna gaan hopen dat zij die deze troep dumpen eens flink ziek gaan worden.

Door: A van den Dool
te, Curaçao

DSC_1509 DSC_1510 DSC_1511 DSC_1512 DSC_1513

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Aan de reacties te zien lijkt het dat de lucht/grondvervuiling van de voormalige Shell cq huidige Isla een vrijkaart is voor de burgers om dan maar ook vuil in de natuur te dumpen.
    Als het aansprakelijk stellen van Shell of Isla net zo lang gaat duren als het aansprakelijk (en beboeten) stellen van burgers die in feite geen wet overtreden daar die er nog steeds niet is, zal Curacao in haar eigen vuil wegzinken.

  2. Jammer Renee Aller om gelijk de olie mij. aan te spreken en niet degene die die olie mij. gedwongen hebben voor een gulden over te nemen. Van de 3 grote oliemij.en is een interne regel dat bij opheffing van fabriek pompstation of put terug gebracht wordt naar de staat waarin het was voor de werkzaamheden , dus terug naar natuur. Dit werd tegen gehouden door Den Uyl en Iberia Peeters ., maar die zijn nooit persoonlijk aan te spreken in de politiek, vandaar dat deze grote maatschappijen zich tegen dit gespuis indekken. Jammer dat juristen zich ook door sprookjes laten leiden en niet eerst alles grondig uitzoeken hoe de vork werkelijk in de steel zit.

  3. Er is een computertje te koop voor $ 8.- een cameraatje voor $4.- een satellietzendertje voor een paar NAF . In Africa wordt dit systeem gebruikt om wildstroperij te bestrijden in gebieden van honderden vierkante kilometers.
    Werkt via satelliet en is wereldwijd te volgen via internet.
    Zo klein dat het onzichtbaar te verbergen is bij de bekende illegale stortplaatsen voor onnozele kosten.

  4. Fantastisch materiaal voor de nieuwe folder van het toeristenbureau.
    Ook een ommetje aan de zeezijde van de weg bij Tera Kora is een eye opener.
    Hoeven de toeristen niet meer te schrikken als ze het zien. Albert Verlinde , ja die van Boulevard met 1 miljoen kijkers per dag, heeft op de NL TV hardop gezegd dat hij Curacao een vuilnisbelt vindt.
    Kennelijk is het nation building project van Asjes nog niet bij iedereen doorgedrongen.
    Waarschijnlijk denk een deel van de bevolking nog,dat Nederland het wel komt opruimen. Innerlijke beschaving ontbreekt bij veel van de Dushi Hende.

  5. Beste heer Aller, u weet net zo goed als ik. Het gaat hier om het opsporen en verbaliseren. Ligt puur aan de overheid en justitie. Vroeger gaf ik een procesverbaal aan personen die de openbare weg op enegerlei wijze waren aan het verontreinigingen een peukje weggooien was meer als genoeg. De Shell is weer een ander verhaal ook de overheid en Nederland. Gelijk heeft u dat het een proces van lange adem zal zijn. Ik vergelijk dit met Nigeria. Blijkbaar kan de Shell doen en laten wat zij wil. Gaat mij niet om de Shell. Er zijn onderzoeken geweest over de personen die ondrr de rook van de Shell en Isla wonen en hebben gewoond. Meetbaar is dat de sterfte cijfer daar hoog ligt ten opzichte v an de rest. Deze slachtoffers zouden de kortste weg moeten zoeken. Het aansprakelijk stellen van de overheid. De overheid kan en mag proberen de Shell verantwoordelijk te stellen. Naar mijn mening dat die kans bijna nihil is om van hun te winnen. Nu dat de overheid dit weet zou ik mijn milieu hoog op de agenda plaatsen. Onze wel befaamde mug was te bestrijden. Zaak is nu dat de overheid zijn bevolking beschermd tegen deze giftige gassen . Op basis van het vertrouwen die de bevolking in de overheid stelde en stelt zou ik een zaak aanspannen. Het is niet die in 1916 met de Shell aan tafel heeft gezeten. Vergeet niet in welke situatie het eiland verkeerde. Nederland bepaalde. Bij vertrek van de Shell zat de premier van Curacao niet aan tafel met Venezuela . Ingevolge ons statuut, weet u is het een aangelegenheid van Nederland. Dus de kans is wel degelijk aanwezig om de partijen voor het gerecht te slepen. Ik zou beginnen bijj onze overheid van nu en van vroeger. Met vroeger bedoel ik Nederland.

  6. Het is schandalig zoals onze mensen zich gedragen en hoe de overheid er weinig of niets aan doet. Als men nou eens een wet zou aannemen waarin de vervuiler flink on zijn sodemieter krijgt en met naam en toenaam wordt vermeld, dan zal men zich wel degelijk beraden om te vervuilen. Maar wij als burgers kunnen ook meerwerken door de vervuilers die we zien , hun autonummer door te geven aan de autoriteiten. Het beste zou zijn een serie foto’s te maken van de vervuiler, aangezien de meesten onder ons van die smartphones hebben. Let’s ‘kick some ass’, folks!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties