28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 22:29

Ingezonden | SVB: de realiteit van kleinschaligheid

Ingezonden brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we JEANNETTE L. CRATZ aan het woord

INDIVIDUALISME BRENGT gevolgen met zich mee. De hedendaagse samenlevingen kampen met alle gevolgen van het onafhankelijksstreven bij mens en staat. Kleinschaligheid wordt gerekend tot een van de bronnen van problemen die ontstaan door de zuiver emotionele drang naar een eigen leven. Files tijdens de spitsuren omdat iedereen een eigen voertuig nodig heeft, gebrek aan woonruimte omdat men op eigen benen wenst te lopen, financiële problemen omdat gedeelde kosten zijn omgezet in dubbele onkosten.

Het moet ergens spaak lopen. Men kan geen verouderde systemen handhaven na ingrijpende veranderingen. ‘Verouderd’ mag niet langer taboe zijn in de meest urgente besprekingen en planning voor de toekomst. De jongere generatie wordt het grootste slachtoffer van een verhaal zonder einde.

De Nederlandse Antillen zijn geboren met een opendeursyndroom. Het merendeel van Aruba heeft nooit de Nederlandse Antillen voor ogen gehad als emancipatieproject. Gaan wij even een kijkje nemen bij de wettenwieg, dan springt de huidige vraag naar een oplossing op ons af. De Sociale Verzekeringsbank staat model in deze stelling.

De SVB is ontstaan door de behoefte naar wettelijke regelingen ter bescherming van een snel groeiend werknemersbestand en als voorheen ongekende secundaire arbeidsvoorwaarde. De SVB loopt vooruit op de constitutionele veranderingen om de tot internationaal niveau omgezette arbeidsvoorwaarden op te vangen.

In een situatie van groei van het arbeidersbestand, verhoging van inkomen, gouden tijdperk introduceert men sociale verzekeringen voor de Nederlandse Antillen met twee raffinaderijen die vooral in de oorlog als goudmijntjes worden bewaakt. Na de oorlog begint het Antillianiseringsproces en wordt voorradige expertise gebruikt in de lucratieve offshore en later de service-industrie.

Het land en de werkende bevolking beschikken over de financiële draagkracht van een Sociale Verzekeringsbank voor de Nederlandse Antillen. De SVB is echter gebonden aan directe participatie aan het arbeidsproces voor wat medische voorzieningen betreft en heeft bij de beginfase lokale gepensioneerden, wezen en weduwen als uitkeringsgerechtigden.

De Nederlandse Antillen zien het licht terwijl Europa zich verenigt. Het Koninkrijk staat voor de meest spannende momenten vooral als men de internationale veranderingen in het oog houdt. Nog geen twintig jaar na de introductie van de Nederlandse Antillen is het gedaan met de globale Gouden Tijd en de gelatenheid binnen het vernieuwde Koninkrijk. Suriname stapt op. Premier Den Uyl wenst de Nederlandse Antillen uit te huwelijken aan Onafhankelijkheid terwijl de strijd voor Status Aparte oplaait op Aruba.

Waar hebben wij het tegenwoordig eigenlijk over? De jaren tachtig kondigen zich aan met een enorme oliecrisis oftewel wereldcrisis. Nederland kan steunen op een sterk Europa terwijl de Nederlandse Antillen het hoofd boven water moeten houden in een wereldwijd panorama van sluitende raffinaderijen.

De hoogte van lokale inkomens begint te zakken. De sociale verzekeringen kraken als de raffinaderijen op Curaçao en Aruba de deuren moeten sluiten als gevolg van het wereldgebeuren. De val van de Petrodollar, van de olietankermagnaten en hun investeringen, de opkomst van ‘groen’ voor energie hebben tot gevolg dat de Nederlandse Antillen nauwelijks overeind kunnen blijven staan op 1 januari 1986. Het vertrek van Aruba halveert ongeveer ook de klanten van de sociale verzekeringen en wat zijn verzekeringsmaatschappijen en banken met de helft van hun clientèle?

De veranderingen die sociaal nodig zijn geweest zoals de verzekering van familieleden voor medische SVB-zorg en de verhoging van de uitkeringen aan pensioenen door ongekende inflatie, dragen ook een steentje bij aan het kostenpatroon van de sociale verzekeringen die gesaneerd moeten worden.

Wij mogen de huidige situaties niet langer handhaven. Taboes moeten worden verbroken en wij moeten realistisch zijn. De toename van de bevolking moet betaalbaar zijn. De stimulatie van groei met minimumlonen levert problemen op voor de samenleving die voor macro-oplossingen moet zorgen. Collectieve aanpak is nodig en het Koninkrijk moet beslissen wat gedaan wordt met het pensioengedeelte terwijl de voormalige Nederlandse Antillen moeten zoeken naar een samenwerking voor medische zorg via sociale verzekering, die sinds de introductie van algemene ziekteverzekeringen kopzorgen heeft opgeleverd op de grootste eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen.

Onafhankelijkheid, onafhankelijk handelen, onafhankelijk denken vereist rationalisme. Wij moeten de realiteit onder ogen houden willen wij voorkomen dat het systeem in de handen van de nieuwe generatie ontploft en de toekomst als een onopgeloste puzzel uit elkaar valt.

Door, JEANNETTE L. CRATZ
Curacao

Gearchiveerd als

2 reacties

  1. Zo onsamenhangend is het niet. Meer een opsomming van historische feiten die ervoor zorgden , dat de sociale zekerheid en de zorg, steeds verder worden uitgehold. De haalbaarheid van deze systemen op enige termijn wordt betwijfeld en oplossingen moeten worden gevonden in samenwerkingen en nieuwe denkwijzen.
    Benieuwd of het bestuur van enig eiland van de drie, in staat is deze veranderingen door te laten gaan.

  2. Een lief onsamenhangend verhaal van JEANNETTE L. CRATZ.

    Ik denk wel dat het met een goede intentie geschreven is: samenwerken!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties