Ingezonden | Van advocaten blijf je af!

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Mirto Murray aan het woord.

Ook ik nam geschokt kennis van het bericht dat in de vroege ochtend van woensdag 18 september 2019 in Amsterdam Buitenveldert de strafrechtadvocaat mr. Derk Wiersum werd doodgeschoten. Als advocaat en ook als oud-deken van de Orde van Advocaten Curaçao raakte het bericht mij in het bijzonder.

Ik kende Wiersum niet, had eigenlijk nog nooit van hem gehoord en mijn woede schuilt erin dat hij in de kracht van zijn leven – hij werd 44 jaar – uit het leven werd gerukt om, naar het zich laat aanzien, niets anders dan het doen van zijn werk. Zijn juridische bijstand aan een kroongetuige in een groot moordproces lijkt hem fataal te zijn geworden.

In mijn beleving kan het nooit zo zijn dat een advocaat die zijn werk uitvoert daarom om het leven wordt gebracht. Je kunt denken hoe je wilt over het fenomeen ‘kroongetuige’ en als verdachte kun je heel erg boos zijn op de kroongetuige, die in vele gevallen uit dezelfde groepering van de verdachte komt. Die woede afreageren op de advocaat van de kroongetuige (of diens broer!) is echter uit den boze. En al helemaal niet als dat afreageren met de dood bekocht wordt. Van advocaten blijf je gewoon af! Advocaten zijn beroepsbeoefenaren die grotendeels bezig zijn met het behartigen van de belangen van hun cliënt. Dit in onze Staatsregeling, maar ook op grond van internationale verdragen, gegarandeerd recht op rechtsbijstand van een advocaat is onvervreemdbaar en ook volstrekt noodzakelijk in onze democratische samenleving. Het eenzijdig behartigen van de belangen van de cliënt is kenmerkend voor de advocaat.

Daarmee vereenzelvigt de advocaat zich echter niet met zijn cliënt. Hij/zij is vaak slechts de spreekbuis en juridisch geschoolde adviseur van de cliënt. Gaat een advocaat in zijn behartiging van belangen over de schreef, dan is daar het tuchtrecht om hem/haar de maat te nemen en eventueel op de vinger te tikken of zelfs de titel van advocaat, al dan niet tijdelijk, te ontnemen.

Nimmer kan echter de advocaat ‘aansprakelijk’ gehouden wordt voor wat zijn cliënt heeft gedaan of waarvoor de cliënt staat. Het heeft er alles van dat deze aanslag, die in wezen een aanslag op de rechtsstaat is, verricht is door lieden die dat onderscheid niet kunnen of willen maken en mogelijk zelfs een boodschap willen afgeven aan andere advocaten om deze specifieke kroongetuige niet (langer) bij te staan.

Ik verzet me hier met kracht tegen. Ik verzet me tegen elke handeling die het advocaten onmogelijk maakt hun werk uit te voeren of advocaten tracht te intimideren en al helemaal als dat het leven van een vakbroeder kost. Überhaupt geldt in een breder verband dat je hebt af te blijven van mensen die niet anders doen dan hun werk uitvoeren. Geweld in welke vorm dan ook tegen medici, accountants, loketbedienden, rechters, onderwijzend personeel, ambulancepersoneel etc. etc. is ten enenmale ontoelaatbaar en uit haar aard verwerpelijk. Allen voeren zij slechts hun werk uit en moeten zij dat in volstrekte vrijheid kunnen doen. Voor allen geldt ook dat voor gemaakte fouten tijdens het werk zij, hetzij door hun werkgever, hetzij door een specifiek tuchtorgaan, kunnen worden aangesproken, zodat het toepassen van geweld en al helemaal niet het ontnemen van het leven nimmer gerechtvaardigd kan zijn.

Derk Wiersum, confrère, jou is het hoogste goed ontnomen terwijl je gewoon je werk deed. Dat zou niet mogelijk moeten zijn en zeker niet herhaald mogen worden. Ik spreek de hoop uit dat je in vrede mag rusten en wens je nabestaanden veel sterkte toe!

Mirto F. Murray,

advocaat en oud-deken van de Orde van Advocaten Curaçao

15 Reacties op “Ingezonden | Van advocaten blijf je af!

 1. Laat ik het centraal houden.
  Mijn respect voor de nabestaanden en ik hoop dat dit schrijven door hen gelezen word zoals bedoeld.
  gecondoleerd.

 2. Curacao revisited

  Een goedkoop stukje: medici, advocaten en andere professionals hebben ook een ethisch aspect aan hun beroep. “Iedereen heeft recht op een advocaat is” onzin. Waarom zouden mensen die niet schromen om de meest vreselijke dingen te doen met anderen (hitler, bouterse, tromp) niet hun mannetje zelf kunnen staan in een rechtzaak? Als ik arts was en een van deze drie heren zou een hartaanval krijgen, dan zou ik vriendelijk bedanken.

 3. Je blijft van iedereen af!
  Is idd een veel passendere titel.
  Niet alleen van advocaten.
  Die trouwens echt niet allemaal zo ko0sher zijn!
  En er ook schaamteloos op los factureren
  Vooral als het om overheids opdrachten gaat.
  En dat geldt ook voor Mirto en zijn client ‘graaier’ Tromp

 4. All animals are equal, but lawyers are more equal than others.

 5. Sinds wanneer zijn advocaten een ander diersoort. Je blijt gewoon van IEDEREEN af!!

 6. @Hans. Dan moet justitie nog slimmer zijn.

 7. John Bash bazelt weer onzin.

  Criminelen worden vaak vrijgesproken op basis van slimmigheden van ratvocaten. Zie de zaak O.J. Simpson.

  Als je er je beroep van maakt om op basis van deze slmmigheden moordenaars op straat te houden ben je een rat.

 8. Als een advocaat een strafzaak wint, dan had justitie en opsporingsambtenaren beter hun best moeten doen. Maar je blijft af van advocaten, officieren van justitie, rechters, hulp verlenings instanties zoals ambulance personeel, politici,(zowel onderling als door buitenstaanders)

 9. Henk1, ik zou bijna wensen dat jij eens het slachtoffer wordt van een crimineel die dankzij ratvocate Marije Vaders nog vrij rond loopt.

 10. Ellenlange uiterst onvriendelijke en vooral respectloze reacties!
  Iemand is gewelddadig om het leven febracht, dat zou moeten tellen. Ach het geblaat van onze Haldol slikker Clapas….

 11. Precies!!

 12. Murray is de uurtje factuurtje advocaat van Tromp, de man van 2 miljoen.

  Die ondanks zijn riante bezoldiging, financieel het onderste uit de kan wil.

  Zelfs zijn aqualectra rekeningen wilde hij op de burger afwentelen.

  Het zou hem gesierd hebben als hij met zijn riante salaris een keertje de aqualectrarekeningetjes van een paar minder kapitaalkrachtige burgers had betaald,

  Maar hij dacht alleen aan zichzelf en zijn familie en vrienden.

  En deze advocaat die daar indirect net zo hard mee en mega- factureert de staatskas als het even kan helemaal leeg.

  Ik zou willen zeggen: Van het geld van de burger daar blijf je van af.

 13. Mirto Murrat is de ratvocaat die onder andere Ensley Tromp verdedigde, de tiran die 2 miljoen per jaar verdiende bij de centrale bank maar desondanks zijn Aqualectrarekeningen ook nog eens declareerde.

  De tiran die politieke vriendjes (Taco Tara Asjes) en familieleden (Zus de Lannoy) in dienst nam zonder vacatures, zonder sollicitatieprocedures en in de hoogste loonschaal.

  Iemand die zijn beroep maakt van het op de payroll of op straat houden van dit soort criminelen is de pest voor de maatschappij en zie ik liever gisteren dan vandaag van de aardbodem verdwijnen.

  Overigens schijnt de omgebrachte ratvocaat Derk Wiersum bij de duivel bezwaar te hebben aangetekend tegen zijn hellegang op 44 jarige leeftijd. De duivel heeft toen op basis van de door Derk Wiersum aan criminelen gedeclareerde uren uitgerekend dat Derk Wiersum geen 44 jaar is geworden maar 623 jaar.

 14. Het artikel zegt niet of deze Mirto F. Murray, een strafrecht of civiel advocaat is. Als het een strafrecht advocaat is dan laten we hopen dat het de meest waardeloze is die wij hier hebben.

  Blijkbaar doet deze Mirto Murray de aanname dat Wiersum een kroongetuige als cliënt had dus de moord zal daar mee te maken hebben. Met zo een advocaat die bij voorbaat zijn cliënten schuldig acht kan je beter geen advocaat nemen.

  Vooral van een advocaat zou je verwachten dat die feiten en perceptie goed uit elkaar kan halen maar blijkbaar niet deze toch in mijn ogen waardeloze advocaat. Maar ja, dat kan mijn perceptie zijn.

 15. Goh, waarschijnlijk heb ik de reactie van Murray gemist m.b.t. zijn woede t.a.v. de moord op Helmin Wiels, die in de kracht van zijn leven – hij werd 55 jaar – uit het leven werd gerukt om, naar het zich laat aanzien, niets anders dan het doen van zijn werk. Net als een advocaat is een parlementariër/politicus slechts een spreekbuis die de belangen van het volk probeert te behartigen. Murray kende Wiels waarschijnlijk wel, in ieder geval van hem gehoord. Wiels was weliswaar geen vakbroeders maar zijn moord was duidelijk een vorm van intimidatie en een poging de staten van Curaçao onmogelijk te maken haar werk uit te voeren. Het resultaat in met de dag duidelijker waarneembaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *