Ingezonden | Veilig verkeer week

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord.

De politie heeft bij HATO gecontroleerd en in een uur tijd was het resultaat: 34 gecontroleerd en daarvan 15 beboet, waaronder geen rijbewijs, geen verzekering, niet gekeurd, geen belasting betaald, geen helm op. Sinds de politie nu al een paar jaar regelmatig op de weg controleert zijn deze cijfers bekend. Al meerdere keren heb ik gewezen op het feit dat uit deze cijfers de conclusie kan worden getrokken dat het goed mis is met ons verkeer. Er is dus een veel te groot percentage fout op de pakweg 80.000 voertuigen.

De enige oplossing is dit structureel aanpakken. Als ik de minister hoor vertellen dat er veel auto’s gekeurd zijn bij het keuringslokaal, dan is dat helemaal niet interessant, aangezien dat het werk is van het keuringslokaal. Een druk op de knop van de computer en we weten precies wie niet gekeurd zijn, nog een druk op de computer en we weten precies wie niet verzekerd is, wie geen belasting heeft betaald.

Op 15 februari 2016 is er een landsbesluit uitgekomen met de overweging dat de regering de veiligheid van de burger van groot belang acht, dat de regering van oordeel is dat zij een rol heeft bij het voorkomen van dodelijke verkeersongevallen en van verkeersongevallen ten gevolge waarvan betrokkenen ernstig letsel hebben opgelopen is er een Coördinatie platform Verkeersveiligheid opgericht. Dit platform bestaat uit een ministeriële stuurgroep bestaande uit verschillende ministers, een projectteam bestaande uit vertegenwoordigers van de ministeries en werkgroepen. Dit platform heeft sinds 2016 niet gefunctioneerd.

De ongevallen cijfers worden opgeslagen in de computer van Forensys, maar worden niet vrijgegeven, omdat er geen bijdrage geleverd word door o.a. de overheid. Sinds 2015 zijn de cijfers niet meer openbaar. Een week veilig verkeer heeft geen enkel nut als dit niet gedragen woord door de complete regering en alle ministers die te maken hebben met een veiliger verkeer.

Een klein voorbeeld: het ministerie van verkeer heeft dubbele strepen laten trekken tussen verkeersplein Kirindongo (Zegu) en Grote Berg. Hier had een afspraak gemaakt moeten worden met de politie: meteen na schilderen de komende weken dagelijks laten controleren op toch inhalen. Als je dit niet doen heeft schilderen geen enkele zin, daarnaast ontbreken de borden inhalen verboden en de maximum snelheid op deze nu eenbaansweg met inhaalverbod.

Vanaf volgende maand wil ik dagelijks de ongevallen cijfers zien op de website van Forensys en ik wil van de overheid nu eindelijk eens horen dat het platform functioneert en maandelijks een verkorte rapportage geeft aan ons burgers. Ik heb het al meerdere keren voorgesteld: minister-president, in het belang van de verkeersveiligheid en het uitgangspunt in het regeerprogramma, de regering streeft er naar om Curaçao in 2030 in de top 10 landen met het meest veilige verkeerssysteem ter wereld te laten behoren: trek deze kar.

Henk Pasman,
Curacao

4 Reacties op “Ingezonden | Veilig verkeer week

 1. Trots op Curaçao

  “het ministerie van verkeer heeft dubbele strepen laten trekken tussen verkeersplein Kirindongo (Zegu) en Grote Berg.”

  Laten we eens kijken wat het heeft opgeleverd……
  1) 2 beschadigde banden aan de rechter kant, want je wordt nu gedwongen om door de gaten in de weg aan de rechter kant van de rijstrook te rijden.
  2) twee meer versleten schokdempers aan de rechterkant, want je wordt nu gedongen om door de gaten in de weg aan de rechter kant van de rijstrook te rijden.
  3) eindeloos achter een auto rijden waarvan de bestuurder nog steeds op zijn mobiel zit te whatsappen of te telefoneren
  4) niet meer mogen afslaan naar de car wash, snek, chino, ballentina.
  5) De weg is al jaren aan renovatie toe… Straks kom er een rotonde bij Wetchi . Weg wordt dan van nieuwe laag asfalt voorzien. Nu dus weer weggegooid geld, dat had beter gebruikt kunnen worden om meer wegen te kunnen renoveren.
  6) Vrachtwagen nu verplicht over de kattenogen moeten rijden omdat de rijstrook verkleind is. Levensduur kattenoog is hier 2 weken, dan ligt die eruit.
  7) Kennis over de Uitvoerder die aangeeft dat het om een nieuwe lijnentrekker gaat en dat het bedienend personeel het nog niet helemaal snapt. Daarom zijn de spreken niet allemaal netjes.
  8) Er is “at least” nog weken werk om de lijnen wel behoorlijk te krijgen. Met alle vertragingen van dien en additionele kosten.
  9) Nog steeds blijft het een gevaarlijke weg vanwege de stand van de zon in de namiddag.
  10) Het is een duidelijk gevalletje politieke statement. ‘Kijk eens wat ik voor de veiligheid doe, stem je weer op mij?’

  Visie van een eenoog die denkt dat ze in een land van blinden leeft.

 2. Inderdaad, Pasman blijft een roepende in de woestijn.
  Want zolang de autokeuring niet verbeterd, zal er niets veranderen.
  De minister hier anders rijdt (dus onveilig) dan in Nederland, zal er niets veranderen. De politie met hun luie achterste liever in die van airco voorziene patserbak blijft zitten en ‘s-avonds naar de drive thru van KFC rijdt terwijl er voor hun op de weg een auto rijdt met defecte verlichting en niet staande gehouden wordt, zal er niets veranderen.
  Als je ziet dat er lesauto’s rondrijden die van ellende uit elkaar vallen zal er niets veranderen.
  Wetgeving die niet in orde is. Het is toch van de gekke dat een openbaar ministerie een voorstel van verkeerswetgeving doet ipv van het ministerie van vvrp.
  Neen er zal niets veranderen. Ministers en parlementariers staan liever voor de camera blablabla verhalen te verkondigen dan actie te ondernemen en lekker op reis gaan en nutteloze beurzen bezoeken.
  Neen we blijven liever in het verleden leven dan evt een klein stapje vooruit te maken.

 3. Henk Pasman je bent een roepende in de woestijn .
  Maar blijft toch advies geven , wie weet gebeurd er ooit wat op dit eiland .
  Maar er is ooit , een hoop verkeersborden besteld ?

 4. Pasman heeft gelijk, er kan eenvoudig zoveel gedaan worden aan een belangrije verbetering van de veiligheid in het verkeer, maar er gebeurt helemaal niets.

  Wel sturen we dansleraar Walroud en de mislukte huisarts Mozes samen met nog 6 andere volslagen onbenullen op het gebied van verkeer naar een peperdure verkeersbeurs in Nederland.

  Kunnen Walroud en Mozes ons eens even uitleggen wat die beurs , nu een half jaar later, het eiland heeft opgeleverd behalve het eigen zakken vullen met riante daggeldvergoedingen en KLM business class frequent flyer miles?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *