Ingezonden | Veiligheid

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord

Wat zie en lees ik de afgelopen dagen? Vliegtuigen van Insel Air aan de grond gezet door de luchtvaartautoriteit. Insel Air heeft de betalingsachterstand door Venezuela laten oplopen tot 100 miljoen dollar, dat is niet van gisteren maar over een paar jaar. Als de luchtvaartautoriteit van de ene op de andere dag vier vliegtuigen aan de grond zet vanwege veiligheidsaspecten, dan is er iets mis met de controle van deze luchtvaartautoriteit. Had al veel eerder moeten optreden. Ook bij ALM/DCA al waren er geldproblemen en stonden daardoor vliegtuigen in de hangar te wachten op onderdelen. Management van Insel Air en luchtvaartautoriteit laten steken vallen. Leer vanuit het verleden. De overheid (lees belastingbetaler, wij dus) gaat er weer geld (15 miljoen dollar) instoppen net als bij ALM/DCA. Er zal dus duidelijk iets moeten veranderen in hoe wij moeten omgaan met de zogenaamde ‘eigen’ luchtvaartmaatschappij.

Politiecijfers over verkeer in 2016 geven een stijging aan van 15 procent ten opzichte van 2015 voor 20.000 strafbare feiten in het verkeer, waarvan nummer één 4.000 keer rijden zonder veiligheidsgordel om. Afgelopen zaterdag de eerste verkeersdode. Wat lees ik dan? Een SUV uitgeweken naar de andere weghelft met als resultaat een frontale botsing, waarvan de bestuurder van de aangereden auto komt te overlijden. Wat lees ik niet maar wat wel meteen bekend is: welke auto had een airbag en heeft die gewerkt? Welke automobilist had de riem om? Ik vermoed dat het antwoord zal zijn dat alleen de SUV een airbag had en dat de overledene de riem niet om had. Als de politie deze informatie niet verstrekt, dan zal er ook nooit en preventieve werking van uitgaan en zal het aantal van 4.000 alleen maar stijgen.

Als er een verkeersautoriteit was geweest en die zou echt optreden zoals de luchtvaartautoriteit, dan zou het verkeer voor ten minste een week stil gelegd zijn om het verkeer veiliger te maken. Waarom besteden we wel aandacht aan de veiligheid in de lucht maar op geen enkele manier aan het autoverkeer? Waarom accepteren we wel 1.000 botsingen per maand, met alle gevolgen van ziekenhuisopnames en doden? Kunnen we net zo goed elke zes maanden een Fokker 50 laten neerstorten.

TV Direct heeft een programma ‘Kabe Boto’, waarin twee personen rondrijden in een auto en de bestuurder een interview afneemt. Echter, geen van beiden doet de riem om. In de aankondiging geeft men aan dat kinderen alleen naar het programma mogen kijken onder begeleiding van een oudere. Leuke tegenstelling, maar geef dan wel het goede voorbeeld door de riem om te doen.

Zondag is het Jeugdtumbafestival en dan zie ik op tv de oproep om dit vooral te bezoeken en dat er ook een ‘fever’-show zal worden gegeven. En ‘no spanta’ (maak je niet bezorgd) aangezien er nagedacht is over de veiligheid zullen politie en brandweer aanwezig zijn. Hoe verzin je het!

Langs de carnavalsroute staan door de overheid geconstateerde bouwvallen, maar ik zie nog niet dat een aantal daarvan gebulldozerd zal worden. Naast Marchena Hardware staat er een met een half pannendak (uitnodigend om te plassen) en ernaast een vorig jaar neergezette houten constructie, die volgens de regels afgebroken had moeten worden na carnaval, maar er nog steeds staat en de vraag is dan: blijft die altijd staan en hoe is het dan met de veiligheid? Stort die dit jaar in, dan staan alle kranten hier weer vol van.

Henk Pasman, Curaçao

Een Reactie op “Ingezonden | Veiligheid

  1. Henk draagt vaak simpele maar op termijn effectieve aanbevelingen aan, maar hier wordt daar overheen gekeken, en buiten dat het kost moeite om het uit te voeren en daar gaat het al vaak mis. Oorzaak en gevolg spelen geen rol, men kijkt alleen naar het wrak, de dode, of de misgegane situatie en daarna gaat men weer op het volgende “wrak” wachten en is men bij misgaan weer net zo verrast alsof het de eerste keer was. Men blust hier brandjes, maar men haalt zelden of nooit de brandstof of andere elementen weg welke borg staan voor het opnieuw ontbranden. Men leert niets, en hen die dat wel doen hebben zelden de kans om de geleerde lessen door te geven of worden vaak als lastig neergezet. De goedwillenden zijn vaak eenzaam roependen in een woestijn van onbenul, onbegrip en helaas vaak ook onwil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *