Ingezonden | Verhoging accijns op bier

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord.

De verhoging op accijns voor bier word 120 gulden op 1 hectoliter.

Omgerekend naar een flesje bier van 25 cl is dat 30 cent per flesje oftewel 7.20 gulden op een krat.
Dat levert op volgend jaar 10.8 miljoen overheidsinkomen, uitgaande van gelijkblijvende consumptie. In de winkel zal er echter meer bijkomen, vanwege investeren in de 120 gulden per hectoliter vooraf en dat zal wel weer naar boven afgerond worden.

Dus een krat van nu pakweg 50 gulden zal straks wel 60 gulden worden, of zoals we gewend zijn 59.99.

Mooier en rekening houdende met de burger was een aparte OB op bier en dan was de prijs 57.20 geweest en misschien afgerond naar 56.99! Gun de burger zijn biertje in deze moeilijke tijden, daarnaast is maar de vraag of men dezelfde hoeveelheid zal blijven, zo niet dan gaan we de prijs weer verhogen en blijft het een vicieuze cirkel.

Henk Pasman

16 Reacties op “Ingezonden | Verhoging accijns op bier

 1. Hoe kan die 30 cent van deze berekening, in de horeco dan 3-5 gulden zijn. Ik heb in eerdere berichten gelezen daar een biertje van bv 7,- naar zo’n 10,- tot 12,- gulden kan gaan.

 2. Wladimiro Matos

  In de hemel is geen bier,
  daarom belasten we het hier

 3. @Showroe zegt “…Hi Gerard. Eerst uitzoeken wat een Showroe is. (voor hen die er wonen, maar Papiamentu-gehandicapt menen te kunnen blijven: vlegel, kwajongen)…”

  Showroe betekent in het papiaments helemaal niets.
  Shouru wel. Ik neem aan dat je dat bedoelt.

 4. Showroe di Emmastad

  Hi Gerard. Eerst uitzoeken wat een Showroe is. (voor hen die er wonen, maar Papiamentu-gehandicapt menen te kunnen blijven: vlegel, kwajongen) Don’t have a thing to do with show or room. En kleine correctie: ik zal nimmer een cent AOV van Korsou ontvangen. Wel een NL pensioen en AOW, waar ik 40 jaar gast ben en boeven vang voor de kost.

 5. Curacao revisited

  “zoals een goede neger betaamt heeft hij geen geld bij zich.”
  was dat toevallig Gilbert Martine die zonder kennis van ziekhuizen of olie industrie als consultant actief is op kosten van de belastingbetaler bij HNO en Isla?

 6. ericlapas

  Zelf drink ik niet maar als ik met de negers hier afspreek, doe ik dat liever in een restaurant of café want voordat je weet, zitten ze op je vrouw te geilen.

  Laatst had ik bij Wilhelmina plein weer met zo een neger afgesproken, nou die drinkt geen koffie of thee maar bier en na afloop zoals een goede neger betaamt heeft hij geen geld bij zich.

  Op zich vond ik dat niet erg want ik ken mijn pappenheimers. Wat ik wel heel erg vond en zelfs pijn deed was dat een man met een witte snor die de hele dag in Punda rondhangt, mij zag zitten en op mij afstapte.

  Hij kwam niet ver want de serveerster zei tegen hem weg, weg eruit de baas wilt je hier niet binnen hebben.

  Het is me dagen bij gebleven, niet omdat de baas een Hollander is maar meer waarschijnlijk omdat ik niet wilde opvallen door te zeggen nee, nee laat hem binnen hij hoort bij mij.

 7. Showroom di Emmastad, ik moet je gelijk geven.

  Vond mijn eerste biertjes afschuwelijk, mijn eerste sigaretten ook. Sigaretten ben ik nooit lekker gaan vinden, maar heb wel leren bierdrinken.

  Denk dat ik daardoor tegenwoordig genoeg accijns betaal om jouw AOV te kunnen betalen, Showroom.

 8. Showroe di Emmastad

  31 december 1977, weet het nog goed. “Bieuw” Eikenaar vond dat wij oud genoeg waren om een biertje te drinken op NieuwJaarsnacht. Ik had maar een beetje gedronken van zijn zoon, maar vond het niks. Voelde me daarna niet lekker en ging naar huis “om even te liggen”. Heb de “tiru” niet meer meegemaakt, voelde me helemaal ellendig. Never touched that stuff ever since.
  So, yeah, zet er maar flink accijns op, daar en hier. Don’t give a hoot.

 9. ericlapas

  Het is wel jammer want nu kunnen alcoholisten, al vanaf 8:00 s’ochtends in Punda aan de Wodka gin.

 10. Denk maar niet dat monk zal minderen, de biertjes van de belasting betalers smaken te lekker. Schurk, met zatte kop aanrijdingen veroorzaken.

 11. Curacao Revisited

  Reinald, kop in het zand hopen dat het overwaait, Curiel gaat een lastige tijd tegemoet nu alle happy hours duurder gaan worden: alhoewel… hij declareert toch wel alles door aan de ENNIA polishouder die zijn pensioen ziet verdampen.

 12. Ik kan er niet mee zitten, Spiritualien zijn sowieso te goedkoop hier.
  Wellicht helpt het de arlcoholverslaafden enigszins, alhoewel..-:)

 13. Joep Meloen

  @ Opmerker,

  De inkoop mag dan wellicht een stuk lager zijn, maar daarna komen kosten als transport naar het eiland, import, accijnsen, afhandeling, opslag alhier, marketing, distributie etc
  Dan kom je wel wat hoger uit, maar merken als Polar, Amstel Bright, Heineken maken inderdaad gewoon misbruik van hun positie. Je kunt echter nog genoeg goedkoop en goed bier vinden. Ligt gewoon in de schappen bij de supermarkt, in blikjes.
  Kunt het ook anders oplossen……………geen bier meer drinken. Ik ben een jaar of wat geleden gestopt met bier, vindt het nu zelfs niet meer lekker. Doe mij maar een glas wijn.

 14. En voor datzelfde kratje betaal je (omgerekend) in Nederland de helft. Wordt het niet eens tijd dat de importeurs hun prijs gaan verlagen? Monopolie zal eens aangepakt moeten worden.
  Geef supermarkten de ruimte om zelf, en dan zonder commissie voor de agent, zelf Amstel, Heineken, Polar etc. te importeren.

 15. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 16. Joep Meloen

  @ Henk Pasman,

  Wat er werkelijk zal gebeuren is dat velen minder bier gaan drinken, kunnen het immers niet meer betalen oftewel de totale binnengehaalde belastingen blijven hetzelfde, maar veel bars, sneks, supermarkten etc zien hun omzet in elkaar storten. Gaat dus gewoon banen kosten.

  Altijd leuk zo’n regering, waar geen enkele geschoolde econoom te bekennen is.
  Een goed leider geeft zelf het voorbeeld, maar Ruggenaath (c.s.) leggen liever de lasten bij de ander neer en spenderen zelf alsof de bomen tot in de hemel doorgroeien.
  Onderwijl vertellen ze Nederland dat het allemaal de schuld van Venezuela is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *