Ingezonden | Verkeersveiligheid

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Alex Roose aan het woord.

Velen van u die de Kaya Tene Kòrsou Limpi (KTKL) gebruiken, de weg tussen Blauw en de rotonde bij Yotin Kortá zal het opgevallen zijn dat de vervuiling weer toeneemt. De vrijwilligers die deze weg, vroeger de smerigste weg p’abou van de brug, schoonhielden zijn ermee gestopt. Levensgevaarlijk om daar te lopen. Het is een te smalle racebaan, bermbegroeiing gaat ruim over de grens met het wegdek, geen verlichting, geen witte strepen en de drempels zijn weggehaald. Meerdere schriftelijke verzoeken aan Selikor om de berm schoon te maken werden nooit beantwoord, laat staan dat er actie op volgde.

Maar niet alleen genoemde semioverheidsinstantie die zich als een commercieel bedrijf opstelt is verwittigd van de gevaarlijke situatie, ook mensen die toch echt heel hoog in de betrokken overheidsinstanties bivakkeren zijn ervan op de hoogte. De KTKL vervuilt dus in rap tempo en dat de vrijwilligers een juiste beslissing hebben genomen blijkt uit het ongeval deze week, een frontale klap met een gewonde. Proberen je auto krasvrij te houden en dus iets te veel naar het midden sturen, geen overzicht door de bermbegroeiing, en het kwaad was geschied. Het is nu dus wachten op de eerste wandelaar die daar dodelijk getroffen wordt.

Het blijkbaar onoplosbare probleem zit hem hierin dat de KTKL, die door praktisch alle bewoners van Boka, Blue Bay en Jandoret gebruikt wordt, niet geboekt staat als een hoofdweg. Hoofdwegen worden volgens de overheid schoongehouden, daar is budget voor. Bijwegen worden niet schoongehouden.

Aanpassingen dat een bijweg ‘geüpgraded’ wordt tot hoofdweg is blijkbaar een te moeilijke exercitie. Veiligheid heeft in de praktijk geen prioriteit, want superbrede wegen en bermen zoals de Wiels Boulevard ter hoogte van Sambil worden wel schoongehouden.

Dus beleidsmakers en besluitvormers, als u niet achter uw bureau gezeten persoonlijk verantwoordelijk wilt worden gesteld, dit moet u doen: (1) Maak van de KTKL een hoofdweg, (2) Start vandaag met het vrij maken van de bermen, verplaats een bermploeg van de Schottegatweg of de Wiels Boulevard, dit kost niets extra of in uw termen, is budgetneutraal, (3) Breng verlichting aan. Meerdere auto’s werden ‘s nachts klemgereden en overvallen, (4) Markeer de weg met witte strepen, zowel aan de bermkant als in het midden, (5) Vraag gratis advies aan de enige echte kenner van ons verkeer, Henk Pasman (ik ken hem niet overigens), of de verkeersdrempels terug moeten, (6) Zet borden neer met een maximumsnelheid, en zorg dan ook voor handhaving, (7) Hang wat camera’s op zodat je vervuilers kan beboeten. Het is dagelijks bingo en voor u een goudmijn, bovendien voelen de vrijwilligers zich dan gesteund door de overheid.

Meerdere keren hoor ik van de overheid dat ze de burgers nodig hebben om dit land er weer bovenop te helpen. Dit mooie principe vereist wel steun van de overheid. Laksheid leidt tot torpedering van de door de overheid zelf zo gewenste burgerinitiatieven.

Alex Roose,
Curacao

Een Reactie op “Ingezonden | Verkeersveiligheid

  1. Niet alleen Kaya Tene Kòrsou Limpi (KTKL) is een racebaan , de parallelweg van Centrum naar Jan Doret idem dito , Wij moesten laatst de berm in met de auto omdat een dumptruck zonodig na de afslag Julianadorp zo nodig met hoge snelheid moest inhalen. De zijwegen Kaya Andira en Cederella en Michiels weg uitkomend op deze weg verdienen verkeersdrempels, vele durven thans niet langs deze weg te lopen vanwege dit roekeloze rijgedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *