Ingezonden | Vieze volle vuilcontainers en vliegen

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Petra van der Geest aan het woord

ONGELOOFLIJK. KRANTEN staan al wekenlang vol over de vervuiling van ons eiland en de opkomst van de zika-mug als gevolg daarvan. Praatpanels, ministersbijeenkomsten, spoedberaden, informatie in de pers en andere media over wat het volk zelf kan doen om die beruchte mug te bestrijden. De angst zit er bij degenen die chikungunya hebben gehad behoorlijk in. Die weten wat het is om door een muggenbeet zo ziek te worden dat je nauwelijks functioneert en anderhalf jaar later nog met restverschijnselen rondloopt.

Maar onze nationale vuilophaaldienst laat het er bij ons in de buurt weer eens afweten. Het is vandaag twee weken geleden dat Selikor had moeten langskomen, maar niet is geweest. De kliko’s zijn zo vol dat de deksels niet meer dicht kunnen, sommige mensen zetten de zakken die niet meer in de kliko kunnen naast de vuilcontainer met alle gevolgen van dien: honden scheuren de zakken open en het vuil waait over straat. Waar wij thuis heel veel last van hebben vanwege deze volle vuilcontainers, die niet meer afgesloten kunnen worden: vliegen.

Muggen kunnen ziektes overbrengen, maar vliegen kunnen je ook behoorlijk ziek maken. Het volgende las ik in Wikipedia over de huisvlieg.

De huisvlieg komt over vrijwel de gehele wereld voor, maar is in drogere of koudere gebieden wel afhankelijk van de mens om zich te kunnen handhaven. De vlieg is dan ook net als muizen en ratten een typische cultuurvolger. Men ziet de huisvlieg vaak in de buurt van afval of vee. Vaak treft men daar ook hun larven, de maden, in groten getale aan. Toch brengt de vlieg schade toe aan de mens door het verspreiden van ziekteverwekkers als virussen, schimmels en bacteriën. Deze veroorzaken voedselbederf wat tot aanzienlijke schade kan leiden. De huisvlieg is niet te vergelijken met de mug die bloed zuigt en zo de direct de bloedbaan kan besmetten met parasieten. Vliegen verspreiden ziekteverwekkers door ze ongemerkt over te brengen van een onhygiënische ondergrond zoals dierlijke uitwerpselen naar een hygiënisch oppervlak, zoals een vers gesmeerde boterham. Ook de uitwerpselen van de vlieg kunnen tot een besmetting met verschillende ziektes of parasieten leiden.

De huisvlieg kan hierdoor bij de mens gevaarlijke ziektes en parasieten overbrengen, voorbeelden zijn tyfus, parasitaire wormen, lepra, salmonella, cholera, polio, dysenterie, tuberculose en trachoom.

In westerse landen zijn veel van dergelijke ziektes de kop ingedrukt door de sterk toegenomen hygiëne maar in vroeger tijden was de vlieg een belangrijke drager/overbrenger van dergelijke ziektes. In derdewereldlanden speelt de huisvlieg tegenwoordig een niet onbelangrijke rol als ziekteverspreider. De huisvlieg verspreidt zich doorgaans niet ver van de plaats waar de vlieg uit het ei is gekropen, meestal niet verder dan enkele honderden meters.

Genoeg informatie lijkt me om te zorgen dat het vuil op tijd opgehaald wordt. Niet alleen ter voorkoming van enorme vliegenplagen, maar ook om te voorkomen dat zich nog meer zwerfvuil over het eiland verspreidt. Zwerfvuil dat eerst netjes in een container zat. Selikor, wij betalen u om ons vuil op te halen! Graag zie ik een betere service tegemoet

PETRA VAN DER GEEST

Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *