Ingezonden | Voetbalsponsoring

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Marion van der Burgh van den Aardweg aan het woord.

In januari 2018 zagen vele goede doelenstichtingen tot hun schrik dat er, zonder dat daar een waarschuwend schrijven aan vooraf was gegaan, 15 procent minder subsidie werd uitbetaald.

Naar aanleiding van de verontruste vragen hierover hebben de minister en zijn SG de besturen van deze stichtingen in februari 2018 uitgenodigd om hierover uitleg te verschaffen. De minister en zijn SG legden uit dat door de verslechterende economie de subsidie inderdaad gekort was om meer geld in de economie te kunnen stoppen met het doel de economische situatie te verbeteren.

Ik heb toen al te kennen gegeven dat ik van mening ben dat er geen economie zal aantrekken als het onderwijs en het sociale vlak verpauperen.

Hoe wrang, onbegrijpelijk en verwerpelijk is het dan ook als nu met veel trots en bombarie wordt aangekondigd dat er in de komende drie jaar miljoenen guldens beschikbaar worden gesteld ter sponsoring van een Nederlandse Voetbalclub! Ja, in mijn ogen (en daarbij zal ik menigeen enorm tegen de schenen schoppen…) aan een clubje grootverdienende, verwende kwasten, die een logo op hun shirtje dragen met de naam van ons mooie eiland met een zonnetje. Dat zonnetje schijnt voor een heleboel werklozen, onderstandtrekkers en hardwerkende minimumloners op een andere manier dan wordt gesuggereerd op die reclame.

Eenieder die maar in de verste verte iets opheeft met Curaçao zorgt ervoor dat er beter onderwijs komt met betrokken, goed opgeleide leerkrachten en een adequaat werkende leerplicht. Dat er deugdelijke ambachtelijke opleidingen komen (zoals voor metselaar, timmerman, elektricien, loodgieter, tuinman, huishoudelijk personeel, kelner, kok).

Dat de sociaal zwakkeren in onze samenleving naar behoren worden behandeld, en niet zoals ik meemaakte dat een moeder met twee kinderen, zelfs met hulp van derden, 9 !!! maanden heeft moeten wachten op onderstand. Dit zou er bovendien voor zorgen dat er minder criminaliteit komt. In een vorig stuk heb ik geschreven dat ik geen econoom ben, maar wel kan nadenken.

Ik wil hieraan toevoegen dat ik ook geen politica ben, maar ik ben ervan overtuigd dat de beoogde reclame van de shirts van de Ajax-voetballers in het niet vallen bij de negatieve reclame die de overvallen op toeristen, stagiaires en vooral op bekende Nederlanders met zich meebrengen.

Mijn enige hoop is dat, nu er blijkbaar genoeg geld is om een stinkend rijke voetbalclub te sponseren, ook de goede doelenstichtingen, die twee jaar geleden drastisch gekort zijn, de aandacht en de benodigde fondsen krijgen om hun werk voor de geminachte, achtergestelde samenleving te kunnen blijven doen.

Marion van der Burgh van den Aardweg,
Curaçao

8 Reacties op “Ingezonden | Voetbalsponsoring

 1. Goed verwoord, Marion, helemaal met u eens.
  Ik heb al in een andere post aangegeven dat Ajax in 2019 +50 miljoen in kas had. De 3 milj sponsoring van een klein eiland dat nb een aanwijzing van NL heeft gehad, waar de armoede maar oploopt en de jeugdwerkloosheid 34% bedraagt zou je niet moeten willen!
  Vandaar dat ik zeg shame on you regering Ruggenaath. Ze zouden zich extra moeten schamen om dit met belastinggeld te flikken. Als de windowdressing figuur enige ruggengraat zou hebben gehad dan moest zij dit niet accepteren, en zich zeker niet in de Atena laten fêteren.

 2. Drechi pa bosnan Tur

  @Roberto:
  Raak!!!
  Maar er zijn er meer hier op KKC….

 3. ERICLAPAS. Hahahahaháááá, nu zie ik het pas. Je hebt wél, ongetwijfeld op school “GEZETEN”, maar jammer genoeg NIET gestudeerd. Groot verschil hè! Dus het hoeft je echt niet te verbazen over mijn Nederlands manneke.

 4. ERICLAPAS. Kijk, de meeste jongeren zouden als zij de keus krijgen tussen studeren en ontspanning, waarschijnlijk voor het laatste kiezen. Sommigen zullen zelfs wensen dat zij nooit hoefden te studeren. Zij nemen leren niet serieus; zij kunnen zich niet voorstellen dat het iets uit zal maken in hun leven. Maar ik was/ben iemand die het op school graag goed wil doen en met heel veel enthousiasme het op kan brengen voor mijn schoolwerk. Ik ben gewoon hét type om kei en keihard te studeren.
  Ongeacht mijn ideeën, interesses of bekwaamheden, wist ik een succes van mijn schooltijd maken. Maar daar moet je de motivatie voor hebben, en dat had ik in overvloed. En een beschouwing van de voordelen die ik ten deel kunnen vallen als ik hard studeer, zouden mijn motivatie ook flink kunnen oppeppen. Ik bén geen vluchteling, mijn ouders waren (q.e.p.d.)naar Curacao verhuist en hebben hun zaken aldaar opgericht. Alles van wat ik op school bestudeerde, zijn nu van aller belang voor mijn leven. Let op; niet om te bluffen of te pochen, maar ik heb de hogeschool afgemaakt, mijn Engels correspondentie behaald, op verschillende banken, confectiecentra en scholen gewerkt. In mijn tijd waren het de Ulo. de Mulo, en de HBS. De naam zegt het al; Hogere Burger School. Klaargestoomd voor de maatschappij om aan alles het hoofd te kunnen bieden en te trotseren Ik beheers 5 (vijf) en een halve talen wat betreft lezen, spreken, en schrijven. Ik was vertaler van al deze talen. Mijn inkomens zijn een goudmijn. Die halve taal is het Hebreeuws. Nogmaals, ik bén geen pocher en ik poch niet met wat ik allemaal heb gedaan voor mijn toekomst. Met wat jij zei over mijn persoonlijkheid heb ik hoog opgenomen en jou daarom het een en ander verteld van en over mijzelf, Een greep uit de vele vele mooie dingen. So ERICLAPAS, NEVER JUDGE A BOOK BY IT’S COVER……………………………………..By the way Eric, ik studeer nog steeds, en ik bezoek ook nog 5 verschillende (heel belangrijke) vergaderingen per week. Ultra belangrijk voor de toekomst. Ik ben dus een druk mannetje. En ik zie daarom het onheil dat op ons mooi eiland Curacao afstevend kraak en kraakhelder………………………het kán niet mis.

 5. Ik ben het met roberto en marion eens en ik denk ook dat een slechtere economie (minder winkel en uitgaansgelegenheden, meer zichtbare armoede en criminaliteit) veel meer inkomsten uit tourisme scheelt dan een krabbeltje op een ajax shirt ooit op zou brengen. Maar een active verbeterend rol van het bestuur is niet te verwachten. Wat er van het bestuur te verwachten is is zelfverrijking en ego streling en daar moeten we het mee doen. En dat blijft zo zolang het bestuur (regering en oppositie) het vertellen hebben

 6. Het verbaast mij een beetje dat het Nederlands van Roberto, een Venezolaanse bootvluchteling beter is dan die van mij die zowel op Curaçao en Nederland op school heb gezeten.

  Volgens mij het kleine amper leesbare tekst op de mouw van Ajax shirt zal geen invloed hebben op het toerisme.

  Wel interessant zou zijn als Ajax hier hun bekende jeugd Clinics zou organiseren want daar komen kinderen uit alle delen van de wereld op af.

  Helaas hebben wij hier geen natuurgras want een toernooi met de kampioenen van Brazilië, Argentinië, Colombia en Ajax zou echt kassa zijn.

 7. MARION, prachtig dat je uitstort wat er op je hart ligt. Je veroordeelt de zonder vrees zelfingenomen personen die in het openbaar graag gezien, aanbeden, en op een voetstuk geplaatst willen worden terwijl er anderen zijn die in moeilijke en behoeftige financiële omstandigheden verkeren. Maar Marion, vergeet nooit dat politiek het huichelachtigst, het laakbaarste, het walgelijkste en onbetrouwbaarste is dat er bestaat. Iedereen weet van hun huichelachtigheid, hebzucht en corruptheid. Let op hun niet-aflatend streven naar meer rijkdom en politieke macht. Daarnaast zijn de meesten ongeletterde mannen en vrouwen. Hun veronachtzaming van de financiële noden van de armen en middenklassen werkt onvermijdelijk afwijkende meningen in de hand. Hun strijd is om nog meer rijkdom en macht te verkrijgen. Politici beschouwen zichzelf echter als hoog verheven boven elke macht en elke wet. Hun verdorven politieke motto is: „armen helpen”, „relevantie” en „sociale rechtvaardigheid”, terwijl de armen steeds armer en armer worden. Vergeet niet Marion, het volk telt NOOIT, NEVER, NUNCA, NE JAMAIS mee. Het Curacaose volk wordt als “uitschot” behandelt door de regering. De Curacaose regering is verantwoordelijk voor de toenemende dreiging van armoede binnenkort op ons eiland. Je hebt het prachtig en uitstekend verwoord MARION. Uit het diepst van mijn hart wens ik jou het allerbeste toe in de toekomst. Keep on going. Kop op. Toi toi toi.

 8. Kees Bouman

  Niet dat ik supporter van die Nederlandse club ben. Verre van dat zelfs. Maar het valt niet te ontkennen dat deze club wereldwijd een grote uitstraling heeft. Daarom is het een slimme zet van het Curaçaose Touristenbureau om een deel van hun reclamebudget op deze manier te besteden. Ik ben ervan overtuigd dat hiermee de toestroom van toeristen uit Nederland behoorlijk zal gaan toenemen, waarmee uiteindelijk ook de schatkist van Curaçao er beter van wordt. En waardoor de overheid weer meer financiële armslag krijgt om o.a. die dingen te doen die schrijfster belangrijk vindt. Volgens mij noemen we dit een win-win situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *