Ingezonden | Waarborgfonds Motorverkeer

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord.

De vereniging Veilig Verkeer heeft de consumentenstichting Fundashon pa Konsumindó benaderd om samen op te trekken om het Waarborgfonds Motorverkeer te activeren. De actie hiervoor ligt volgens de minister bij de commissie die vorig jaar in het leven is geroepen naar aanleiding van de discussie die was ontstaan voor het verhogen van de WA premie.

Mijn probleem is echter dat niet gekeken word naar de bron van het probleem en hoe dat eerst op te lossen. Als we kijken naar de verkeerscontroles door de politie de afgelopen drie jaar dan valt op dat een veel te hoog percentage van de motorvoertuigen bij controles onverzekerd is. Een waarborgfonds heeft dus geen enkele zin als je dit niet eerst oplost beste ministers en stichtingen veilig verkeer en consumentenbelang.

Gevolg zal zijn dat het kapitaal van waarborgfonds steeds groter moet worden en de eigenaren van motorvoertuigen niet zullen verzekeren of bv alleen voor de maanden waarin de belasting betaald moet worden! Het waarborgfonds dient alleen voor de uitzonderingen, voor diegenen die toch proberen ondanks goede controle onverzekerd rond te rijden.

We weten precies via de verzekerings/belastings/ keurings bestanden wie niet verzekerd is. Een systeem om te zorgen dat bijna 100% van de voertuigen verzekerd is moet toch niet zo moeilijk zijn? Als eerste moet de wet, die al langer dan twee jaar bij justitie ligt, voor de kentekenaansprakelijkheid, eindelijk wet worden. Ook dan pas kunnen de geinstalleerde camera’s gebruikt worden. Als tweede een systeem opzetten voor controle van verzekerd zijn, kan je ook meteen meenemen keuring en kentekenbelasting.

Afspraak maken met verzekeringsmaatschappijen dat een voertuig nog bv een maand verzekerd is na afloop. Voor en in deze periode de aansprakelen aanspreken en als laatste voertuig in beslag nemen. Hiermee bereik je bijna 100% dekking en de bijna gaat naar het waarborgfonds. Probleem oplossen bij de bron! Daarnaast moet er eindelijk wat gebeuren aan een veiliger verkeer, hoe minder botsingen, hoe minder gebruik van de verzekering, hoe goedkoper de premie, en hoe minder letselschade.

Ik heb het al eerder gezegd: helaas doet deze regering en in het bijzonder de minister van verkeer niets aan een veiliger verkeer. We gaan 2019 in op precies dezelfde voet als alle jaren daarvoor met een onveilig verkeer dat veel te veel dagelijkse botsingen heeft op ons aantal voertuigen!

Henk Pasman
Curacao

6 Reacties op “Ingezonden | Waarborgfonds Motorverkeer

 1. @Maurice.
  Precies, het gaat om de chauffeurs, want ook RH drive auto’s zijn nog steeds niet zelfrijdend. In mijn derde alinea staat:

  “Enkele maanden terug stond in de media er statische gezien “pro rata” ongeveer 4 keer zoveel aanrijding door de chauffeurs van deze auto’s worden veroorzaakt.”

  Ik heb het dus over de CHAUFFEURS die door MAURITS als MONDI MONKES worden aangeduid. Er zijn nog geen goede statistieken over deze primaat soort en daarom, ook niet door de heer M, kan hier nog geen duidelijke uitspraak over worden gedaan. Maar het zou wel kunnen…tot welke soort behoort u zelf eigenlijk?

  Overigens – ondanks dat ik ongeveer 40 jaar met statistische gegevens werk – heb ik deze statistieken niet gemaakt. Misschien kan M even navraag doen bij het CBS Curacao.

  Het zou ook een stap in de goede richting zijn als er op scholen meer aandacht aan BEGRIJPEN LEZEN wordt besteed. Of is M een typisch voorbeeld van iemand die misbruik maakt van een lezer die toevallig de statistieken aanhaalt?
  Anderzijds:
  Beatus homo qui invenit sapientiam.

  P.S.

  Als u een veilige rijder bent, schaf dan een RH vehicle aan, is spotgoedkoop. (Of heeft u er al één?)

 2. Frits Pel is een typisch voorbeeld van hoe statistieken misbruikt worden.

  Right Hand Drive (RHD) zijn bij meer ongelukken betrokken dus zijn ze onveilig is hetzelfde als concluderen dat je van veel vis eten crimineel wordt omdat Jacinta Constantia van Boca Sami is.

  RHD zijn niet onveiliger, echter omdat ze zo spotgoedkoop zijn worden ze vaker gekocht en gereden door mondi monkeys die geen kennis van verkeersregels en nog minder van normen en waarden in het verkeer.

 3. Goede punten! die ook al jaren geleden zijn voorgesteld door deze en gene. Helaas is daar nooit iets mee gedaan door onze “gezagsdragers”. Die hebben kennelijk andere prioriteiten richting goed gevulde zakken en de roomboter op hun hoofd, die er door warmte in ruime mate van afdruipt. De uitzonderingen daargelaten, die zijn er gelukkig ook nog.

  Ze kunnen prachtig praten, vooral over anderen. Maar mevrouw Karma ligt altijd op de loer. Wij weten allen wat er met een onzer ‘gewezen” minister-presidenten aan de hand is. Maar goed, het was natuurlijk uiteraard niet zijn schuld. Dat zijn echtgenote er ook in verzeild is geraakt komt door de “slechte” buitenwereld, die onze “weldoeners” gewoontegetrouw “zwartmaken”.<<< Dit even als een zijsprongetje ter illustratie.

  Wanneer wordt er nu ten lange lesten een einde gemaakt aan de invoer van autowrakken en rechts-sturende auto's? Enkele maanden terug stond in de media er statische gezien "pro rata" ongeveer 4 keer zoveel aanrijding door de chauffeurs van deze auto's worden veroorzaakt.

  Gisteren nabij Curoil Sta. Rosa, waren er ook weer twee (met 2 linkse handen aan een rechts-stuur) die door de ander waren "GESLAGEN". Moeten ze toch eens afschaffen die retro richtingaanwijzers die over een halve meter naar buiten flappen ALS je ze al gebruikt. Maar goed als je rechts zit kun je er toch ook niets aan doen dat je niet kunt zien wat je linker aanwijzer uit(s)pookt!

  En zo modderen we maar lekker door.

 4. Niets waarborgfonds.

  Niet verzekerd:auto in beslag.
  Nog een keer niet verzekerd: auto in de shredder.

  Een jaartje intensieve controle op verzekering (en wegenbelasting) en 99% is verzekerd en heeft zijn wegenbelasting betaald.

  Deze controle kan zelfs vanachter het bureau.

 5. Ik denk dat de gebruiker via de benzine zou moeten bijdragen aan het waarborgfonds. Ik denk ook dat het schandalig is dat geen enkele min.van justitie of Verkeer en Vervoer in de afgelopen jaren geen kans heeft gezien om de wegen verkeers wet aan te passen en de kenteken aansprakelijkheid in te voeren. Daar mee zou het O.M waarschijnlijk in het eerste jaar miljoenen aan boetes kunnen incasseren.Ze kunnen blijkbaar alleen commissies in voeren van familie en vriendjes

 6. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met onze regels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *