Ingezonden | Waarde Bullenbaai

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Wim van Vark aan het woord.

Waarde Bullenbaai

Er is een verschil van mening over de waarde van Bullenbaai. De een zegt 1,1 miljard dollar en de ander slechts 235 miljoen. De 1,1 miljard zou zijn volgens een rapport van 2015 en de 235 miljoen op basis van een recent rapport. Met andere woorden er heeft in 4 jaar tijd een waardevermindering plaatsgevonden van 900 miljoen.

Bij dit laatste zet ik vraagtekens. Is het niet zo dat PdVSA verplicht was/is door middel van onderhoud de waarde in stand te houden? Is het niet zo dat Refineria di Kòrsou tot taak heeft te zorgen dat PdVSA haar onderhoudsverplichtingen ook nakomt?

Indien dit alles op correcte wijze zou hebben plaatsgevonden, is een waardevermindering in 4 jaar tijd van 900 miljoen niet te verklaren. Het betekent een vermindering in waarde met 225 miljoen per jaar en dus heeft Curaçao over twee jaar slechts een Bullenbaai met een schrootwaarde.

Wim van Vark,
Curaçao

3 Reacties op “Ingezonden | Waarde Bullenbaai

  1. Fred Schiedam

    Laat me een poging doen: opslagcapaciteit is een middel, geen doel. Het doel is uiteindelijk olie/brandstof verkopen. Als de markt verandert (minder vraag) daalt de economische waarde van de (infra)middelen, hetzelfde als het aanbod (PDVSA) wegvalt: is er niets meer te leveren is er dus niets mee te verdienen en daalt dus de economische waarde van de infrastructuur. Let wel, er is een groot verschil tussen de economische waarde (wordt wel eens aangeduid met “wat een gek er voor geeft” oftewel “wat is het me waard om in eigendom te hebben/wat kan ik er mee verdienen”) en de technische waarde (waarop men de klassieke bedrijfs-economie kan toepassen van “aanschafprijs, onderhoudskosten, afschrijvingen etc.”). Ik heb een donkerbruin vermoeden dat in de betreffende rapporten sprake is van de economische waarde, vandaar dat een scherpe daling niet gek is.

  2. Ik weet wel het is een goeie vis stek.

  3. Het is waard wat de gek er voor geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *