26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Waarom zijn de boodschappen zo duur?

HomeMediaIngezonden | Waarom zijn de boodschappen zo duur?
Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Karin Verputten aan het woord

Als consument heb je macht, je kunt producten niet kopen omdat je de producent of het land van herkomst wantrouwt. In de jaren ’90 gaf de boycot van Franse wijn een duidelijk signaal tegen de kernproeven van Frankrijk bij het atol Mururoa in de Stille Oceaan. Ben je tegen olieboringen op Antarctica dan kun je Rusland boycotten. Ben je tegen kinderarbeid dan kun je bepaalde producten en merken vermijden.
Helaas hebben wij consumenten op Curaçao geen macht of invloed op het prijzenbeleid van de supermarkten. We mogen alleen klagen over de veel te dure boodschappen.
In een sombere bui denk ik wel eens dat de supermarkten prijsafspraken maken. Dat is lastig aantoonbaar en wellicht niet eens strafbaar.
Het excuus dat alles ingevlogen moet worden lijkt me onzinnig omdat in het buitenland de schappen ook vol liggen met appels uit China of Argentijns vlees. Komen die met de roeiboot?
Ik veronderstel dat de vastgoedprijzen op Curaçao lager zijn dan in Amerika of Europa en ik weet zeker dat de lieve dames aan de kassa niet worden uitbetaald in euro’s of dollars. Dus waarom betalen we hier vaak het DUBBELE voor onze boodschappen?
Zijn de invoerrechten te hoog? Betalen de supermarkteigenaren te hoge SVB premies (net als de rest van ons)? Krijgen de personeelsleden fijne salarissen, vakantiegeld en riante kerstbonussen (in tegenstelling tot bijna niemand op Curaçao)?
De concurrentiestrijd tussen supermarkten speelt hier amper een rol bij het bepalen van de prijzen, anders dan in Nederland waar je na drie keer vallen een supermarkt in rolt en waar de prijzenslag standaard is geworden.
De woekerprijzen van Aqualectra dragen ook niet bij aan een vriendelijk prijsniveau. Gelukkig hebben sommige supermarkten zonnepanelen aangeschaft om onze boodschappen betaalbaarder te maken (hoop ik). Ik neem tenminste aan dat iedereen de prijzen van onze boodschappen zo laag mogelijk wil houden, zodat we iets meer geld overhouden om aan andere zaken te besteden, wat weer goed is voor de economie en werkgelegenheid en dus weer goed is voor de supermarkten.
Blijven we met de vraag zitten: waar zit de kink in de kabel?

Door: Karin Verputten
te, Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. beste mensen , ik ben net even on-line gegaan en heb gekeken bij .ah.nl/over-ah/online-bestellen/bezorgservice bekijk even de prijzen vermeeder deze met 27% invoer recht en 20 % winst marge ( al hoewel hier over is al een winst marge over berekent in Nederland, dus het verschil tussen inkoop een verkoop)
    doe deze prijs maal 2,20 gulden dan zal dit een mooie prijs zijn om te verkopen. Let wel ik heb het niet over verse ingevlogen producten, maar over producten die tht datum hebben van 6 maanden en langer. zoals fritessaus, mayonaise, augurken, koffie, thee, blikwerk etc.

  2. Een prijsvergelijking met koffie is niet op zijn plaats. De overheid stelt o.a. voor koffie een maximum prijs vast. Als het verschil inderdaad zodanig groot is dan verkoopt men het product waarschijnlijk boven de vastgestelde prijs.
    Het is een taak van Dienst Economische zaken om controle op uit te oefenen of de vastgestelde prijzen gehandhaafd worden.
    Maximumprijzen voor de consument van o.a. Babyvoeding, koffie, meld, rijst etc worden door DAZ vastgesteld.
    Dat er misschien gesjoemeld wordt met inkoopfacturen is een gis maar zou goed mogelijk kunnen zijn. Denk aan creditnota’s of zogenaamde “jaarbonussen” die niet in de prijzen verrekend worden.

  3. allemaal onzin, alles is zo geautomatiseerd dat elke supermarkt weet wat ze gemiddeld omzetten in de 1 maand. de inkoop is daar dan ook op ingesteld.
    Neem nu eens 500 gr Douwe Egberts. THT 9 mnd de verkoop prijs is per pak 5 euro in nederland( dus geen aanbieding) daarop zit al 21 % btw op, bij AH en Centrum tussen 12 en 23 gulden dus meer dan 5 euro duurder. stel dat de transport kosten 21 % zijn die vallen weg tegen de 21 % btw. Invoerrechten 27 %winstmarge 20 % dan zal een prijs van 16,50 gulden redelijk zijn. dit is 1 van de vele producten die zeker in een prijsafspraak zitten. Bier is ook een product die zeker 50 % te duur is.

  4. Bij AH zijn de schappen vaak leeg! Ja dat komt in de eerste plaats dat AH Nederland een soort “opslagprovisie” doorbelast aan de supermarkets. Daarvoor is momenteel in Nederland door de franchisehouders een kort geding aangespannen tegen de holding.
    Het is maar de vraag of een lagere voorraad efficiënt is op Curaçao. Wat is het omzetverlies? M.a.w. hoeveel verlies je bij “nee verkoop” en wat kost een grotere voorraad. Bij de huidige lage rentestand zal een grotere voorraad meer winst opleveren doordat je een hogere omzet hebt.
    Een neven effect is dat de klant niet zo gauw naar een andere supermarket gaat als alle boodschappen in een keer gedaan kunnen worden.
    Dat bij andere supermarkets de magazijnen vaak groter zijn dan de winkel is correct maar deze bedrijven verkopen ook door aan de kleinere toko’s en niet alleen aan particulieren. (soms het 4e effect van de OB).

  5. De marges van supermarkten zijn in het algemeen laag. De manier van bedrijfsvoering die klassiek is voor Curacao is dat de magazijnen groter zijn dan de winkel, omdat aanvoer nooit kan worden gegarandeerd.
    Dat kost geld voor koeling , verlichting en extra bederf. Een supermarkt moet meer dan een keer per week de hele winkel leegverkopen om de omzetsnelheid te halen die met die lage marges noodzakelijk is. In Nederland zijn alle kassa’ s van AH aangesloten op het centrale magazijn ergens in Nederland. Dagelijks worden de winkels bevoorraad met de artikelen die gisteren verkocht zijn. Dat betekent veel minder voorraadrisico en veel minder opslag in het magazijn, dus veel efficientere bedrijfsvoering. Omdat het hier een eiland is gaat dat gewoon niet. Vandaar dat bij Albert Heijn de schappen soms leger zijn dan bij andere supermarkten.

  6. Laten we beginnen bij de importeurs: Voorbeeld; Polar bier wordt practisch overal tegen bijna dezelfde schrikbarend hoge prijs verkocht.
    De Importeurs bepalen de verkoopprijs.
    De invoerrechten o.a. de OB wordt soms 3x doorbelast. Importeur, detailhandel en als laatste de klant. In % is dat netto inkoop +19.1%
    Als we de winstmarges er bij gaan nemen dan is het niet verwonderlijk dat een artikel aan een dubbele prijs komt.
    De koers van de Euro,(voor artikelen uit europa) is de laatste tijd behoorlijk gedaald hetgeen in zou moeten houden dat ook de prijzen omlaag zouden moeten gaan. Trouwens hoe zit het met de vrachtprijzen? Als de olieprijs stijgt gaan de vrachtprijzen omhoog net als bij de brandstoftoeslag op vliegtuigtickets. Nu de olieprijs enorm gezakt is zal een vrachtprijsdaling toch wel moeten gebeuren?
    De BTW wordt bij export in mindering gebracht, het is alleen de vraag of dat bedrag ook direkt tgv de prijs komt en niet op een aparte rekening in het buitenland geboekt wordt.

    Het volgende punt is de aanduidingen in de winkels: Alle artikelen moeten aangeboden worden INCLUSIEF OB!!! Waarom doet b.v. Centrum dit niet?
    Op scanner en kassabon wordt de prijs exclusief OB aangegeven.
    Prijsafspraken worden al jarenlang gemaakt. Neem de prijs van Coca Cola en Pepsi Cola. Twee bedrijven, artikelen dezelfde prijs. Hoezo geen prijsafspraken?

    Misschien dat economische zaken eens beter moet gaan controleren en flinke boetes uit moet gaan delen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties