Ingezonden | Wat we voor 7,5 mln hebben teruggekregen

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Jeroen Heuvel aan het woord.

De minister van Onderwijs et cetera heeft de vraag gesteld wat de gemeenschap de afgelopen acht jaar uit het Papiaments heeft gehaald, volgens een verslag van de begrotingsbehandeling in uw editie van 31 oktober jongstleden.

Heel veel, is het antwoord. We hebben, dankzij minister Leeflang onder anderen een Buki di oro met spellingsregels en een zeer groot aantal gestandaardiseerde woorden, het Papiamentu is door FPI enorm gepromoot gezien de hoeveelheid heruitgaven van literaire boeken en de vele dictees die jaarlijks zijn georganiseerd en de verschillende methodes voor het onderwijs. Bekijk de catalogus van FPI, dan sta je versteld van de variatie en de kwantiteit van de publicaties.

Als je per jaar ruim negen ton te besteden hebt aan kantooren salariskosten, en naast de boeken in een van onze landstalen ook boeken in een andere officiële taal van Curaçao kan produceren, zoals Kadans deel 1 en 2 en twee delen van Perspectief, dan heb je goed gepresteerd. Het rendement is heel hoog geweest, ook al heeft de politieke partij die het het laatst voor het zeggen heeft gehad bij FPI op onheuse wijze de deursloten veranderd, waardoor de medewerkers en de directeur plotseling geen toegang meer tot hun werk hebben gekregen.

Misschien wil de huidige minister politiek bedrijven met haar vragen, dat is haar goed recht; zo werkt politiek eenmaal. Maar wees eerlijk in je argumenten, zeg dat je zelf als gedeputeerde enkele jaren verantwoordelijk bent geweest voor FPI. Vertel dan wat de kortetermijn- en de langetermijnplannen van je beleid zijn geweest, wees dan trots op wat je wel bereikt hebt en zeg dan eerlijk dan het je nu te doen is om de laatste ‘politieke baas’ van de FPI op het matje te roepen.

Ik geef toe dat er (nog) meer had kunnen gebeuren of dat andere zaken wellicht voorrang hadden mogen krijgen, maar dat is als tegen een wijnboer zeggen dat het toch jammer is dat ie geen whisky heeft gestookt. Kijk naar wat FPI allemaal wel gedaan heeft; het glas is meer dan half vol.

Saludo di legria, Jeroen Heuvel, MEd in Papiamentu,
Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *