28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Westpuntweg, open brief aan de regering van Curaçao

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Westpuntweg, open brief aan de regering van Curaçao
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we J.M. Harts aan het woord.

21 december ’s morgens was het weer zo ver. Opnieuw een ernstig ongeluk op de Westpunt, helaas met naar verluidt één dode. Dit is het zoveelste ongeluk op deze weg. Ik weet niet wat de oorzaak van dit laatste ongeluk is, maar veel ongelukken gebeuren door gevaarlijk, te hard en asociaal rijden. Elke dag zie je dat gebeuren. Niet alleen ’s morgens wanneer iedereen blijkbaar op dezelfde tijd naar de stad vertrekt en er een lange file ontstaat en menige asociaal niet het fatsoen heeft om achteraan aan te sluiten. Nee, de file moet worden gepasseerd. Is het niet door de berm aan de andere kant van de weg, dan is het via de andere weghelft waarbij er bij een tegenligger de auto botweg tussen de andere auto’s wordt gedrukt.

Het instellen èn handhaven van een inhaalverbod zou hier wonderen verrichten. Maar ja, daar moet dan wel de politieke wil voor bestaan en de politie moet hiervoor worden ingezet om te handhaven.

Echter , de problemen op de Westpuntweg worden niet alleen veroorzaakt door (asociale) weggebruikers. Het is nog steeds de enige echte weg tussen het knooppunt Zegu en de afslag naar St. Willibrordus. Als er op dit stuk weg iets (ernstigs) gebeurt,is de weg (urenlang) geblokkeerd zonder dat er een goed alternatief is. De weg via Bullenbaai is erg slecht en was vanmorgen ook helemaal verstopt. Wel zag ik vanmorgen dat de politie moeite deed om het verkeer om te leiden via allerlei binnendoorweggetjes in Souax. Dit had ik nog niet eerder gezien en deze actie van de politie verdient lof. Normaliter wordt alleen maar de weg afgezet en wordt er geen enkele moeite gedaan om het verkeer in gang te houden. Maar ondanks deze actie van de politie hebben velen urenlang stilgestaan.

De Westpuntweg wordt ook steeds drukker. Steeds meer gebieden langs de weg worden volgebouwd. Natuurlijk eerst Wechi, waar de bouw gelukkig lijkt te stagneren, maar het volbouwen van Harmonie vordert gestaag. Bij de afslag naar St. Williborodus wordt een nieuw kleinschalig resort gebouwd en naar verluidt wordt het gebied waar tot voor kort Grote Berg Patat stond, binnenkort ook verkaveld met de bedoeling daar te gaan bouwen. Ook staat een uitbreiding van Tera Cora met FKP woningen gepland. Allemaal extra bewoners, die allemaal via de Westpunt naar de stad willen en ook weer terug. Ook het toerisme op Bandabou groeit, gezien de explosieve toename van het aantal vakantie appartementen. Dit alles zonder dat er ook maar iets aan de capaciteit van de weg wordt gedaan.

Er is ooit een plan geweest om er een driebaansweg van te maken met in het midden een wisselstrook. Een ‘briljant’ plan dat het verkeersprobleem binnen een jaar zou hebben opgelost, want dit zou zoveel ongelukken met dodelijke slachtoffers hebben opgeleverd dat na verloop van tijd niemand er meer overheen durft te rijden, behalve een argeloze toerist of iemand met zelfmoordneigingen.

Maar zo ver ik weet, zijn er totaal geen echt bruikbare plannen om het probleem van de Westpuntweg tussen Zegu en Daniel aan te pakken. Er wordt al jaren gesproken over het asfalteren van de weg via Bullenbaai, maar er gebeurt niets. Nu lijkt mij dat ook niet de beste oplossing. Er zijn betere oplossingen denkbaar, maar die vragen politieke moed en geld. Te denken valt de Westpunt weg vierbaans te maken met een gescheiden middenberm met op diverse plaatsen goed ingerichte mogelijkheden om af te slaan. Een en ander met een redelijk snelheidsverbod en vooral handhaving. Wellicht moet er hier en daar wat worden onteigend om de benodigde ruimte te creëren. Er valt ook te denken aan een weg over Wechi van de ingang van de Landfill richting Julianadorp waarmee een deel van de problematiek wordt opgelost.
Deze oplossingen vragen vooral politieke wil.

Geld is een kwestie van het stellen van prioriteiten. En helaas zal ieder plan ook veel tijd kosten. In de tussentijd moeten er dan maar een inhaalverbod en een snelheidsbeperking worden ingesteld, en vooral worden gehandhaafd. Treedt hard op tegen overtreders. Zet ze langs de kant van de weg, voer een grondige controle uit op de staat van het voertuig en de papieren (vaak zijn die asocialen ook niet verzekerd en betalen zij geen wegenbelasting), en schrijf daarna een boete uit . Het zal in het begin wat politiecapaciteit kosten, maar na verloop van tijd zal eenieder zijn rijgedrag zeker aanpassen en wordt de Westpuntweg een stuk veiliger.

Dus regering van Curaçao, kom in actie en doe wat aan de Westpuntweg!

J.M. Harts
Bandabou Curacao

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

  1. We zien het gebeuren en doen niets. Net zoals met de Caracasbaaiweg. Toen had er ook een 4 baansweg kunnen worden gebouwd maar men doet niets en laat maar gebouwen naast de weg bouwen…

  2. Laatin godsnaam die weg langs Bullebaai dicht want anders krijgt die weg richting Centrum nog meer idioten dan we nu al hebben en met 120 rijden en inhalen bij kruispunten. Beter is het ook hier heuveltje bij de kruispunten te maken om de snelheid en het grote gevaar een halt toe te roepen.

  3. @Rens schreef;
    “Weer het standaard onzin van de regulaire inzenders. Bert aka maurice/henk/hans/rene/enz weer over het snoepreisgedrag en wat we allemaal niet van dat geld hadden kunnen doen, en een ellenlang schrijven van de curacao opnaaier ericlapas die beweert het ingezonden stuk niet gelezen te hebben maar er wel een waardeoordeel aan hangt.”

    100% mee eens Rens, zodanig dat ik er geen woord aan toe hoef te voegen. 😆

  4. De oplossing is het openbaar vervoer aanzienlijk verbeteren en uitbreiden. Dit bekostigen door de benzineprijs te verdubbelen, echte APK keuringen uit te voeren en wrakken van de weg te halen en de wegenbelasting te verdrievoudigen.

    Er zijn gewoon te weinig wegen of te veel auto’s. Meer wegen is moeilijk enkost veel te veel, minder auto’s kan veel makkelijker. Wel het openbaar vervoer vele malen beter maken.

    Helaas is een auto niet voor iedereen.

  5. De schrijver van dit artikel heeft gelijk, alleen vergeet hij dat de bottle neck niet alleen de weg naar Westpunt is, het gehele wegennet is een bottle neck geworden. Eenmaal bij de rotonde staat het namelijk weer vast richting de rotonde bij Julianadorp en daarna staat het even verder weer vast.

    Feit is gewoon dat we in amper 30 jaar tijd bijna het dubbele aantal auto’s op de wegen hebben rijden en de wegen zijn er helaas niet beter op geworden.

    Uitbreiding van het wegennet is haast niet mogelijk, onteigenen zou leuk kunnen zijn, maar helaas moeten we op Curacao dan veel huizen af gaan breken en dat is politiek en financieel gezien niet haalbaar.

    Wat dan wel te doen ?
    De drukte op de weg naar Westpunt zou je inderdaad aan kunnen pakken met een alternatieve route. De weg via Bullenbaai is niet ideaal, maar het zou iets helpen. Een inhaalverbod met handhaving kan helpen om het aantal ongevallen te verminderen, maar het zal niets doen aan het ontlasten van de weg.

    De enige drastische oplossing voor Curacao is iets wat velen niet leuk gaan vinden, maar wat aantoonbaar werkt op zeer veel eilanden en dat is beperken van het aantal auto’s. Op eilanden als Bermuda en Catalina Island is het aantal auto’s gelimiteerd. Gevolg ? Iedereen rijdt, voor het woon-werk verkeer, op scooters en toeristen kunnen een golfcart huren (electrisch dan wel te verstaan). Op Bermuda zijn alleen de wegen in de stad nog wat drukker, maar in de buitenwijken en buiten de stad is het stil, rustig en verlaten. Politie handhaving is optimaal en ongelukken gebeuren er zelden.

    Ik snap dat een scooter geen optie is voor de mensen die op West punt rijden, maar omdat het totaal aantal auto’s omlaag gaat zal die weg meer ontlast worden. Men moet dan alleen wel zorgen voor de aanleg van een aparte rijstrook voor scooters.

    Het klinkt als een bezopen idee, maar op de lange termijn is dit helaas het enige idee dat daadwerkelijk een oplossing kan bieden. Anders krijgen we in no-time de situaties zoals we die op andere eilanden hebben (Jamaica, Martinique, Guadeloupe, Trinidad etc) waar het verkeer de hele dag vrijwel stilstaat.

  6. Weer het standaard onzin van de regulaire inzenders. Bert aka maurice/henk/hans/rene/enz weer over het snoepreisgedrag en wat we allemaal niet van dat geld hadden kunnen doen, en een ellenlang schrijven van de curacao opnaaier ericlapas die beweert het ingezonden stuk niet gelezen te hebben maar er wel een waardeoordeel aan hangt. Typische samenleving hier waar men maar blijft zeiken over een bepaald onderwerp en ongefundeerd onzin neerkalkt.

  7. Na het lezen van de eerste regel, had ik al zoiets van nee niet weer een autorijder die klacht. Ik vind de meeste autorijders net zo asociaal als rokers in het openbaar, het interesseert ze niet wat voor schade ze aan de gezondheid van anderen brengen als zij zich maar op hun gemak voelen.

    Zonder het verhaal te lezen, weet ik het zeker dat de schrijver geen moment aan zijn eigen en die van zijn medeweggebruikers heeft gedacht.

    Het is allemaal vrij simpel het wegennet is overbelast het lijkt alsof iedereen met hun dikke vette reet achter het stuur wilt zitten in plaats van een bus te nemen. De meeste auto’s hebben zes of meer zitplaatsen maar bijna altijd zit alleen één persoon in de auto. Mensen die in Banda Abou wonen en in de stad werken kunnen makkelijk met vier of vijf man met één auto doen maar nee ze willen allemaal in hun eigen auto zitten ruften.

    Dit verhaal van J.M. Harts staat symbool voor alles wat mis gaat in de samenleving iedereen leeft met oogkleppen op en is niet bereidt om hun gedrag te veranderen.

    De politiek heeft ook geen oplossing want we worden geregeerd door een stel randdebielen, ze moeten altijd naar het buitenland om te kijken hoe het daar aan toe gaat. Daarmee geven zij zichzelf een brevet van onvermogen.

    Ik heb het verhaal niet gelezen maar één ding is zeker, het wegennet zal blijven dichtslibben net als de adders van de autobestuurders.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties